Šport > Košarka
345 ogledov

Luka na začetku malce zarjavel, nato prepričljivo dobil boj z Webanyamo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so novo sezono odprli z zmago Proti San Antoniu. Bilo je 120:109.

Zasedba iz Dallasa je na začetku nove sezone v teksaškem obračunu gostila moštvo San Antonio Spurs. V prvo peterko domačih se je po pričakovanjih vrnil Luka Dončić, ki je zaradi težav s poškodbo leve mečne mišice sicer izpustil vse pripravljalne tekme. Skupaj s Slovencem so na parket stopili še Kyrie Irving, Daniel Gafford in P.J. Washington, družbo pa jim je delal tudi štirikratni prvak Klay Thompson, ki je 13 letih zapustil Golden State Wariors in dodatno okrepil finaliste minule sezone.

Pri moštvu iz južnejšega dela Teksasa se je najboljšemu novincu minule sezone Victorju Wembanyami pridružil veteran Chris Paul.

San Antonio je tekmo odprl z dvema trojkama, pri Dallasu pa je bil v uvodnih minutah še najbolj razpoložen Thompson. Ta se je izkazal v obrambi z dvema ukradenima žogama, v napadu pa je do polovice četrine vpisal pet točk. Edini, ki pri domačih do takrat še ni zadel, je bil Dončić (0/4). Ta je sicer zbral tri skoke in dve podaji.

Po dveh zadetih trojkah nekdanjega člana Dallasa Harrisona Barnesa je San Antonio povedel z 18:13, Luka je odgovoril s prodorom pod koš in svojim prvim uspešnim metom. V naslednjem napadu je bil nad njim storjen prekršek, po prvem zgrešenem prostem metu je zadel drugega. Nato je štiri minute pred koncem četrtine sedel na klop. Trener Dallasa Jason Kidd je sicer že pred tekmo napovedal, da bo tokrat drugače razporedil Dončićevo minutažo, saj njegov prvi zvezdnik v zadnjem času ni igral.

Prvih 12 minut se je končalo z vodstvom gostov z 22:20.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka je na začetku druge četrtine še naprej grešil pri metih, po zgrešenem zicerju je tako iz igre metal 1/8, nato pa je bil le natančen iz bližine za 27:28. Tudi ostali domači košarkarji sicer niso bili pretirano uspešni, Dallas je namreč zadel le 11 od 40 poizkusov iz igre (27,5%) in le tri trojke iz 16 metov izza črte (18,8%). Spurs se vseeno niso uspeli oddaljiti, saj so izgubili že 10 žog, Mavericks tri.

Dončić je na klop znova sedel na polovici druge četrtine pri zaostanku njegove ekipe z 32:36. Zbral je 7 točk, štiri ulovljene žoge, dve podaji in blokado.

Jaden Hardy je zadel dve trojki in poskrbel za izenačenje, ob drugi mu je podal Dončič. Slednji je nato do glavnega odmora prispeval še dve točki, ukradeno žogo in asistenco ob novem uspešnem metu Hardyja za tri točke. Prvi polčas se je končal z 49:47 v korist San Antonia.

Hardy in Dončić sta bila z devetimi točkami, Luka je iz igre metal 4/14 (0/5 trojke), prva strelca Dallasa, Thompson je dosegel točko manj. Pri Spurs je 14 točk zbral Barnes, 12 pa Julian Champagnie.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi polčas so košarkarji Dallasa odprli zelo odločno. Po minuti tretje četrtine je Thompson tako s trojko poskrbel za vodstvo domačih, nato je izza črte zadel še Irving, po peti Dončićevi asistenci pa je bil še enkrat natančen Klay.

Luka je nato pobral tudi svojo peto odbito žogo, v napadu pa tudi sam zadel trojko. Ob tem se je na semaforju izpisal izid 61:53. Legendarni Gregg Popovich je bil prisiljen vzeti minuto odmora.

A besede trenerja, ki je v ligi NBA zbral največ zmag, niso zalegle, prednost gostiteljev je hitro naraščala. Po izjemni asistenci slovenskega zvezdnika, Washingtona je našel samega na trojki s podajo nazaj, je bilo že 69:55. Popovich je še enkrat sklical posvet na klopi.

Tokrat je bil odziv njegovih igralcev povsem drugačen. Z delnim izidom 7:0 so gostje prepolovili zaostanek, prišli bi lahko še bližje, vendar je Jeremy Sochan zgrešil oba prosta meta, ki ju je imel na voljo. Na drugi strani je bil v tem elementu uspešnejši Dereck Lively II., ki je poskrbel za 71:62.

A niz San Antonia je bil prekinjen le za hip. Po trojkah Wembanyame in Paula so namreč Spurs prišli le na dve točki zaostanka. Dončić je s prostima metoma in nato še s košem iz igre ohranjal vodstvo domačih, nato pa je znova dobil nekaj časa za počitek. V svoji statistiki je imel 17 točk ter po 6 skokov in podaj.

Maxi Kleber je s trojko prednost Dallasa povišal na +8, v zadnjo četrtino pa se je kasneje krenilo z rezultatom 87:80.

Zadnjih 12 minut se je začelo s 'flagrant foulom1', ob boju pod košem je Sochan s komolcem zadel Gafforda. Ta je zadel oba prosta meta, Mavericks pa so na voljo dobili še žogo. Po košu Quentina Grimesa, ki se je Dallasu pridružil iz Detroita, je bilo tako +11.

Luka je zadel trojko, Kleber podelil 'banano' Sochanu, nato pa je Dončić pri metu za tri točke poiskal Thompsona. Še preden je Klay vrgel proti košu, se je Luka že vračal v obrambo s stisnjeno pestjo. Žoga je poletela skozi mrežico.

Slovenec je nato prišel do svojega osmega skoka, stekel na nasprotnikovo polovico igrišča, se ustavil pred črto za tri točke in zadel za 100:83. Ob najvišji prednosti na tekmi je znova sledila minuta odmora.

Domači so v drugem polčasu trojke metali kar 12/17, ko sta novi trojki zadela Dončić in Thompson. Ta je s šestimi zadetimi meti za tri točke postavil rekord med vsemi debitanti, ki so kdajkoli zaigrali v dresu Dallasa.

Dvoboj je bil pravzaprav odločen, na polovici četrtine je bilo 111:90.

Luka je s prostih metov prišel do svoje 27. in 28. točke, ob tem je poslušl klice "MVP, MVP!" Tri minute pred koncem ga je zamenjal Spencer Dinwiddie.

Dallas je zmagal s 120:109.

Dončiću sta do trojnega dvojčka zmanjkali dve asistenci. Ob metu iz igre 9/25 (4/11 trojke, 6/8 prosti meti) je zbral 28 točk, 10 skokov, 8 podaj, blokado in ukradeno žogo. Thompson je k zmagi prispeval 22 točk, Irving in Lively (11 skokov) pa 15.

Pri San Antoniu sta Sochan in Champagnie zabeležila po 18, Barnes in Wembanyama pa 17 točk. Mladi francoski zvezdnik je vknjižil še 9 ulovljenih žog in blokado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice