Zdravje
857 ogledov

"Ni primerno, da je cepljenje predmet finančnih nagrad"

Cepljenje v Sloveniji Epa
Vlada je predvidela dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti za spodbujanje cepljenja.

Mladi zdravniki ostro protestirajo proti odločitvi ministrstva za zdravje, za katero menijo, da bo rušila zaupanje pacientov v zdravnike. "Zdravniki priporočamo cepljenje, ker je varno in učinkovito. Ni primerno, da bi bilo ravno (za mnoge paciente) občutljivo vprašanje cepljenja predmet finančnih nagrad zdravstvenim timom," so Mladi zdravniki zapisali na svoji FB spletni strani.

Vlada je včeraj sprejela poseben projekt za spodbujanje precepljenosti proti covidu-19. Sklenila je namreč, da se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo opravili dodatno delo in s tem zagotovili večjo precepljenost proti covidu-19 pri njih opredeljenih oseb.

Kot so sporočili po dopisni seji vlade, je cilj projekta povečanje precepljenosti, predvsem pri osebah, starejših od 50 let.

Izvajalci so timi družinske medicine

Izvajalci programa so timi družinske medicine - zdravnik in srednja medicinska sestra oziroma diplomirana medicinska sestra - v javnih zdravstvenih zavodih in pri drugih izvajalcih javne zdravstvene službe. S povečanjem obsega opravljanja zdravstvenih storitev za promocijo in izvedbo cepljenja in z izplačevanjem delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela se bo zagotovilo ustrezno plačilo zdravstvenim delavcem v timu.

Na ravni izvajalcev projekta so do možnosti dodatnega nagrajevanja v obliki delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela upravičeni samo zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki najmanj dve uri na teden opravljajo naloge, kot so aktiven pristop do posameznih pacientov, promocija cepljenja in izvedba cepljenja v okviru referenčnih ambulant, sodelovanje pri aktivnostih v lokalnem okolju, izvajanje cepljenja v okviru dneva odprtih vrat ...

Cepljenje v Sloveniji | Avtor: Epa Epa

Dodatno nagrajevanje

Dodatno nagrajevanje v obliki delovne uspešnosti iz naslova posebnega vladnega projekta lahko izvajalci uveljavljajo takrat, ko izkažejo vsaj 45 odstotkov opredeljenih pacientov, cepljenih s prvim odmerkom, ali vsaj 55 odstotkov opredeljenih pacientov, starejših od 50 let, cepljenih s prvim odmerkom.

Za izvajanje projekta bodo zagotovljena sredstva v državnem proračunu, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 18:26 22.oktober 2021.

    in zdaj na še kdo reče da je zdravniška srenja razumna in inteligentna stroka. vse samo brez R. se dobijo zastonj bralna očala ? se dobi zalivka za zob zastonj ? NE. se pa dobi denar za plačevanje dohtarjem da ...prikaži veča novačijo za cepljenje. pa FAK, če že zapravljate denar, potem pojdite na zavod pa zaposlite nekaj brezposelnih oseb. bi šlo ? bodo lahko reveži od dohtarjev preživel manjko tega dohodka ? al bodo pocrklai od slabosti, ker jim je skozi roke spolzelo nekaj fičnikov.

  • vojko19 17:00 22.oktober 2021.

    ta država je šla U _____.! naj nagradi tiste, ki so cepljeni, denar sveta vladar.

  • h4ck3r 15:34 22.oktober 2021.

    Ja zdravniki verjamejo, da pri nas živijo razumni državljani, ki lahko sami brez korenčnka in palice spregledajo pozitivne učinke cepljenja...žal pa smo se v zadnjem letu in pol naučili, da brez tega ne gre. Ker pač imamo same volkove in ...prikaži več intelektualce, kateri ne sprejemajo nič drugega kot samo lastno prepričanje in tiste, ki bi radi še nekaj zaslužili tipa Potrč, Zlatko, Werner, Stevanović in še in še....