Zdravje > Življenjski stil
9180 ogledov

Možganska kap: Prizadene vedno več mlajših, najbolj izpostavljeni pa ...

Rezultati so zelo pomembni, poudarjajo znanstveniki, ishemične možganske kapi pri mlajših odraslih je namreč vedno več.

Rezultati nove študije ZDA, ki so jo izvedli znanstveniki na Univerzi v Marylandu, kažejo, da so mlajši moški, ki so kadilci, izpostavljeni večjemu tveganju možganske kapi. Tveganje se povečuje s številom pokajenih cigaret na dan, piše v raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Stroke.

Periferna arterijska bolezen Zdravje Slovenija in PAB: Smrtnost zaradi srčno-žilnih zapletov pri tej bolezni do trikrat večja

V  študiji je sodelovalo 1145 moških v starosti od 15 - 49 let, trajala je tri leta. Povprečni kadilci (povprečno ena škatlica na dan) imajo 88 odstotkov večje tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki nikoli niso kadili. Pri moških, ki pokadijo manj kot 11 cigaret dnevno, je to tveganje 64-odstotno, so na koncu ugotovili raziskovalci. 

Zdravje Možganska kap: Jokati ne moreš, lahko pa si zelo jezen

Strastni kadilci, tisti torej, ki pokadijo dve ali več škatlic cigaret na dan, so izpostavljeni skoraj petkrat večjemu tveganju možganske kapi kot moški, ki nikoli niso kadili.

Rezultati so zelo pomembni, poudarjajo znanstveniki, ishemične možganske kapi (zamašitev žil) pri mlajših odraslih je namreč vedno več, kar je pokazala tudi globalna študija iz leta 2013, objavljena v ugledni medicinski reviji Lancet. 

rešilec Najpogosteje zjutraj Zdravje To je nenadni vzrok smrtnosti ali invalidnosti

Sicer so prejšnje raziskave pokazale povezavo med kajenjem in tveganjem za možgansko kap pri ženskah. Po prenehanju kajenja se tveganje za možgansko kap drastično zmanjša. Že dolgo je znano, da je kajenje močan dejavnik pri nastanku srčno-žilnih bolezniMočno pospeši aterosklerozo in s tem poveča možnost nastanka krvnih strdkov.

Komentarjev 2
  • erikkk 10:44 24.april 2018.

    zato to vse so kriva cepiva ki človeka skozi leta zmutirajo v zombija

Sorodne novice