Šport > Euro 2024
2435 ogledov

Vse bolj zanimivo, brez točk le še največji favoriti

Mikola Šaparenko Profimedia
Ukrajinci do prvih točk na EP po zmagi nad Slovaško.

Ukrajinska nogometna reprezentanca je v tekmi drugega kroga v skupini E na evropskem prvenstvu v Düsseldorfu premagala Slovaško z 2:1 (0:1). Za Ukrajino so po uvodnem porazu to prve točke na tem EP, Slovaki so doživeli prvi poraz.

Slovaški nogometaši so za uvod EP presenetljivo z 1:0 premagali Belgijo, medtem ko so Ukrajinci z 0:3 klonili proti Romuniji. Slovaki so dobro formo tokrat pokazali v prvem polčasu, drugi pa je minil povsem v znamenju Ukrajincev.

Slovake je po napadalnem uvodu v vodstvo popeljal Ivan Schranz v 17. minuti, v začetku drugega polčasa je izenačil Mikola Šaparenko (54.). Za popoln preobrat Ukrajincev je v 80. minuti zadel Roman Jaremčuk. Obe reprezentanci sta tako po dveh tekmah pri treh točkah.

Drugi dvoboj skupine E med Belgijo in Romunijo bo na sporedu v soboto. 

Uvod današnjega dvoboja je bil v znamenju Slovakov. Ti so prvič resneje zapretili v deseti minuti, Lukaš Haraslin je po preigravanju prišel v kazenski prostor, njegov strel pa je ubranil Anatolij Trubin. Že v naslednjem napadu je bilo spet vroče pred ukrajinskim golom, Schranz je streljal z voleja z bližine, a iz težkega kota, vnovič se je izkazal Trubin.

Nato so prvič vrata tekmeca 'povohali' tudi Ukrajinci, ko je Volodimir Bražko streljal z razdalje, a je Martin Dubravka brez težav žogo ujel. Na drugi strani je David Hancko poskušal iz prostega strela, a je bil na mestu Trubin. V 17. minuti pa so Slovaki le kronali uvodno premoč, Haraslin je z leve strani igrišča poslal predložek, z glavo pa je Schranz žogo spravil pod Trubinom v mrežo.

Ivan Schranz | Avtor: Profimedia Profimedia

Po prejetem golu so se Ukrajinci prebudili, najprej je protinapad zelo slabo s strelom z razdalje nad prečko zaključil Mihailo Mudrik. Po preigravanju je nato zaključeval Artem Dovbik, a je v zadnjem trenutku strel blokiral Peter Pekarik. Še naprej so Ukrajinci pritiskali, nevarno je bilo ob strelu Oleksandra Trimčika, ki je z desne strani kazenskega prostora zadel vratnico, potem ko je žogo s prstmi preusmeril Dubravka.

V nadaljevanju je Mudrik sam prišel pred Dubravko, a se je slednji znova izkazal, kot tudi po prostem strelu Oleksandra Zinčenka. Po napaki ukrajinske obrambe so pred koncem polčasa napadli še Slovaki, akcijo je zaključil Haraslin, a je bil Trubin na pravem mestu.

V drugem delu so Ukrajinci krenili po izenačenje, sprva najprej Dovbik ni realiziral predložka Mudrika. Toda ni dolgo trajalo do izenačenja, Ukrajinci so krenili v protinapad, na koncu pa je podajo Zinčenka izkoristil Šaparenko in premagal slovaškega vratarja.

Ukrajinci so po odmoru pokazali povsem drugačen obraz in prevzeli pobudo na zelenici, čeprav je bil drugi polčas z vidika priložnosti nekoliko manj zanimiv. V 74. minuti je Ukrajina krenila v nov protinapad, iz težkega položaja je sicer Mudrik zadel vratnico, a je imel tako ali tako Dubravka kot dobro pokrit.

Polčas v znamenju Ukrajine je postregel s še enim golom v vratih Slovakov. Najprej je Šaparenko sijajno asistiral, rezervist Jaremčuk pa je žogo krasno sprejel in jo poslal mimo Dubravke, Milan Škriniar je bil na golovi črti prekratek.

Roman Jaremčuk | Avtor: Profimedia Profimedia

Do konca so nato pritisnili Slovaki v lovu na točko, a so Ukrajinci zadržali zmago.

Lestvica:
1. Romunija       1   1  0  0  3:0  3
2. Ukrajina       2   1  0  1  2:4  3
3. Slovaška       2   1  0  1  2:2  3
4. Belgija        1   0  0  1  0:1  0

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice