Šport > Nogomet
89029 ogledov

Sosedje poskrbeli za izid, ki ne ustreza Sloveniji

EURO2024 Saša Despot
Avstrijci v Berlinu boljši od Poljakov. To ne ustreza Slovencem, ki bi bili izjemno zadovoljni z remijem na tem dvoboju.

Avstrijska nogometna reprezentanca je na tekmi 2. kroga v Berlinu premagala Poljsko s 3:1 (1:1). Izid ne ustreza Sloveniji, ki je bila pred petkom z dvema točkama najboljša reprezentanca med tretjeuvrščenimi v posameznih skupinah, v izločilne boje bodo namreč s tretjega mesta v šestih skupinah napredovale kar štiri izbrane vrste.

Zdaj je Kekova četa že tretja, saj sta jo prehiteli Avstrija in v skupini E Ukrajina, ki je sicer na tretje mesto zaradi zmage na medsebojnem srečanju potisnila Slovaško.

Slovenci bodo za napredovanje tako najverjetneje potrebovali vsaj točko proti Angliji, lahko pa se še vedno zgodi, da bo za preboj v osmino finala zadoščal že minimalni torkov poraz. To bi se na primer zgodilo, če bi v skupini A remizirali Škotska in Madžarska, ki bi z neodločenim izidom ostali za Slovenijo zaradi slabe gol razlike Škotov, hkrati pa bi v skupini B ob zmagah Španije nad Albanijo ter Italije nad Hrvaško le pri eni točki ostali naši južni sosedje in Albanci. Hrvatje imajo slabo gol razliko (-3), zato bi Sloveniji morda zadoščal že remi med Italijo in Hrvaško.

Ob manjšem slovenskem porazu proti Angliji v 'naši' skupini Srbija ne sme premagati Dancev. Če že, potem z večjo razliko kot bi bil poraz Slovenije. V slednjem primeru bi se Srbija zavihtela na drugo mesto, Slovenci bi prehiteli Dance zaradi boljše gol razlike in tako ostali tretji.

V tem pogledu, torej napredovanju v izločilne boje z le dvema točkama, bi Slovencem v skupini F ustrezal tudi današnji remi med Češko in Gruzijo na ter nato v tretjem krogu še zmagi Portugalcev in Turkov nad omenjenima nasprotnikoma.

EURO2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S točko proti Angliji bi se slovenske možnosti za napredovanje znatno izboljšale, s tremi točkami bi se tako na primer Slovenci izenačili z Ukrajinci in Slovaki, obe izbrani vrsti igrata v skupini E, ob morebitni zmagi Belgije nad Ukrajino pa bi slednja imela znatno slabšo gol razliko (vsaj -3 ob minimalnem porazu 0:1, Slovenija bi bila pri 0). Pri ničli je kar se tiče gol razlike po dveh tekmah tudi Slovaška, ki bi s porazom proti Romuniji prav tako zaostala za kapetanom Janom Oblakom in njegovimi kolegi (to velja ob omenjenem morebitnem remiju z Anglijo).

Še pred obračunom z Ukrajino morajo Belgijci danes sicer upravičiti tudi vlogo favoritov proti Romuniji. Če tega ne bodo storili, bodo v zadnji krog krenili z zadnjega mesta. Tudi Romuni imajo trenutno s tekmo manj tri točke, a s +3 že tudi lepe možnosti za napredovanje. Veliko bo tako odvisno od rezultata na dvoboju Belgija - Romunija, prav mogoče je, da bodo po današnji tekmi vse ekipe v skupini E imele po tri točke. Tako lahko Slovaška s tretjega pade na četrto mesto, Ukrajina na tretje. Slednja ima slabšo gol razliko od Slovakov, a je dobila medsebojni dvoboj. 

Za to, da bi se prehitela Avstrija, bi Slovenci morali v zadnjem krogu skupine D računati na zmago Nizozemske, v primeru, da bodo Avstrijci v svoji skupini dosegli več golov kot Slovenci v skupini C (zdaj je 3:2), z vsaj dvema zadetkoma razlike, še vedno pa bi morala tudi Francija premagati Poljake.

Ob zmagi vse kalkulacije odpadejo

Z zmago proti Angliji bi Slovenija zanesljivo napredovala, bila bi vsaj druga v skupini. Ob remiju Srbije in Danske, pa tudi ob zmagi Srbije, bi celo osvojila prvo mesto v skupini C. Če bi ob slovenskem presenečenju slavili tudi Danci, bi o prvem mestu odločala gol razlika. Ta je doslej enaka, enako je tudi število doseženih golov (2:2), Danska pa se na lestvici nahaja pred Slovenijo, ker je prejela manj rumenih kartonov. Teoretično lahko tako ob izidu 1:0 na obeh tekmah prvega na lestvici odloči število kartonov.

Lestvica trenutno tretjeuvrščenih ekip (Češka je odigrala le eno tekmo):

  1. Avstrija  3 točke (+1 gol razlika)
  2. Slovaška  3 (0)
  3. Slovenija  2 (0)
  4. Albanija  1 (-1)
  5. Škotska  1 (-4)
  6. Češka  0 (-1)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • www 20:24 22.junij 2024.

    Tako razmisljajo luzerji.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 12:38 22.junij 2024.

    V nogometu se ne kalkulira. Res je pa tudi, da slo. nog. reprezentanca vedno kalkulira, kar je žalostno. Vedno se igra na zmago, tako da nisi odvisen od drugih. Tako in tako pa, nekaj šteje le zmaga v finalu, ostale ...prikaži večle ekipe in njihove uvrstitve so hitro pozabljene.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:14 22.junij 2024.

    Dejstvo je, da nas zanesljivo naprej pelje edino (malo verjetna) zmaga nad Anglijo, dobre možnosti pa nam nudi tudi remi, vendar pa bomo tu spet odvisni od drugih, najprej pa od rezultata med Srbi in Danci. Teorija o minimalnem porazu, ...prikaži več srečo s kartoni, je ta moment (še) nepotrebna kalkulacija kajti, če se bomo že sedaj na to računali gremo ziher domov. Dejstvo je tudi, da če nam ne uspe, bo Kekovim izbrancem ostalo v podzavesti, da jih je od napredovanja ločilo le "minuta" in to je še najslabše.

Sorodne novice