Zdravje > Fitnes
3360 ogledov

Prehrana: O oblikovanju telesa, ki zdrži vse življenje

David Bratina A. Š.
"S takšnim zajtrkom postanemo bistveno prej in bistveno bolj lačni," opozarja fitnes trener ...

Pri vsakem oblikovanju telesa je zelo pomembna tudi prehrana. Če na hrano zelo pazimo ali si izberemo eno od modernih diet, pa je velika možnost, da bomo ob koncu hujšanja znova pridobili kilograme.

Prav zato imajo v solkanski Hiši lepote Merci, ki sem jo izbrala za izziv oblikovanja telesa, zanimiv pristop. Če želimo dosegati dolgoročne rezultate, moramo po njihovih izkušnjah imeti takšen način prehranjevanja, ki ga lahko vzdržujemo skozi celo življenje.

Zato sem ob prihodu v center dobila list, kjer sem po pravici vpisala svoj prehranski dnevnik. Na podlagi napisanega, mi je fitnes trener in maser v hiši lepote David Bratina pojasnil, kje delam napake, kaj je v mojem jedilniku dobro in česa naj se izogibam.

Tri zgodbe, trije izzivi

Kot smo pisali, smo se tri novinarke Žurnala24.si odločile za izziv dolgoročnega oblikovanja telesa. Več o izzivu in obljubi, da bomo objavljale le realne in objektivne rezultate, v spodnjem članku.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Sama sem 34-letna mati dveh malčkov, ki se je polenila in je zadnji dve leti pozabila na svoje telo. Od oblikovanja postave si ne želim manekenske postave, želim pa si lepše oblikovanega trebuha, vitkejših stegen in nekaj kilogramov manj. Več o mojem izzivu v sopodnjem članku

Hujšanje Izziv Zdravje 34-letna mati dveh malčkov nad celulit

Jutranji sladkorji in zmotno prepričanje

Sama bi lahko svoj jedilnik pred izzivom oblikovanja telesa povzela tako: Pogosto izpuščen zajtrk, namesto zajtrka pogosto pijem le belo kavo. Občasno si privoščim sladke zajtrke kot so palačinke s čokolado, kruh s čokolado in podobno. Prepričana sem bila, da se od jutranjih sladkorjev ne bom redila.

Fitnes trener: David Bratina | Avtor: A. Š. A. Š.
Sama sem delno vegetarijanka, saj ne jem kopenskih živali, občasno si privoščim le ribe. Jem pa rada zelenjavo, sire, jajca, stročnice, testenine, juhe, ob vikend večerih si zelo rada privoščim tudi pokovko ali slana bučna semena. Ob vikendih si privoščim tudi kakšno sladkarijo več. Pred oblikovanjem telesa sem spila zelo malo tekočine, na kar so me takoj opozorili in sem dvignila vnos vode na dva do tri litre dnevno.

Zajtrki so za kontrolo telesne teže najpomembnejši!

“Malo bo treba popaziti tudi na hrano. Predvsem so pomembna jutra, da telo ni predolgo brez hranil, saj preide v tem primeru v stanje varčevanja oziroma posta.” je pojasnil David.

Telo se po njegovih besedah v tem primeru odzove na dolgo obdobje brez hranil in se pripravi, da bo lahko ostalo brez hrane tudi štirinajst ur ali več: “Če smo jedli večerjo ob sedmi ali šesti uri zvečer, potem naslednji dan zajtrk preskočimo in jemo šele kosilo. Tako smo lahko tudi 16 in več ur brez obroka.”

Pojasnjuje, da se v telesu v tem primeru sprožijo procesi, ki bi radi žaužito hrano potem skladiščili.

“Zajtrk je pomemben tudi zaradi metabolizma. Z rednimi obroki je metabolizem živ in tudi prebava ves čas dobro dela. Za presnovo je zelo pomembno redno prehranjevanje, torej ne smemo spuščati obrokov,” pravi. Dodaja, da je sicer optimalno število pet obrokov na dan, ampak če jih imamo vsaj štiri, smo izpolnili minimum.

Čokoladi reci "ne"

Ker sem imela na svojem jedilniku kar nekaj sladkarij, je svetoval, naj se poskusim vzdržati: “Predelan sladkor je nezaželjen in ima telo z njegovo razgradnjo tudi težave, ker se v taki obliki v naravi sploh ne pojavlja. Strokovnjaki pravijo, da tudi telo ne ve, ali naj ga razgradi kot maščobo ali kot ogljikov hidrat. Zato ga v prehrani v bistvu sploh ne potrebujemo."

Obenem dodaja, da imajo sladokusci še večje težave, ko začnejo redno in aktivno telovaditi: "Tedaj se namreč zaradi povečane porabe kalorij pri aktivnosti pojavi občutek pomanjkanja in si seveda avtomatično zaželimo našega najljubšega poživila, na primer čokolade." Po njegovih izkušnjah je najlažje povsem odstraniti sladkarije iz jedilnika, dokler ne dosežemo svojega cilja.

Strokovnjaki opozarjajo, da smo dejansko odvisni od sladkorja in nas tudi industrija z njim prekomerno hrani: “Tudi v paradižnikovi mezgi, ki jo kupimo, je sladkor in v pločevinkah, pijačah in tako naprej.”

“Če včasih poješ popoldan palačinko s čokolado, ni to nič hudega. Ne se sekirat, saj nimaš težav s preveliko telesno težo. Bodi pa pozorna na jutranje sladkorje,” me je opozoril. Bistveno je zavedanje in samokontrola.

Jutranji sladkor po njegovih besedah pomeni, da bom po sladkem zajtrku prej lačna, ker mi bo krepko zanihalo sladkor v krvi “Zjutraj se torej sladkorju izogibamo, saj postanemo s sladkim zajtrkom bistveno prej in bistveno bolj lačni.”

Potreben je dvig vnosa beljakovin

David pojasnjuje, da moramo za pozitivne rezultate pojesti tudi dovolj beljakovin. Na mojem jedilniku je videl jajca, grah in ribo, kar se mu je zdela dobra izbira. Pravi, da lahko mirno pojem za zajtrk tudi dve jajci trikrat tedensko. Ker sem vegetarijanka, oziroma jem le ribe, pri meni odpade pusto meso, ki je sicer dobrodošla prehrana za oblikovanje postave.

Čeprav so ena od izbir za vnos beljakovin tudi beljakovinski praški, se David najbolj nagiba k zdravi in raznoliki hrani, ki je nujno potrebna za zdravo telo. Pohvalil je dejstvo, da jem veliko zelenjave, zato imam tudi mikro in makrohranila po njegovih ugotovitvah dobro urejena. Pohvalil je tudi izbiro mozarelle v solato, pri olju pa moram biti previdna saj se zlahka uštejemo. “Ko z oljem trikrat zaokrožimo po solati, se lahko hitro količine prevelike. Maksimalno si k solati dodaj veliko jedilno žlico kvalitetnega deviškega olja,” pravi.

Pokovka kot prigrizek

Dodal je, da je doma pečena pokovka kot občasen prigrizek super, če ni premastna ali preslana. Če pijem kavo brez sladkorja, je to po njegovi oceni sprejemljivo, z mlekom pa ne smem pretiravati. Priporoča eno enoto mleka ali fermentiranih mlečnih izdelkov, kar zame znaša en deciliter in pol. Za moškega bi bilo to dva decilitra na dan.

Kot prigrizke ali hitro malice priporoča tudi lešnike, mandlje, arašide ali kakšne druge oreščke. Ker je videl, da sem na jedilniku navedla tudi štiri pesti lešnikov, je pojasnil, da je to vseeno preveč. Naj pojem največ do dve pesti oreškov naenkrat.

V telo bom morala vnesti tudi dovolj količine vode: “Med dvemi in tremi litri na dan je super.”

pokovka, kokice | Avtor: Shutterstock Shutterstock