Zdravje > Fitnes
2430 ogledov

39-letnica in diete: Tehtnica se mi zlobno reži v obraz

290808-ajurveda-kamni-ist Žurnal24 main
Nekateri pravijo, da se zimski meseci vlečejo. Meni se že dobrih pet let ne. Tedni po novem letu brzijo mimo, s čimer se strinja tudi moja tehtnica, s katero sva že pol desetletja na bojni nogi.

Da se je najino ljubezensko razmerje končalo, sem kriva sama. Pa malo tudi emšo. Priznam, ne gibam se veliko – imam maltežana, ki se s sprehodom okoli bloka zadovolji enako hitro kot jaz, in službo, ki jo opravljam v sedečem položaju. Ko prideš domov, je pa najlepše sesti na kavč in pojesti kaj na hitro pripravljenega, po možnosti nezdravega, kajne?

Pred leti se s svojo lenobo nisem obremenjevala, ker sem lahko hitreje shujšala. Tri tedne pred poletjem sem se lotila beljakovinske diete in kilogrami so izginjali hitreje kot prej kolački iz mojega hladilnika. A tega je sedaj konec. Telo se je navadilo na ta tip diete in mi sedaj vsakič, ko ga več dni zapored pitam s skuto, piščancem in jajci, pokaže sredinca. Treba se bo bolj potruditi in najti dolgoročno rešitev za vzdrževanje teže in izboljšanje počutja.

Ko je sodelavka omenila izziv, s katerim bi lahko preoblikovala telo, sem ga navdušeno sprejela. Seveda sem si želela liposukcije ali kemikalij, s katerimi bi se namazala na kritične predele telesa, ki se pri meni nahajajo predvsem na predelu hrbta, a so me poslali v ajurvedski center.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Celostno zdravljenje telesa

Mnogi pri besedi ajurveda slišijo le hokuspokus. Tudi sama se nikoli prej nisem poglobila v ta naravni sistem zdravljenja, ki izvira iz Indije, priznati pa moram, da so se mi zdele prve informacije, ki sem jih dobila na spletu, zelo zanimive. Konec koncev - če je ajurveda dovolj dobra za Oprah Winfrey, Elle MacPherson in Jenny McCarthy, bo verjetno tudi zame ...

Ajurveda ali znanje o življenju pokriva štiri vidike človeka: dušo, um, čustva in telo. Človeka obravnava celostno, in ga poskuša naučiti, kako živeti v harmoniji z naravo ter spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. "Po ajurvedski filozofiji je celotno vesolje sestavljeno iz povezave petih elementov: etra, zraka, ognja, vode in zemlje. Pet elementov se združuje v tri osnovne vrste energije ali funkcionalne principe, ki so prisotni v vsem in vsakem: vata, pitta in kapha – te principe imenujemo doše. Doša literarno pomeni »napaka« ali »nečistoča«. Tako dolgo, kot so doše »normalne« v svoji kvaliteti in kvantiteti, je psihofiziologija uravnotežena. V trenutku, ko pa tega ravnotežja ni več, vplivajo negativno na »dhatuje« (telesna tkiva) in postanejo doša – nečistoča. Če se ravnotežje ne vzpostavi pravi čas, nastane bolezen,“ pišejo na spletni strani Ayurganice.

Ravnotežje doš v našem telesu je individualno določeno, večina izmed nas je kombinacija dveh ali treh doš. Pogosto je zelo težavno določiti razmerje doš iz različnih ajurvedskih vprašalnikov, zato je pomembna drugačna diagnostika.

Hujšanje Izziv Zdravje 34-letna mati dveh malčkov nad celulit

Sandra Komasz, specialistka ajurvedske medicine iz centra Ayurganica, ki izkušnje na področju ajurvede zbira že več kot 20 let, mi je ob prvem snidenju povedala, da me zato najprej čaka 8-stopenjski ajurvedski pregled, ki daje specialistu vpogled v naše zdravstveno stanje. Pregled traja od 2 do 3 ure, pacient mora na pregled priti tešč, s sabo mora imeti vzorec jutranjega urina in morebitne zdravniške izvide. Med osem-stopenjskim pregledom se določijo vsa neravnovesja v telesu, ki so vzrok bolezni. Kako poteka ta pregled in kaj vključuje, boste lahko že kmalu prebrali na naši spletni strani. Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo
Komentarjev 1