Šport
0 ogledov

Peugeot: Kje si, Audi?

David Brabham, Marc Gene in Alexander Wurz so slavili na letošnji izvedbi dirke
1/13
Žurnal24 main
Na letošnji izvedbi dirke 24 ur Le Mansa je po dolgoletni prevladi Audija Peugeot slavil dvojno zmago. Najboljša je bila posadka David Brabham-Marc Gene-Alexander Wurz.

Zmagovalna posadka  je prevozila 382 krogov. Lanski zmagovalci Rinaldo Capello, Tom Kristensen in Allan McNish (Audi) so bili tretji s 376 krogi. Peugeot tokrat tekmecem ni dovolil, da bi ponovili uspehe iz prejšnjih sezon. Francoska tovarna je na 77. izvedbi ene najtežjih dirk na svetu prevzela pobudo že na začetku, dve Peugeotovi posadki pa sta bili v vodstvu večji del dirke.

Začetek je sicer pripadel povsem francoski navezi Sebastien Bourdais-Franck Montagny-Stephane Sarrazin, ki je bila najboljša v kvalifikacijah; toda po šestih urah na prvem mestu je morala v bokse zaradi težav z menjalnikom, tako da je vodstvo prepustila avstralsko-avstrijsko-španski ekipi. Ob koncu so si kasnejši zmagovalci, nekdanja voznika formule 1 Marc Gene in Alexander Wurz ter sin trikratnega avstralskega svetovnega prvaka v tem športu Jacka Brabhama David Brabham, privozili krog naskoka pred posadko drugega Peugeota. Audi si je do konca nabral šest krogov zaostanka in ni imel več realnih možnosti za zmago.

Peugeot je tako po letih 1992 in 1993 dosegel tretjo zmago v Le Mansu. Francozi so letos izpilili svoje dirkalnike 908 HDi, ki so lani zaradi prevelike porabe in nezanesljivosti odpovedali v boju z Audijem. Tretja tovarniška posadka Peugeota s Pedrom Lamyjem, Nicolasom Minassianom in Christianom Klienom je bila šesta s 13 krogi zaostanka. Pri Audiju so imeli tokrat precej težav in tehničnih nevšečnosti z novim dizelskim dirkalnikom R15 TDI, tako da niso mogli računati še na deveto zmago po letu 2000. Drugi dirkalnik je nemška tovarna izgubila po nesreči že v soboto zvečer, dirkalnik tretje posadke pa je bil dolgo časa na popravilu in je v cilj pripeljal z 49 krogi zaostanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.