Zdravje
1471 ogledov

Medicinske sestre ne bodo podprle zdravnikov

Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča
Zaposleni v zdravstveni negi niso navdušeni nad idejo zdravnikov glede izstopa iz javnega plačnga sistema, so pa za izstop iz javnega sektorja.

Zdravniške organizacije so predstavnike medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi, povabile na skupni sestanek za izoblikovanje skupne zahteve glede izstopa iz sistema javnih plač. "Z izstopom iz enotnega plačnega sistema se ne strinjamo tudi zato, ker so zdravniške organizacije eden od krivcev, zaradi katerih je prišlo do dveh stavk," pravi Miha Benet, predsednik sindikata Florence - sindikat medicinskih sester. 

Za izstop iz javnega sektorja

Benet pa se strinja z izstopom celotne zdravstvene oskrbe iz javnega sektorja, kar bi bila po njegovem edina pravilna poteza. "Ne moremo biti enako vrednoteni kot policisti in gasilci."

S tem se strinja tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, Aleksander Jus, ki sprašuje: "Zakaj nas enačijo z javno upravo, če smo plačani iz zdravstvene blagajne?"

Združenja sindikatov delavcev v zdravstveni negi, torej medicinskih sester ter babic je na današnji novinarski konferenci sicer zahtevalo sprejem poklicnih dejavnosti in kompetenc s katerimi bi uredili razmere v zdravstveni negi, ministrstvo pod vodstvom Milojke Kolar Celarc pa tega dokumenta ni sprejelo.

Manjka več tisoč medicinskih sester

"Dokument, ki je ključen, nekako ne prejme soglasja ministrstva za zdravje," poudarja Monika Ažman, predstavnica Zbornice zdravstvene in babiške nege. Na podlagi tega dokumenta bi lahko določili standarde in normative ter ugotovili, kje je katerega kadra premalo.

"Koliko medicinskih sester manka v tem trenutku, je zgolj ugibanje. Manjka jih nekaj tisoč, morda dva, tri tisoč," pravi Ažmanova.

V Avstriji dvakrat višje plače

Medicinske sestre zaradi nemogočih urnikov dela in posledično izgorelosti, zadnja leta množično odhajajo v tujino, predvsem v Avstrijo in Nemčijo ter Veliko Britanijo. V Avstriji dobijo tudi dvakrat višje plačilo. 
"Klinični center je pred kadrovskim kolapsom, šest oddelkov dela na minimumu kadra," opozarja Benet. "Ne gre več za kvalitetno oskrbo pacientov, delamo na kvantiteto, kar pa je lahko nevarno," pravi Benet. Pogosto se zgodi, da ena sestra opravlja delo treh, saj tudi ni nadomeščanj za porodniške dopuste in dolgotrajne bolniške dopuste.

 

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.