Šport
0 ogledov

Vlašićeva 'samo' druga

Žurnal24 main
Berlin je gostil prvo letošnjo tekmo prestižne Zlate lige, kar je bil uvod v vrhunec sezone s SP, ki ga bo med 15. in 23. avgustom prav tako gostila nemška prestolnica. Štirje naj izdi na svetu.

Na prvi letošnji atletski zlati ligi v Berlinu, na kateri ni bilo slovenskih predstavnikov, so bili doseženi štirje najboljši letošnji izidi na svetu; Nemka Ariane Friedrich je to zmogla v skoku v višino (2,06 m), Kenijec Augustine Kiprono Choge v teku na 1500 m (3:29,47), Američanka Sanya Richards na 400 m (49,57), Rusinja Jelena Isinbajeva pa v skoku s palico (4,83 m).

Prvo presenečenje je znova pripravila Fridrihova, letošnja evropska dvoranska prvakinja. Nemka je dolgo iskala priložnost, da bi prehitela Hrvatico Blanko Vlašić, svetovno prvakinjo. To je dobila na višini 2,06 m, kar je preskočila v prvem poskusu, Hrvatica pa ne. Slednja je zato svoja zadnja dva poskusa pustila za naslednjo višino. Tedaj je bila letvica na 2,09 m.  Vlašićeva je obakrat podrla in ostala druga (2,03 m).

Jelena Isinbajeva je preskočila 483 centimetrov. © Reuters

 
Isinbajeva si je pred dvema letoma milijon dolarjev razdelila z Richardsovo. Štiriindvajsetletna Richardsova je z zanesljivo in prepričljivo zmago v teku na en stadionski krog napovedala, da se bo letos, tako kot pred dvema in tremi leti, ponovno potegovala za zmage na vseh mitingih zlate lige.  Čeprav tek na 100 m letos šteje za Zlato ligo, pa je večina najboljših sprinterjev izpustila nastop v nemški prestolnici na čelu z Jamajčanom Usainom Boltom . Zaradi priprav na SP in s tem prilagojenem programu tekem ni bilo nikogar iz lanskega pekinškega olimpijskega finala. Nihče izmed prisotnih sprinterjev se ni spustil pod deset sekund, tej meji pa se je najbolj približal Daniel Bailey iz Antigve. Ženski tek na 100 m je pripadel olimpijski podprvakinji Kerron Stewart z Jamajke.

Letos bodo milijon dolarjev ponovno razdelili med zmagovalce vseh šestih zlatih mitingov, če pa nikogar ne bi bilo, ki bi bil tako uspešen, kar bi se primerilo prvič v zgodovini, pa bi že pet zmag zadostovalo za zlato nagrado, ki pa bi bila za polovico manjša (500.000 dolarjev). V igri za največji delež so z zmagami ostali Bailey (100 m), Bahamčan Chris Brown (400 m), Bekele (3000 ali 5000 m), Američan Dexter Faulk (110 m ovire) in Pitkämäki (kopje) ter Stewartova (100 m), Richardsova (400 m), Američanka Damu Cherry (100 m ovire), Friedrichova (višina) in Isinbajeva (palica). Zlata liga se bo nadaljevala 3. julija v Oslu, 10. julija v Rimu, 17. julija v Parizu, 28. avgusta v Zürichu in končala 4. septembra v Bruslju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.