Avto
14 ogledov

Otroci za voznike nevarnejši od telefonov

Voznik v avtu Shutterstock
Otroci na zadnjem sedežu so veliko bolj nevarni za voznikovo pozornost kot pa uporaba mobilnih telefonov.

To so ugotovitve avstralskega raziskovalnega centra za nesreče univerze v Monashu. Raziskovalci opazovali 12 družin v razdobju treh tednov. V avtomobil so jim namestili majhno kamero, ki je beležila  obnašanje voznika. Družine so imele v povprečju dva otroka, njihova starost je bila med enim in osmimi leti.

Kot navaja University Herald, gre za prvo tovrstno raziskavo doslej. Poglavitno odkritje je, da da starši skoraj 20 odstotkov poti porabijo za obračanje glave ali opazovanje otrok v vzvratnem ogledalu. Pri 90 od 92 kratkih poti je starše za volanom zlahka zmotilo početje njihovih otrok. V 76 odstotkih so starši med potjo obračali glave ali pa jih opazovali v ogledalu. V 16 odstotkih so starši govorili z otroki, v sedmih so segali proti njim in jim pomagali, v enem odstotku pa so se celo igrali z njimi.

Med 16 minut dolgo povprečno potjo so starši oči s ceste umaknili kar za tri minute in 22 sekund, še navaja študija. Da ne boste mislili, da je bilo kaj bolje, ko je na sopotnikovem sedežu sedel še en odrasli - stanje obračanja pozornosti na zadaj sedeče male potnike ni bilo bistveno drugačno.

Otrok se ne da ugasniti

Temeljna ugotovitev raziskave je, da je pri vožnji z otroki kar 12-krat več možnosti za odvračanje pozornosti s ceste v primerjavi z uporabo mobilnega telefona. Njihovo uporabo so namreč raziskovalci v preteklosti prav tako pretresli, zato so podatki zelo primerljivi. Kot pojasnjujejo avtorji, je pri (ne)uporabi telefonov bistvena prednost ta, da se voznik lahko enostavno izogne njihovi uporabi ali ne prevzame klica. Pri vožnji z otroci pa možnost njihovega izklopa ni na voljo. 

Komentarjev 2
  • Marko Slovenia 14:00 03.december 2013.

    rezanje kruha je potencialno nevarno, da pride do ureznine... toast?

  • samo.jst 08:56 03.december 2013.

    Ta raziskava je enakovredna preventivnemu pregledu za neozdravljivo bolezen... nima smisla.