Trajnostno
4245 ogledov

Ta projekt med prebivalci vzbuja veliko zanimanja

mestni utrip
1/2
Saša Despot
Zelene strehe poznajo skoraj vsi, kaj pa zelene nadstrešnice na postajališčih mestnih avtobusov?

Skrb za čistočo, urejenost in ohranjanje javnih in zelenih površin je ena izmed prioritet Mestne občine Ljubljana, ki so jo leta 2016 oklicali za Zeleno prestolnico Evrope. Čeprav ljubljanska občina javnost občasno razburi z določenimi posegi v naravo, ki med prebivalci niso dobro sprejeti, vsake toliko preseneti tudi z dobrimi praksami.

turisti ljubljana Popotnik Koristna informacija za poletne dni v mestu

Zeleno identiteto mesta, s katero se na mestni občini tako radi pohvalijo, ohranjajo na različne načine. Med drugim se trudijo aktivno spreminjati območja, ki še nedolgo nazaj niso bila zelena in trajnostno naravnana. Leta 2020 so na pobudo biologov in vrtnarjev Botaničnega vrta in po vzoru prakse iz tujine začeli z izvajanjem zanimivega trajnostnega projekta zelenitve streh avtobusnih postaj z medovitimi rastlinami. Ta je med prebivalci naletel na dober odziv, nekateri posamezniki so občini celo sami predlagali, naj streho postaje zasadijo še pred njihovimi bloki.  

avtobusno postajališče | Avtor: Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana
Sprva so v sklopu Evropskega tedna mobilnosti leta 2020 pozelenili tri postaje, in sicer na Aškerčevi pred Filozofsko fakulteto, na Gornjem trgu nasproti Gruberjeve palače ter na Kolodvoru nasproti avtobusne postaje. Danes je na različnih koncih mesta pozelenelih že 40 nadstrešnic. Vsako leto jih ozelenijo od pet do šest nadstrešnic, odvisno od sredstev, ki so v tistem letu na voljo. V preteklosti so na mestni občini v ta namen prispevali približno 3000 evrov letno. Njihov končni cilj je, da bi v prihodnosti v mestni trajnostni projekt vključili večino avtobusnih postaj.

Nadstrešnice privabljajo številne čebele in druge opraševalce, ki veselo letajo od ene do druge ter uživajo v obilju hrane. Predstavljajo mrežo majhnih habitatov, ki prispevajo k biodiverziteti celotnega okolja. Poleg tega lahko ptiči na njih poiščejo material, ki ga uporabljajo za izdelavo gnezd. Zelene nadstrešnice so tudi izložba za avtohtone vrste, kjer se prebivalci lahko prepričajo o lepoti in zanimivem izgledu lokalnih rastlinskih vrst.

Otvoritev Plečnikove trafike Slovenija Nova pridobitev v centru Ljubljane

Poleg tega, da ima ozelenitev nadstrešnic ugoden vpliv na opraševalce in ostale živali, je namenjena tudi ohlajanju postajališča v vročih dneh. Prostor pod zeleno nadstrešnico se naj bi na ta način ohladil za nekaj stopinj Celzija, kar je več kot dobrodošlo za čakajoče na postajališčih.

avtobusno postajališče | Avtor: Mestna občina Ljubljana Mestna občina Ljubljana
Na nadstrešnice sadijo izključno avtohtone rastline, vzgojene v Botaničnem vrtu Ljubljana, s čimer se izognejo morebitnemu razvoju invazivnih vrst. Izbirajo med tistimi, ki dobro prenašajo sušo, visoko količino sončnega sevanja in so zanimive za čebele ter druge opraševalce. Najpogosteje so to trpežne kraške rastline, kot so dlakava črna meta, hermelika, netresk, homuljice, rutica in druge.

hiša strokovnjak Trajnostno "Ljudje se ne zavedajo, kaj na ta način pripeljejo v hišo"

Zelene strehe postajališč so popolnoma samooskrbne; za zalivanje poskrbi narava sama v obliki dežnih padavin. Potreben je le občasen letni pregled, v okviru katerega se preveri morebitna naselitev invazivnih rastlin. Tu in tam vzklije tudi seme drevesne vrste, ki pa ga običajno uničijo že zelo sušne razmere.

dezurni@styria-media.si  

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:18 02.junij 2024.

    Sramota, da temu namenijo zgolj 3000 evričev letno...Lahko bi dodali vsaj eno ničlo :)

  • Soljatar 10:22 02.junij 2024.

    neumnost in neestetsko...od spodaj zgleda kot da je nek plevel...

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:34 02.junij 2024.

    Ne bi rekel da je to projektirano za tako težo,pa potem še en meter snega,bo pa drug probljem,ne vem če je to pametno