Zdravje > Aktualno
7733 ogledov

Porazne številke: Na to nevarnost smo v času covida-19 očitno pozabili

Covid-19, Slovenija, narava Saša Despot Covid-19, Slovenija, narava
Na NIJZ-ju letno zabeležijo med 4000 in 7000 primerov lajmske borelioze in povprečno 170 primerov klopnega meningoencefalitisa. Lanski podatki celo presegajo te številke.

"Sočasne okužbe niso pogoste, čeprav so imeli primer otroka, ki je imel obe," so na Infekcijski kliniki v Ljubljani opozarjali lani na začetku poletja, ko je bilo veliko govora tudi o virusnih boleznih, ki jih povzročijo klopi.

Najpogostejša pri nas sta lajmska borelioza (LB) in klopni meninigoencifalitis ( KME), ki tudi pri otrocih lahko povzročita težave. Predstojnica klinike je takrat opozarjala celo na mikro epidemijo borelioz pri otrocih. Imeli so tudi zelo veliko primerov klopnega meningoencefalitisa (KME) med odraslimi, primeri so bili kar težki, zato so ti ljudje potrebovali zdravljenje v intenzivni terapiji.

UKC Ljubljana Zdravje Smrtno nevarne okužbe: Namesto Covida-19, bolniki s KME

Že lani v tem času so strokovnjaki opozarjali, da se bomo približali rekordni statistiki v letu 2018 ( za LB je takrat zbolelo 7559 oseb, za KME pa153).

In kaj je pokazalo leto 2020?

"Podatki za leto 2020 so zaenkrat še preliminarni, prejeli smo 187 prijav KME in 7530 prijav LB," so nam sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Poglejte, kam je prilezel graf

Na spodnji sliki je prikazano tedensko število primerov KME (rdeča površina) in LB (modra površina) v Sloveniji, za obdobje od leta 2018 do leta 2020. "Obolevnost za KME in LB začne hitro naraščati v začetku aprila ter doseže vrh v poletnih mesecih zaradi aktivnosti klopov in ker se ljudje v večji meri zadržujejo v gozdovih, na travnikih, vrtovih ipd. in so tako klopom bolj izpostavljeni. Povečana obolevnost traja do konca oktobra," pojasnjujejo na NIJZ.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Do 8. aprila letos so zabeležili dva primera KME, zbolela sta moška s koroške in goriške regije. Do istega datuma so prejeli 229 primerov lajmske borelioze, zbolelo je 131 žensk in 98 moških. Na grafu je razvidno, da je letos obolelih nekoliko manj, vendar še vedno zelo veliko. 

Na vrhu lestvice po obolevnosti

Nacionalni inštitut za javno zdravje zato znova poziva k previdnosti, zaščiti in cepljenju. Slovenija namreč spada med države, v katerih je pojavnost lajmske borelioze in klopnega meningoencefalitisa med višjimi v Evropi. Kot so navedli na NIJZ, letno zabeležijo med 4000 in 7000 primerov lajmske borelioze in povprečno 170 primerov klopnega meningoencefalitisa. Lanski podatki celo presegajo te številke. 

Za LB ni cepiva

Ker za lajmsko boreliozo ni cepivaNIJZ ob odhodu v naravo predlaga preventivno zaščito z oblačili svetle barve, ki pokrijejo čim večji del kože, in z repelenti. "Na svetlih oblačilih je klopa lažje opaziti. Po prihodu iz narave priporočajo pregled telesa in prho pod tekočo vodo. Oblačila je treba dobro skrtačiti oziroma oprati. Če na koži opazimo klopa, ga čim prej odstranimo s koničasto pinceto, ne pomagamo pa si z oljem ali drugimi mazili. Mesto vboda več tednov opazujemo," dodajajo. 

  • Pri obolenju z LM se po vbodu klopa v roku enega meseca pojavi rdečina, ki bledi na sredini, s tem pa dobiva obliko obroča. Bolezen lahko pusti trajne posledice na živčevju, sklepih ali srcu.
  • Pri klopnem meningoencefalitisu se bolezen razvija v dveh fazah. Po največ dveh tednih od vboda pride do slabega počutja. Po obdobju izboljšanja sledi druga faza, za katero je značilna visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje. Tudi klopni meningoencefalitis na telesu pušča trajne posledice, odstotek obolelih umre.

KME in cepljenje

To bolezen dokazano najučinkoviteje preprečuje cepljenje. Osnovno cepljenje vsebuje tri odmerke - drugi odmerek mesec po prvem, tretji po največ enem letu. Čez tri leta sledi še poživitveni odmerek, ki se nato obnavlja na pet let. Redno cepljena je manj kot desetina prebivalstva.

Cepljenje je sicer bolj smiselno v zimskih mesecih, preden klopi postanejo aktivni, saj se obe bolezni pojavljata sezonsko. Ker trenutno poteka tudi cepljenje proti covidu-19, NIJZ priporoča, da je med različnimi cepljenji 14-dnevni razmak.

Od leta 2019 je dvema generacijama omogočeno brezplačno cepljenje prot KME.Če ste stari 49 let ali pa imate doma triletnika oziroma triletnico vam v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja pripada brezplačno cepljenje. 

Zdravniki svetujejo, da je predvsem takoj po cepljenju treba biti pazljiv, zaradi diagnostike, zaščitna protitelesa, ki jih dobimo s cepljenjem, namreč potrebujejo nekaj časa, da se razvijejo. Če otrok zboli za katero koli boleznijo sredi sezone klopov, ko je bil cepljen, je potem vedno dilema, ali je zbolel za KME ali zaradi česar drugega."Čeprav se v veliki večini primerov pokaže, da je zbolel zaradi nečesa drugega, je situacija zelo zoprna. Otroka se lahko cepi v sezoni, po hitrejši formuli, kar pomeni, da hitreje pride do protiteles, čeprav je primerneje otroka cepiti pozimi ali vsaj zgodaj spomladi," je dejala predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc.

vanda.levstik@zurnal24.si
 

 

 

Komentarjev 8
  • JZekspert 10:08 19.april 2021.

    Pozabili ste(!!): bogovi v belem, mediji in politika - na glavno-nenalezljive bolezni. Podatek iz 2019, ko ni bilo debilne korona-prevare: smrti zaradi vseh vzrokov (20.500). Smrti zaradi nenalezljivih bolezni cca. 20.000 (8.000 SŽB - 5.000 infarkti, 3.000 kapi), rak (6.500), ...prikaži več pljučne bolezni, sladkorna, nevrološke b., duševne bolezni, starost. Izven tega so nesreče (umori in samomori - pod duševne b.) Vse nalezljive bolezni SKUPAJ(!): 200 (od tega največ gripe, pljučnice, potem šele TB, Aids).

  • Dusan21 13:59 17.april 2021.

    Redko kdo bo preživel levičarski meningitis, a temu bo potrebna medicinska pomoč že pred UKC-jem, brca v rit in napotnica za Marco di italiano kamnolom.

  • kontrahan 12:32 17.april 2021.

    ja ja zboliš za klop,a kriv je pa kovid, ane dohtarji, da je tako. Za klopa je o€ za kovid pa veliko.

Sorodne novice