Šport > Košarka
7 ogledov

Polom je premila oznaka

Aleksandar Džikić in Union Olimpija sta se sporazumno razšla. Žurnal24 main
Union Olimpija je v Badaloni doživel izjemno visok poraz, za katerega je bila kriva predvsem porazna igra v napadu. Ljubljančani so izgubili kar 20 žog ter bili nerazpoloženi pri trojkah.
 

Evroliga, 1. kolo, skupina C

Joventut : U. Olimpija 81:64

Pri Unionu Olimpiji bo prvo letošnje evroligaško gostovanje verjetno še dolgo nastopalo v morastih sanjah. Ljubljančani so tekmo začeli sijajno in na krilih Mirze Begiča povedli za deset točk. Vendar kot da bi to spilo vso njihovo energijo, v nadaljevanju niso bili več prepoznavni. Vrstile so se osnovnošolske napake, domači pa so se razigrali v četrti četrtini, ko so zmaje povsem ponižali. Sicer je  Joventut deloval kot vse prej kakor nepremagljiva ekipa, vendar niti slučajno z igro, kakršno je prikazala Olimpija.


Marko Milič se je sicer trudil, a je tako kot soigralci padal iz napake v napako. © EPA

 
Aleksandar Džikić je nasprotnikom nastavil manjšo taktično zanko in Jako Klobučarja poslal v prvo peterko. Olimpija je srečanje začela izvrstno ter s košema Mirze Begiča in trojko Damjana Rudeža povedla s 7:0. Ljubljančani so nadaljevali v podobnem slogu in ob dobrem skoku v šesti minuti po trojki Vlada Ilievskega povedli s 16:6. Nato so Španci dobro zaprli Ilievskega, kar je seveda zelo ohromilo ljubljansko igro v napadu, in se do konca prve četrtine Olimpiji povsem približali (17:18). Tudi v nadaljevanju je Joventut v obrambi igral izjemno agresivno, kar je pomenilo številne Olimpijine izgubljene žoge. Damon Mallet pa je s trojko domače prvič popeljal v vodstvo z 20:18. Sledila je Begičeva vrnitev na parket in novi ljubljanski nalet za vodstvo s tremi točkami (koša Jake Klobučarja in Begiča). Vendar so nato po nekaj novih izgubljenih žogah Olimpije v vodstvo za dve točki po trojki Tomasa Pereja znova prešli domači. Olimpija je nadaljevala z neumnostmi (na primer podaje "no look" v roke nasprotniku ali prepoceni izgubljene žoge) in Španci so v osmi minuti druge četrtine povedli za pet točk, v garderobe pa odšli z naskokom, vrednim eno trojko.

Španci so vedeli, da morajo "odrezati" Vlada Ilievskega. © Dejan Mijović

 
Drugi del je Joventut začel s pohodom na najvišjo prednost na tekmi (39:31), valovanje obeh ekip pa se je nato nadaljevalo: izmenjavali sta se seriji košev enih in drugih. Španci so si prednost osmih točk znova priigrali tri minute in pol pred koncem tretje četrtine, ko je dva prosta meta zadel Pau Ribas . Nato so se igralci Olimpije tudi s pomočjo ene od redkih trojk (zadel jo je Ilievski) približali na tri točke, upanje na še kaj več pa so opustili po novi seriji poceni izgubljenih žog, tudi izkušenih igralcev, kot je Marko Milič . Kot da napadalna zmedenost še ne bi bila dovolj, je trojko v zadnji sekundi tretje četrtine zadel Simas Jasaitis . V zadnjem delu se je ljubljanska kalvarija nadaljevala: osnovnošolske napake v obrambi, štiri izgubljene žoge v sedmih minutah in Mallet je v osmi minuti povedel svoje moštvo v vodstvo z desetimi točkami. To pa še ni bilo vse, Joventut je v naslednjih minutah prednost še povečal po vedno novih in novih napakah v napadu Olimpije. Zbudili so se Joventutovi strelci, Olimpijih koš sta s trojkami obstreljevala predvsem Jasaitis in Mallet, zelo zgovoren pa je podatek o odstotku meta za tri enih in drugih: Joventut 57 %, Olimpija 28 % ter neverjetnih 20 izgubljenih žog. Najboljši strelec Uniona Olimpije je bil Mirza Begič s 17 točkami. V naslednjem kolu Ljubljančani doma igrajo proti Tau Ceramici .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.