Avto
186 ogledov

Američani so merili: Mazde z najnižjo porabo

mazda cx-3 Anže Petkovšek
Američani so naredili zanimiv seznam znamk avtomobilov, ki so najbolj učinoviti in najmanj obremenjujejo okolje. Japonci so spet v vrhu, na prvem mestu je Mazda, na repu lestvice se nahajajo ameriške znamke.

Leta 2014 je bila povprečna poraba Mazdine flote modelov avtomobilov osem litrov na 100 kilometrov poti, pri čemer je treba upoštevati, da pri Mazdi nimajo električnih modelov ali hibridov. To je petodstotna izboljšava v primerjavi z letom 2013, izpust CO2 v višini 188 g/km, se je znižal za devet odstotkov. Za primerjavo: povprečje za celotni trg Združenih držav je znašalo 9,7 l/100 km in 227 g/km. Strokovnjaki agencije EPA za presojo ne uporabljajo uradnih podatkov o normni porabi goriva temveč vrednosti, ki realno vsakdanjo vožnjo zrcalijo še natančneje kot novi evropski cikel NEDC.

Azijski proizvajalci avtomobilov so dominirali tudi v letošnjem poročilu preliminarnih rezultatov ameriške zvezne Agencije za zaščito okolja EPA ((Environmental Protection Agency). Mazda že tretjo leto ostaja na vrhu, tokrat s povprečno porabo goriva 7,8 litra na 100 kilometrov. Japonci kot ključnega pri tem rezultatu izpostavljajo tehnologiji Skyactiv in stremenje tovarne k optimiranju notranjega zgorevanja, predvsem pri atmosfersko polnjenih bencinskih motorjih skyactiv-G. Mazda je namreč eden redkih proizvajalcev vozil, ki je zavrnila splošni trend turbinskega polnjenja in zmanjševanja prostornine.

Najvišje mesto je posebno tudi zato, ker je Mazda dosegla najnižjo porabo kljub temu, da v ZDA ne prodaja hibridnih ali električnih vozil niti dizlov.

Proizvajalci najbolj učinkovitih avtomobilov v ZDA v letu 2015

1. Mazda
2. Subaru
3. Hyundai
4. Honda
5. Nissan
6. BMW
7. Kia
8. Toyota
9. Mercedes-Benz
10. Ford
11. General Motors
12. FCA

Komentarjev 6
  • bojovi 20:56 29.december 2015.

    Ha tistega sranja od VW pa niti blizu xD

  • alojzr 18:11 29.december 2015.

    Ah, teh goljufov nihče več ne jemlje resno.

  • Miha Nemec 16:16 29.december 2015.

    https://www.youtube.com/watch?v=eADf-3RhOdchttps://www.youtube.com/watch?v=Wbdo_HLLNgo