Šport > Nogomet
8 ogledov

Zahovič: Prva tekma v gosteh je prednost

Darko Milanič na klopi Maribora še ni izgubil derbija z Olimpijo. (Foto: Barbara Žurnal24 main
Mariborčani so dobili nasprotnike v drugem kolu kvalifikacij za Ligo prvakov. Pomerili se bodo z gruzijskim klubom WIT iz Tbilisija. "Nogomet ekip iz Gruzije ima dušo," meni Darko Milanič.

Slovenski nogometni prvak Maribor je na ponedeljkovem žrebu v Nyonu dobil tekmeca v drugem predkolu Lige prvakov. Mariborčani se bodo pomerili z gruzijsko ekipo WIT iz Tbilisija. Prva tekma bo v Gruziji 15. julija, povratna pa 22. julija v Mariboru. Kljub "blesteči" mariborski zgodovini pa ima športni direktor Maribora Zlatko Zahovič po žrebu mešane občutke. "Gruzija se ponaša z nogometaši, ki so imeli ali še imajo pomembne vloge v vrhunskih klubih – Kaladze, Arveladze, Kecbaia, Kinkladze, Kobiašvili ... Nedvomno gre za spoštljivega nasprotnika, pri žrebu bi lahko imeli tudi srečnejšo roko. Zdaj sledi temeljita analiza gruzijske ekipe, možnosti so 50:50. Prva tekma v gosteh bi lahko pomenila določeno prednost, ob podpori naših navijačev bo vsaki ekipi neprijetno igrati v Mariboru. Toda o tem pozneje, zdaj se je treba osredotočiti na zbiranje podatkov o WIT-u in se ustrezno pripraviti na prvo tekmo v Tbilisiju, ki bo zelo zahtevna," je za spletno stran štajerskega kluba povedal Zahovič.

 

Desetletje od Lige prvakov

Maribor je v pretekli sezoni osvojil osmi naslov slovenskega prvaka, največji uspeh v Evropi pa je vknjižil v sezoni 1999/2000, ko je zaigral v glavnem delu največjega evropskega klubskega tekmovanja. V družbi Lazia, kijevskega Dinama in Bayerja je vknjižil štiri točke v skupini. V kvalifikacijah pa je prav tako "skalpiral" ugledna tekmeca: Genk in Lyon.

"Tekmec bi lahko bil lažji, hkrati pa med vsemi iz bobna tudi težji. Gruzijski nogomet poznamo, kluba še ne najbolje, a se zavedamo, da gre za predstavnika ruske šole nogometa, ki se ponaša s številnimi nadarjenimi igralci. Nogomet ekip iz Gruzije ima dušo, gre za igralce, ki te želijo premagati z znanjem. Spoznanje, da so prepričljivo osvojili državno prvenstvo, veliko pove o kakovosti naših tekmecev. Toda storili bomo vse, da bi jih izločili," pa je dodal trener Maribora Darko Milanič .

Gruzijski prvak WIT, ki ga sestavljajo le gruzijski nogometaši, je sicer klub, ki obstaja od leta 1968. Takrat se je imenoval Morkinali Tbilisi , zdajšnje ime pa je dobil leta 1998. V Evropi doslej niso imel večjih uspehov, saj je največkrat izpadel že v uvodnih krogih. V kvalifikacijah Lige prvakov je igral le enkrat, v sezoni 2004/05 je v prvem predkolu izločil Troshavn s Ferskih otokov, nato pa v drugem predkolu doživel polom proti poljski Wisli (bilo je kar 11:2).

Miran Srebrnič bo prvič na evropski sceni v vlogi glavnega trenerja. © Fotosi.si

 
Slovenski nogometni prvoligaš Rudar iz Velenja, ki je v državnem prvenstvu kar nekoliko presenetil s tretjim mestom, je dobil tekmeca za prvi predkrog novoustanovljene Evropske lige. Ta je zamenjala pokal UEFA. Velenjčani se bodo pomerili z estonsko ekipo Trans Narva . Prva tekma bo 2. julija v Velenju, povratna pa teden dni pozneje v Estoniji. Trener Marijan Pušnik je povedal: "Želeli smo si bližjega nasprotnika, baltske države imajo kakovostne ekipe. V ekipi sta dva Litovca in dva Rusa. So tretja ekipa prvenstva. Možnosti so 50:50, imamo možnosti, da jih premagamo in si s tem prislužimo Crveno zvezdo."

Nogometaši Gorice, ki so v pretekli sezoni osvojili naslov slovenskega podprvaka, so prav tako dobili tekmeca v drugem predkrogu Evropske lige. Goričani se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja med finskim Lahtijem in Dinamom iz Tirane. Prva tekma bo 16. julija v Sloveniji, povratna pa teden dni pozneje na Finskem ali v Albaniji. "Mislim, da sta nasprotnika po kakovosti nekje enaka, čeprav ju ne poznamo dobro, ampak tako, po imenu. Imamo že nekaj izkušenj z albanskim nasprotnikom, ki nas je izločil malo po sreči. Po eni strani bi si bolj želel na Finsko. Poskušali bomo dobiti čim več informacij o obeh. Bo, kar bo," je po žrebu dejal Miran Srebrnič , goriški strateg.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.