Šport
9 ogledov

Loeb petič svetovni prvak!

Loeb je šestič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka v reliju. © AFP Žurnal24 main
Sebastien Loeb je na 14. preizkušnji za svetovno prvenstvo v reliju po Japonski osvojil tretje mesto in s tem dokončno tudi peti naslov svetovnega prvaka, kar doslej ni uspelo še nikomur.
 

Reli po Japonski

1. M. Hirvonen (FIN) 3:25:03,3
2. J. M. Latvala (FIN) +31,1
3. S. Loeb (FRA) +2:30,6

Francoski dirkač Sebastien Loeb je na Japonskem dirko pred koncem sezone osvojil že peti zaporedni naslov svetovnega prvaka, kar doslej ni uspelo še nikomur. Na zadnjih hitrostnih etapah ni prišlo do presenečenj, saj so vsi trije osrednji akterji – ob Loebu še Finca Mikko Hirvonen in Jari Latvala – zadržali svoja mesta.

 

Skupni vrstni red (po 14 od 15 dirk)

1. S. Loeb (FRA) 112 točk
2. M. Hirvonen (FIN) 102
3. D. Sordo (ŠPA) 59

Loeb je bil v letošnji sezoni še enkrat več razred zase. Zmagal je kar na desetih dirkah in si tako pred zadnjo dirko v Walesu priboril neulovljivih 10 točk prednosti. Tudi v primeru, da bi v Walesu Loeb odstopil, njegov najbližji zasledovalec Hirvonen pa zmagal, bi navkljub enakemu številu točk zaradi večjega števila zmag naslov osvojil 34-letni Francoz . V Citroenu imajo za seboj perfektno sezono: njihovih dirkač je postavil nov mejnik v zgodovini dirkanja, za nameček pa je francosko moštvo prekinilo dveletno vladavino Forda in osvojilo svoj četrti konstruktorski naslov.

Sebastien Loeb je vseh svojih pet naslovov osvojil za volanom Citroena, prve tri s xsaro, naslednja dva pa s C4.  © AFP

 
 
 

Prvi naslov je bil najbolj poseben, a s tem ne želim reči, da sem že tako vajen zmag, da se ne morem več veseliti. Dejstvo je, da je vsak naslov prvaka povsem drugačen od prejšnjega.

Sebastien Loeb

 
Sebastian Loeb in Daniel Elena sta v prvenstvu WRC (World Rally Championship) debitirala leta 2003 v Citroen Xsari , že leto dni kasneje pa sta presedlala na C4, s katerim sta osvojila tudi vseh pet naslovov svetovnega prvaka. "Občutek je sanjski. Resnično sem si želel, da bi naslov osvojili že na Japonskem in da tako v Walesu ne bi bili pod posebnim pritiskom. Bilo je zares težko. Naslov se je oddaljeval iz etape do etape, a na koncu se nam je potrpežljivost k sreči izplačala. Ne bi rekel, da je letošnji naslov kaj dosti drugačen od ostalih. Prvi naslov je bil najbolj poseben, a s tem ne želim reči, da sem že tako vajen zmag, da se ne morem več veseliti. Dejstvo je, da je vsak naslov prvaka povsem drugačen od prejšnjega,“ je povedal Loeb .

 

Preberite še ...

Sebastien Loeb ekskluzivno za zurnal24.si

Piko na i bi predstavljal le še konstruktorski naslov , s čimer bi Citroen prekinil dveletno vladavino Forda . "Ta naslov ne pripada le nama z Danielom, temveč celotni ekipi. Zdaj sva tako midva kot tudi Dani Sordo in Marc Marti z mislimi že v Walesomu, kjer bomo storili vse, da bo Citroen osvojil konstruktorski naslov," je še dodal Loeb .

Sebastian Loeb je na Japonskem postal največji dirkač vseh časov. © AFP

 
Vse od leta 1973 , ko je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo v reliju, nobenemu dirkaču ni uspelo osvojiti petih naslovov svetovnega prvaka. Še najbližje sta bila Finca Juha Kankkunen in Tommi Maekinen , ki sta osvojila po štiri naslove svetovnega prvaka. "Neverjetno! Ampak za menoj je zares izjemno težka dirka. Težje pravzaprav sploh ne bi moglo biti. Počutim se popolno, “ je po koncu dirke povedal Loeb . "Res me veseli, da je konec tega vikenda. Lani sva z Danielom Eleno izenačila rekord in slavila štirikrat zapored, letos pa sva dosegla še enega več, zato sva seveda izjemno vesela in ponosna,“ je še pristavil Francoz .

Njegov največji tekmec, Finec Mikka Hirvonen , je novemu svetovnemu prvaku že čestital. "To je to, zdaj je vsega konec. Zmagal je na desetih dirkah, zato si seveda ta naslov povsem zasluži. Storil sem vse, kar je bilo v moji moči. Ne ostane nam nič drugega kot to, da znova poskusimo prihodnje leto,“ je povedal Hirvonen .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.