Šport > Nogomet
2440 ogledov

Čeferina podprla tudi Bach in Infantino, Nemci zahtevajo najstrožjo kazen

Gianni Infantino in Aleksander Čeferin Epa
Fifa je potrdila, da z vso močjo nasprotuje superligi, z njo se strinja tudi predsednik MOK-a, medtem ko Nemci zahtevajo izključitev "odpadnih" 12 moštev.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na današnjem kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v švicarskem Montreauxu izrazil nasprotovanje projektu superlige. Kot je dejal, o nasprotovanju Fife temu projektu zaprte lige, ki v razmerju do obstoječih nogometnih organizacij predstavlja odpadništvo, ne sme biti nobenega dvoma.

V težko pričakovanem govoru dan po razdoru v evropskem nogometu zaradi napovedi 12 večjih klubov, da bodo ustanovili svojo zaprto ligo, je Infantino izpostavil, da želi biti glede novonastalega projekta "zelo jasen". Po njegovem v primeru superlige ni dvoma, da gre za poskus "odmika od obstoječih institucij, lig, zvez, od Uefe in Fife; nekaj, kar je preprosto izven sistema", česar ne more podpirati.

Delegatom kongresa se je predstavil kot podpornik evropskega modela športa, ki temelji na odprtosti in vključenosti. "Velik del svojega življenja sem posvetil obrambi tega modela," je dejal Švicar in pristavil, da bi snovalci novega projekta v evropskem nogometu morali dobro premisliti. "Za kratkoročni dobiček je možno veliko zapraviti."

Ob tem je opozoril, da "odpadniki" ne morejo pričakovati možnosti sedenja na dveh stolih in da vsi vpleteni v ta projekt lahko pričakujejo "posledice". "Če si nekateri želijo iti po svoje, naj potem prevzamejo vso odgovornost za to odločitev ... Ali si zraven ali pa nisi, ne moreš biti nekje vmes" je dejal.

Izrazil je podporo Uefi, njenim članicam, ligam, igralcem in navijačem pri odzivu na napoved skupine 12 evropskih klubov. "Upam, da se bodo stvari vrnile v normalo, da se bo vse skupaj kmalu uredilo," je zaključil.

Gianni Infantino | Avtor: Epa Epa

Dodal je, da je v svojem nagovoru želel spregovoriti o vprašanjih za razvoj nogometa. "Nameraval sem govoriti o pomoči za čas pandemije, delu za vrnitev na zelenice, o idejah za prestopni sistem ... a vse se je seveda spremenilo v zadnjih 48 urah."

"Beremo in poslušamo o 'vojni' o 'kriminalu'. Gre za hude besede, še toliko bolj, ko se nanašajo na nogomet, ki ga imamo vsi tako radi," je opisal stanje po napovedani ustanovitvi superlige. Pri tem je poudaril, da je Fifa "zgrajena na vrednotah. Na vrednotah, ki predstavljajo naš šport, na našem notranjem ustroju, na piramidi, ki poteka od zvez navzdol, do klubov, igralcev in navijačev."

O nevarnosti, ki preži evropskem modelu športa v času koronske krize, je v svojem govoru na kongresu spregovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. "V tem času polarizacije se ozkogledna sebičnost in egoizem postavljata nad solidarnost, skupne vrednote in pravila," je opozoril.

Bach se v svojih besedah sicer ni neposredno navezal na načrtovano ustanovitev superlige. Izpostavil je, da se trenutno poglabljajo obstoječe prelomnice in neenakosti v družbi. "Zavedati se moramo, da so zaradi tega evropski model športa in njegove vrednote, kot je solidarnost, ogrožene."

 

Nemška nogometna zveza zahteva izključitev odpadnikov

Nemška nogometna zveza (DFB) pa je v današnji izjavi za javnost pozvala k izključitvi 12 ustanovnih klubov tako imenovane superlige iz vseh tekmovanj pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa), je sporočilo DFB povzela francoska tiskovna agencija AFP.

"Klube in njihove mladinske ekipe je treba izključiti iz vseh tekmovanj, dokler znova ne pomislijo na svoje številne navijače, te, ki so jih naredili za velikane svetovnega nogometa in niso le njihove denarnice," je dejal predsednik DFB Fritz Keller.

Nemška nogometna zveza (DFB) je tako izrazila neposredno podporo Uefi, ki je klubom, ki bodo ustanovili superligo, kljub nasprotovanju krovnih nogometnih zvez, zagrozila z izključitvijo iz vseh tekmovanj.

Zaprta superliga "je nekaj za superbogate in super brezvestne," dodaja Keller: "Sebično vedenje teh dvanajstih klubov nima nič skupnega z igro, ki smo se je vsi naučili in ki smo jo vzljubili, ko smo bili še otroci."

Gre za nekatere največje klube v Evropi iz treh lig angleške, španske in italijanske: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal in Chealsea iz Anglije, Real Madrid, Atletico Madrid in Barcelona iz Španije ter AC Milan, Inter Milan in Juventus iz Italije.

Med odpadniki ni klubov iz nemške bundeslige in francoskega prvenstva ligue 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice