Zdravje > Otrok
15180 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge

Igor Gregorič Anže Petekovšek
Nesoglasja: Novi inštitut odpovedal vse dogovorjene prihode vrhunsko usposobljenih tujih zdravnikov, v UKC Ljubljana nezadovoljni glede sodelovanja.

Težavam na področju otroške srčne kirurgije ni videti konca. Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Igor Gregorič je danes napovedal, da bodo že dogovorjene prihode tujih zdravnikov v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana verjetno prestavili do prevzema celotnega programa zdravljenja otrok.

V UKC odločitev inštututa sicer podpirajo, saj menijo, da ta ni sposoben v celoti prevzeti program otroške srčne kirurgije, sicer je strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar ob tem izrazila precejšnje nezadovoljstvo glede sodelovanja z inštitutom. "Glede kururgov, ki so prišli v organizaciji NIOSB-ja nismo nikoli dobili programa, kdaj kdo pride, kdaj kdo odide, kdo ga bo nadomestil in kdaj. Kirurgi so prihajali samo z življenjepisom, na večkratne prošnje nismo mogli dobiti licenc za delo in dovoljenj in druge dokumentacije, kar je sicer običajna praksa," je dodala.

Kot je znano, je bil inštitut ustanovljen z namenom, da bi rešili težave v programu otroške srčne kirurgije. Priznani strokovnjaki iz tujine prek inštituta že pomagajo v UKC-ju. Gostujoča kirurga sta tako na pediatrični kliniki po odhodu treh pediatričnih kardiologov že opravila tri nujne operacije srca. Ena od njih se je na žalost končala tudi s smrtjo, novico pa je v petek pred novinarsko konferenco objavil priznani kirurg iz ZDA, ki je dojenčico tudi operiral.

Zdravje Nova smrt na otroški srčni kirurgiji

Že omenjena konferenca, ki smo jo novinarji zaradi številnih kritik na račun delovanja novega inštitituta že težko pričakovali, je nakazala nesoglasja med UKC Ljubljana in NIOSB, tudi zato, ker predstavnikov UKC-ja na dogodku ni bilo.

Povzročajo vznemirjenje

Gregorič je danes za STA pojasnil, da se bo na prošnjo strokovnega sveta UKC Ljubljana in na njihovo trditev, da "stanje povzroča vznemirjenost sodelujočih v dosedanjem programu", NIOSB organiziral in čim prej v celoti prevzel program. Do takrat pa program v celoti organizira in naprej vodi ter izvaja UKC Ljubljana.

Gregorič se je s tem odzval na strokovni svet bolnišnice, ki je ministrstvo in inštitut pozval, naj inštitut v celoti prevzame odgovornost in zdravljenje otrok, ali pa kliničnem centru zgolj svetuje. Z inštituta so danes sporočili, da so prestavili vse že dogovorjene prihode tujih zdravnikov. 

UKC: Za odločitev izvedeli iz medijev

Na UKC so presenečeni, da so šele iz medijev izvedeli za odločitev. Sicer so odgovorni na popoldanski izjavi za javnost zagotovili, da bodo otrokom nudili optimalno in karseda varno obravnavo. Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je dejal, da je sodelovanje otroških srčnih kirurgov, ki so prišli v UKC Ljubljana v organizaciji NIOSB, z domačim kadrom potekalo odlično. "Mi smo jim nudili optimalne pogoje za delo in so bili z njimi, kot so sami povedali, zelo zadovoljni," je poudaril. Zelo zadovoljni so bili tudi z obravnavo bolnikov na intenzivnem oddelku.

Na vprašanje, zakaj je potem strokovni svet opozoril, da je hkratno delovanje NIOSB in zdravnikov v okviru UKC brez jasne razmejitve odgovornosti nevarno za otroke in nevzdržno za zaposlene, če je bilo sodelovanje med njimi dobro, pa je Veselko odgovoril, da "improvizacija, da dobimo v zadnjem trenutku kirurga, ki ga še ne poznamo, za teden ali 14 dni, po naši oceni pomeni večjo nevarnost za program, kot obstoječi, ki ga imamo dogovorjenega s kirurgi iz Motola".

UKC je namreč dogovorjen s kirurgi iz češke univerzitetne bolnišnice v Motolu, da enkrat mesečno pridejo operirati otroke v UKC. Poleg tega lahko v 24 urah katerikoli kirurg iz Motola pride v UKC Ljubljana ali pa UKC premesti otroka v Prago, če je to potrebno iz zdravstvenih razlogov. Na zadnje so bili češki kirurgi v UKC Ljubljani konec junija, naslednjič pa pridejo konec avgusta.

Gregorič: Številne logistične težave

"Popolnoma se strinjamo s svetom UKC, naj NIOSB prevzame program v celoti," je pred tem dejal Gregorič in dodal, da je bil nacionalni inštitut za to tudi ustanovljen. A kot je dodal, se pojavljajo čisto logistične težave pri prevzemu, saj je denimo samo za popis opreme v UKC treba čakati več kot mesec dni, da se posamezniki iz UKC vrnejo z dopustov. Poleg tega morajo mesec dni pred začetkom delovanja inštituta o vsem obvestiti tudi sindikate, potem ko so vse dejavnosti prenesene na novi javni zavod.

O opozorilih ogorčenih sindikalistov UKC smo sicer poročali pred dnevi. Po njihovem naj  bi NIOSB nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju. "V prostorih UKC Ljubljana naj bi "kot neke vrste tumor" nastal nov javni zavod," so opozarjali.

Otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana Zdravje Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

 

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia

V samem svetovnem vrhu

Gregorič je ob tem dejal, da so ti zdravniki v svojih matičnih institucijah v kratkem času, praktično ad hoc, spremenili svoj program, da so lahko prišli takoj v Slovenijo in zagotovili nemoteno izvajanje programa. Po njegovih navedbah gre za strokovnjake, ki redno zdravijo otroke v svojih institucijah in so v samem svetovnem vrhu. Poleg tega imajo tudi ustrezna potrdila za opravljanje te dejavnosti v Sloveniji. "Danes se kaže, da UKC te pomoči ne ceni, pa čeprav smo jo lahko zagotovili predvsem na račun mojih osebnih povezav s strokovnjaki, ki so v preteklih tednih bili v Ljubljani," ocenjuje Gregorič, ki od začetka strokovno bdi nad ustanavljanjem inštituta. Poudaril je, da gre za vrhunske strokovnjake, ki so mednarodno uveljavljeni in spoštovani in ki sicer v Ljubljano gotovo ne bi prišli.

Kot je dodal, NIOSB za sedaj še ne opravlja nikakršne dejavnosti, zato ni mogoče govoriti o koliziji dveh programov, na kar je 3. avgusta opozoril strokovni svet UKC. 

Lastnega otroškega kirurga nimamo od leta 2005

V NIOSB se po Gregoričevih navedbah ne morejo strinjati s predlogom strokovnega sveta UKC, da bi tuji strokovnjaki v prihodnje sodelovali le s svetovanjem. "Kirurg preprosto ne more samo svetovati, saj je njegova osnovna dejavnost izvajati operacije," je opozoril. Glede na to, da so vsi otroški kardiologi iz UKC odšli, zaradi česar je UKC tudi zaprosil za pomoč, lastnega otroškega srčnega kirurga pa v kliničnem centru nimajo že od leta 2005, se Gregorič tudi sprašuje, komu naj bi ti strokovnjaki svetovali.

"Očitno je, da v UKC v tem trenutku obstaja ignoranca do NIOSB z željo, da se novi zavod onemogoča v prevzemu dejavnosti kljub temu, da je strokovni svet UKC sam predlagal, naj NIOSB prevzame dejavnost v celoti," meni Gregorič in dodaja, da se to kaže tudi v odnosu do NIOSB v primeru konference o obolevnosti in umrljivosti.

Igor Gregorič | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Stare prakse se nadaljujejo

Gregorič vztraja, da so v NIOSB 2. avgusta zaprosili za tako konferenco glede zdravljenja enega otroka, dan ali dva pozneje pa je UKC najavil, da je potrebna diskusija še za drugega otroka. S tem se je NIOSB strinjal in konferenco bi morali opraviti najpozneje do ponedeljka, 6. avgusta, saj bi eden od zdravnikov, ki je bil vključen v zdravljenje obeh otrok in bi moral prisostvovati konferenci, naslednji dan odpotovati. "Zakaj je UKC odlašal s to konferenco in je na koncu po mednarodnih pravilih ni izvedel, je vprašanje, na katerega UKC do sedaj ni odgovoril," izpostavlja Gregorič.

Po mnenju vodstva NIOSB je neodgovorno s strani vodstva UKC, da podpira nadaljevanje starih praks, ki so bile kot nezadostne označene že v mednarodnem poročilu o stanju na področju otroške srčne kirurgije.

Kot opozarja Gregorič, notranji protokoli UKC glede opravljanja dejavnosti zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami mogoče zadoščajo minimalnim praksam v UKC Ljubljana, a še zdaleč ne ustrezajo mednarodnim smernicam. "Obnašanje vodstva UKC je zato neodgovorno tudi do tujih strokovnjakov, ki so želeli prisostvovati konferenci in s tem podati svojo razlago dogajanj v zdravljenju teh dveh otrok, pa so bili za to možnost prikrajšani," je še dodal.

 

Komentarjev 10
  • maresem 07:00 14.avgust 2018.

    Dohtarska mafija z UKC na čelu je prizadeta, da se bolj zaupa tujim strokovnjakom, kar je logično glede na vse anomalije in lopovščino belih ovratnikov v preteklosti. Pol te mafije bi že zdavnaj moralo sedeti za rešetkami.

  • Avatar Monnamossa
    Monnamossa 01:17 14.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

  • Rudnik12 20:59 13.avgust 2018.

    Nc bat. Bo klovn vse resil. Ce bo bo, ce ne bo pa ne bo.