Zdravje > Življenjski stil
2457 ogledov

Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo

Rehamed Saša Despot
V salonu mi sicer zagotavljajo uspeh: "Boste videli, da se bo poznalo. Seveda ne tako hitro, kot mogoče pričakujete, ne tako hitro, kot če bi bili mlajši," mi je ob prvem obisku dejala simpatična in zgovorna Tina.

"Zadnji čas, saj bo iz dneva samo še težje," sem si dejala pred to, še posebej odgovorno in pomembno odločitvijo in po tem, ko sem pristala na ta svojevrsten izziv. Zakaj tak izziv pomeni posebno odgovornost? Ker bo treba izkušnjo deliti z bralci; nič več izgovorov torej, natančno se bo treba držati navodil. Takšni tretmaji namreč zahtevajo nadzor, redne meritve. Razultate, takšne ali drugačne, pa bo treba pokazati. Upam, da me bo vse to še dodatno motiviralo.

In zakaj pomembno? Ker že voham pomlad, ki mu sledi poletje, torej kopalke in seveda, ta nesrečni emšo. Poleg tega smo se tri novinarke Žurnala24.si podale na poseben raziskovalni izziv, o katerem si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Ne tako hitro, morala bi biti mlajša

V salonu mi sicer zagotavljajo uspeh: "Boste videli, da se po poznalo. Seveda ne tako hitro, kot mogoče pričakujete, ne tako hitro, kot če bi bili mlajša," mi je ob prvem obisku dejala simpatična in zgovorna Tina Perkič iz Rehameda: "Nikoli ni prepozno, vendar je še kako prav, da ste prišli zdaj, ko še hormoni niso tako ponoreli." 

Seveda je s tem mislila na estrogen, ki tako zelo vpliva na nas ženske. Upadanje ravni tega hormona pomeni kopičenje, nabiranje in nastajanje maščobnih oblog. Če še ni prepozno, je zdaj čas, da ujamem še tisti zadnji vlak, sem si dejala.

Da upadanje estrogena in progesterona poslabša delovanje metabolizma, kar pomeni, da telo vnešeno energijo porablja veliko počasneje, sem se poučila že prej. Prav tako vem, da bo potrebno v namene ohranjanje telesne teže, z leti vložiti vedno več časa.

"Aparati so samo v pomoč. Za dober končni rezultat, morate tudi sami delati na tem in to pomeni rekreacijo, paziti bo treba na prehrano. Če boste jedli veliko ogljikovih hidratov, sladkarij, kakšnega posebnega efekta ne bo. Seveda je treba popiti veliko vode, zaradi odvečnih toksinov in vode, ki jih boste izgubili med terapijo, je treba telo rehidrirat. Najboljša je čista voda," me je poučila Tina.

Nič, treba se bo držati...
Rehamed | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Treba bo torej še na telovadbo, bolj redno kot prej. Ker sem si za lažje smučanje jeseni omislila fitnes, bom kar nadaljevala. Trikrat na teden, po programu, ki mi ga je že pred časom napisala trenerka. Nič, tudi tega se bo treba držati in pozabiti na meni tako znane izgovore: "Kako se mi danes ne da, pa utrujena, pa mrzlo, pa..."

Z aparatom stimuiramo limfni sistem, zato je telovadba še bolj učinkovita, bolj, kot če bi telovadili pred terapijo, še dodaja Tina. Kaj pa savna, ki ponavadi sledi mojemu fitnesu? "Savna je super, saj boste z znojenjem še dodatno izločili toksine. Seveda morate ob tem popiti še več vode." Kar se pitja tiče bo težko, ker običajno ne čutim žeje.

Joj, ta analiza telesa

Na vprašanje, kaj vas najbolj moti, nisem vedela odgovora. Dejstvo je le, da skoraj povsod nekaj visi..."Naš aparat, ki med drugim stimulira limfo, deluje na celotno telo. Zato me tako zanima, kaj vas najbolj moti? Je to maščoba na trebuhu, tonus notranjih stegenskih mišic, celulit, jahalne hlače,?" mi je pomagala.

Pa tako paše sladko

"Najbolj me motijo trebuh, pa roke in hrbet," se glasi moj odgovor. Med novoletnimi prazniki sem se namreč zredila, v fitnesu so me bolj malo videvali. Pred PMS tako paše sladko, kar je takoj kilo in pol več. 

Kaj bodo pokazale analize?

Posledice zgoraj navedenih slabih navad bo še kako dobro pokazala analiza telesa -  analizo sestave telesa opravijo pred pričetkom terapij. S pomočjo posebne, tehnici podobne naprave (analizatorja), izmerijo sestavo telesa. Maščobe, mišice, voda? Bojim se, da rezultati ne bodo preveč spodbudni, pa še emšo...

"Prišli ste še pravočasno," me pomiri Tina. Ko se pojavi mena, je mogoče celo bolje razmisliti in počakati, oziroma priti in ugotoviti, če se sploh kaj premakne: "Če ne, je najbolje počakati, da se hormoni umirijo. Lahko se namreč zgodi, da delamo zelo veliko, pa se bo zelo malo poznalo. Spomnim se primera doječe matere, ki je dojila in še ni imela menstruacije. Štiri mesece po porodu je prišla na terapijo in nič se ni zgodilo. Pol leta pozneje je prišla znova in zgodba je bila povsem drugačna," se spomni. 

"Zelo se vam izplača, da delate na tem, ko še niste v najhujšem...Pozneje bo še veliko težje izgubiti kilograme. Dobro je, da se tkivo učvrsti, da izgubite kilograme, da nekaj storite zase," je dodala Tina preden sem se opogumila in stopila na ta analizator.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.