Zdravje > Aktualno
275 ogledov

To se dogaja z obrazom, ko jemo sladkor

sladkarije, sladkor Žurnal24 main
Dermatologi so takšen obraz poimenovali kar "sugar face".

Preveč sladkorja v vsakodnevni prehrani ne pomeni le večjega tveganja za sladkorno bolezen, gnilobo zob in debelost. Prehrana s preveč sladkorja je slaba tudi za naš obraz, saj smo zaradi sladkorja videti starejši, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

V angleščini imenujejo takšen obraz sugar face (sladkorni obraz), ki se ponavadi kaže z aknami, vrečkami pod očmi, bledo in mastno kožo, so pojasnili v Združenju britanskih dermatologov.

Neposredno na staranje kože 

obraz | Avtor: Profimedias Profimedias
“Živila polna sladkorja imajo visok glikemični indeks, ki pripelje do velike obremenitve s sladkorjem v telesu in do velikih nihanj inzulina,” pojasnjuje dermatologinja Tamara Griffiths. Vse to lahko pripelje do diabetesa in pospešenega staranja, sladkor pa uničuje tudi kolagen, zato izgubi naša koža svežino in tonus.

“Uživanje hrane bogate s sladkorjem deluje neposredno na staranje kože,” pravi dermatologinja. Poškoduje namreč molekule in pospešuje glikacijo. Glikacija sicer ves čas poteka v našem telesu, povzroča pa škodo na telesnih beljakovinah, ker se nanje trajno veže sladkor. Pokaže se pri staranju saj pospešuje nastajanje gub, povzroča pa tudi vse manjšo prožnost očensnih leč, poapnenje žil ter ogroža srce in ledvice. Z glikacijo se glukoza pripne na membrane celic in drugih struktur, kar resno ogrozi njihovo delovanje.

Poleg tega je sladkor dehidracijsko sredstvo in pripomore tudi k bolj mastni koži. Če jemo raznoliko in zdravo hrano sicer nekaj malega sladkorja ne bo vplivalo na naš obraz menijo dermatologi. Po mnenju strokovnjakov pa ne bi smeli pojesti več kot 30 gramov sladkorja na dan.

sladkor | Avtor: Shutterstock Shutterstock
 

Komentarjev 1