Zdravje > Fitnes
2830 ogledov

Oblikovanje telesa: Tako je spanje povezano s hujšanjem

spanje ženska postelja Shutterstock
"Ko uredimo uravnoteženo prehrano in okrepimo telesno akritvnost, pridemo do naslednjega dejavnika, ki nam zagotovi doseg želenega cilja," opozarja fitnes trener v Hiši lepote Merci, David Bratina.

Dejavnik, ki je pri oblikovanju telesa zelo pomemben, je spanje.

"Velikokrat nam že sama navada, da spimo na kavču pred televizijo, otežuje kvaliteten spanec. Otežujejo ga tudi stresne situacije in skrbi, ki nam velikokrat preganjajo misli," pravi. Če imate težave, je po njegovih besedah potrebno umirjanje in prava ura odhoda v posteljo.

David pojasnjuje, da odsotnost spanca dokazano vpliva na oslabitev imunskga sistema, utrujenost, zaradi porušene hormonske regulacije, gre za hormona leptin in greliin, pa se dokazano zviša tudi apetit. "Dolga obdobja pomanjkanja spanca ustvarjata vzorec, ki vzpodbudi nepotešljivo lakoto in željo po sladkorju, škrobu ali slanih prigrizkih," opozarja.

David Bratina | Avtor: A. Š. A. Š.
Dodatni Davidovi nasveti za dober spanec, ki bo dodatno pripomogel k oblikovau telesa, so: 

  • Pred spancem izklopite mobilni telefon,
  • lahko večerjo jejte najkasneje dve do tri ure pred spanjem,
  • v postelji bodite vsaj osem ur pred načrtovanim vstajanjem.

"Vse to vam bo prineslo boljše počutje, storilnost in dobro voljo, tako boste spočiti ter brez stresa, ki je povezan z nespečnostjo. S tem boste dosegli tudi pomembno ravnovesje in voljo za doseganje in ohranjanje rezultatov pri oblikovanju telesa," dodaja.

Nasveti o oblikovanju telesa

Na Žurnalu24.si smo začeli z izzivom ženskega oblikovanja telesa, v katerem tri novinarke v različnih starostnih obdobjih in okoliščinah objektivno pišejo o dolgoročnem oblikovanju telesa. Več o izzivu si lahko preberete v spodnjem članku.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Prva novinarka je 34-letna mati dveh otrok, ki je zaradi hitrega načina živlejnja pozabila na svoje telo. Njene prve objave tukaj:

Hujšanje Izziv Zdravje 34-letna mati dveh malčkov nad celulit David Bratina Prehrana Zdravje Prehrana: O oblikovanju telesa, ki zdrži vse življenje

Druga dama je 39-letnica, ki ima težave s sedečim načinom življenja. Njena prva objava je tukaj: 

dieta Zdravje 39-letnica in diete: Tehtnica se mi zlobno reži v obraz

Tretja dama je 51-letna mati, ki ima težave predvzem zaradi hormonskih spremeb. Njene prve objave so tukaj: 

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo Rehamed Maščobe v telesu Zdravje Oblikovanje telesa: Takšnih rezultatov nisem pričakovala in tehtnica ne pove vsega