Poznamo tudi živila z ogljikovami hidrati, ki nam bodo pomagala pri hujšanju. Med živila, ki ohranjajo našo težo, štejemo živila z glikemičnim indeksom okoli 35. Med ta živila sodi veliko sadja. Kljub temu teh živil raje ne mešamo z maščobami in se jim za hujšanje izogibamo v večernih urah.
Med ta živila štejemo navadni jogurt, ki je lahko tudi polnomasten, rdeč in bel fižol, slive, pomaranče, mandarine, marelice, suha jabolka, suhe fige, grah, in divji riž.
Še nižji GI
Živila, pri katerih bomo hujšali, pa so tista, ki imajo še nižji glikemični indeks. Mednje sodijo številne vrste sadja in zelenjave. Sem štejemo: sveža jabolka, grenivka, hruške, čičerika, breskve, marelice, jagode, maline, limete, limone, avokado in češnje. Sem štejemo tudi večino zelenjave, med drugim sveže korenje, jajčevce, paradižnik, artičoke, beluše, brstični ohrovt, brokoli, cvetačo, bučke, kumarce, papriko, por, čebulo, špinačo, solato, zeleno in zelje.
Kaj sploh pomeni
“Glikemični indeks (GI) razvršča živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikohidratnih živil v primerjavi z glukozo ali belim kruhom,”pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko. Ko zaužijemo živila z visokim GI, se hitreje in v večji meri poveča količina glukoze v krvi, kar povzroči tudi povečano izločanje inzulina. Med živila z visokim GI, ki je višji od 79, spadajo denimo bel kruh, kuhan riž in saharoza.