Šport > Košarka
7045 ogledov

Slovenci popravil bled vtis, za prvo mesto se ni izšlo

Dončić Profimedia
Slovenski košarkarji so v drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Pireju premagali Novo Zelandijo (104:78) in z uvrstitvijo v polfinale ohranili možnosti za nastop na olimpijskih igrah. Skupinski del so končali na drugem mestu, za prvo bi morali zmagati z 29 točkami razlike.

Slovenija je potrebovala zmago z desetimi točkami razlike za drugo mesto v skupini in jo na krilih Luke Dončića, ki je dosegel 36 točk, 11 skokov in 10 podaj, tudi dosegla. Po uvodnem porazu s Hrvaško je zasedla drugo mesto v skupini, povsem blizu pa je bila tudi prvemu mestu, ki ga bi dosegla z zmago z 29 točkami razlike, vendar sta Gregor Hrovat in Dončić v zadnjem napadu zgrešila trojki.

V soboto ob 20. uri jo čaka Grčija z zvezdnikom Giannisom Antetokounmpom, ki je na prvi tekmi proti Dominikanski republiki dosegel 32 točk ob stoodstotnem metu iz igre.

Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia
Slovenija je tekmo odprla v postavi Luka Dončić, Vlatko Čančar, Zoran Dragić, Josh Nebo in Leon Stergar. Slednji je v ekipi zamenjal poškodovanega Alekseja Nikolića, ki mu je ponagajala stegenska mišica.

Prve minute so nakazovale boljšo predstavo Dončića, kateremu je šlo največ zaslug za uspešen uvod, v katerem so Slovenci povedli z 9:2. Tudi sicer so slovenski košarkarji igrali s hitrejšim tempom kot proti Hrvatom, pri tem pa so jim šli na roko tudi zgrešeni meti Novozelandcev, ki po osmih minutah niso dosegli niti enega koša iz igre.

Dončić je bil gonilna sila slovenskega napada, po petih doseženih točkah, skoku in podaji pa ga je Sekulić še pred koncem prve četrtine potegnil na klop. Premor ni trajal dolgo, saj se je že minuto kasneje vrnil v igro. Slovenci so še naprej igrali čvrsto obrambo, kar je botrovalo mirnejšemu zaključevanju napadov. Na prvi odmor so odšli z 18 točkami naskoka.

Novozelandci so v drugi četrtini vzpostavili ravnotežje na igrišču, a zaostanka vsaj uvodoma niso uspeli stopiti. Nasprotnikov koš je pridno polnil Dončić, sredi druge četrtine je imel na svojem računu že 15 točk in pet skokov. Sledile so manj prepričljive slovenske minute, met v napadu se je nekoliko ustavil, nasprotniki pa so bili v naletu, zadeli so tudi nekaj metov z razdalje, kar je pripeljalo do znižanja razlike na -11. Sekulić je takoj reagiral z minuto odmora. 

Josh Nebo | Avtor: Profimedia Profimedia
Tekma se je na tej točki povsem razživela in vnel se je srdit boj za vsako žogo. Novozelandci so naravnali roke in izboljšali skok na obeh straneh igrišča. Dvig energije se je pričel odražati tudi v napadu in prednost Slovenije je hitro skopnela na vsega pet točk, na odmor so odšli s sedmimi.

Dončić in Nebo sta kombinirala za prve slovenske točke v tretji četrtini, na drugi strani pa je iz težkega položaja udarec vrnil najboljši strelec novozelandske reprezentance Shea Ili. Slovenci so veliko grešili izza črte, edino trojko je v uvodnem delu srečanja prispeval Dončić, nato pa so jih zgrešili 11 zaporedoma. V nadaljevanju so ta segment igre izboljšali.

Po izgubljeni žogi Vlatka Čančarja je Tyrell Harrison s polaganjem znižal na šest točk razlike, a je že v naslednji akciji črni niz pri metu z razdalje prekinil Hrovat. Dončić je še naprej pridno zadeval proste mete (11/12 do sredine tretje četrtine), po njegovi zaslugi so Slovenci pobegnili na +11, po še enem polaganju Hrovata pa +13.

Slovenci so spet zaigrali kot na začetku tekme, čvrsto v obrambi in s hitrim tempom v napadu. Novozelandci so si privoščili nekaj napak, kaznoval jih je Dončić, nato je sledil še en koš Hrovata in kar naenkrat je razlika spet zrasla na 17 točk. Po minuti odmora je novozelandsko obrambo s preigravanjem prelisičil Dončić, nalet slovenske reprezentance pa je prekinil Flynn Cameron.

A težavam Novozelandcev še ni bilo konec. Najprej je Miha Cerkvenik zadel dva prosta meta, trenutek zatem pa je hiter protinapad po podaji Prepeliča s košem zaključil Nebo. Ko je Prepelič zadel še trojko, je prednost narasla na +25.

Novozelandce je z dvema trojkama iz brezna potegnil Izayah Le'afa, slovensko prevlado v tretji četrtini pa je s 'step-back' trojko kronal Dončić. Ta je bil izza črte natančen tudi v prvi akciji zadnje četrtine.

Naslednjih nekaj minut se je razlika vselej gibala med 15 in 20 točkami v korist Slovenije. Novozelandci so poskušali hitro zaključevati napade, a tudi slovenski koši niso izostali, tako da vprašanja o zmagovalcu ni več bilo. 

Dončić je proti koncu srečanja dopolnil trojni dvojček, Slovenci pa so napeli vse sile, da bi tekmo dobili z 29 točkami razlike. Do konca je ostalo samo še 20 sekund, ko je Dončić pri izidu 102:77 priigral tri proste mete. Zadel je dva za +27, Ili je nato znižal zaostanek za eno točko, v zadnjem napadu pa sta met za tri zgrešila Hrovat in Dončić, tako da je Slovenija ostala na drugem mestu.

Kvalifikacije za OI 2024, 2. tekma:

Slovenija - Nova Zelandija 104:78 (27:9, 46:39, 77:57)

* Dvorana Miru in prijateljstva, gledalcev 1885, sodniki: Vazquez (Portoriko), Anaya (Panama), Bonner (ZDA).
* Slovenija: Prepelič 14 (2:2), Nebo 20 (0:3), Hrovat 14 (1:1), Cerkvenik 8 (3:4), Dimec 6, Stergar 6 (2:2), Dončić 36 (15:18).
* Nova Zelandija: Te Rangi 7 (2:2), Le'afa 12, Delany 4, Wetzell 2, Webster 6 (0:2), Cameron 8 (3:3), Ngatai 3, Harrison 8, Ili 28 (11:15).
* Prosti meti: Slovenija 23:30, Nova Zelandija 16:22.
* Met za dve točki: Slovenija 30:52, Nova Zelandija 13:36.
* Met za tri točke: Slovenija 7:31 (Dončić 3, Prepelič 2, Hrovat, Cerkvenik), Nova Zelandija 12:36 (Le'afa 4, Ili 3, Webster 2, Te Rangi, Ca,eron, Ngatai).
* Skoki: Slovenija 52 (33 + 18), Nova Zelandija 47 (30 + 17).
* Osebne napake: Slovenija 25, Nova Zelandija 25.
* Pet osebnih: Wetzell (35.), Dragić (38.).

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice