Šport > Kolesarstvo
3907 ogledov

Sloviti dopinški grešnik povedal mnenje o Pogačarju

Jan Ullrich Profimedia
Nekdanji nemški kolesar Jan Ullrich je odkrito spregovoril o svoji izkušnji z dopingom. Med drugim se je dotaknil tudi prevlade trenutno najboljšega kolesarja na svetu Tadeja Pogačarja.

Nekdanji skupni zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Jan Ullrich je v soboto v pogovoru za nemško televizijo ZDF znova potrdil, da je v svoji karieri užival doping. Kot je dejal, je bil doping v kolesarskem športu razširjen in sprejet, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njegovem mnenju so se zdajšnje generacije naučile iz njihovih napak.

doping Rekord izbrisan! Šport Svetovnemu rekorderju šestletna prepoved

Ullrichova kariera se je končala leta 2006, potem ko ga je ekipa, katere pokrovitelj je bil nemški telekomunikacijski velikan T-Mobile, izključila zaradi dopinške afere, ko si je pomagal s spornimi metodami razvpitega španskega zdravnika Eufemiana Fuentesa. Ta je bil v središču razširjene dopinške mreže v kolesarstvu.

Da je uporabljal krvni doping, je prvič javno priznal leta 2013 v intervjuju za nemško revijo Focus. V soboto zvečer je na televiziji ZDF ponovil, da je "na koncu goljufal" in da "ni bilo prav, kar so naredili."

Roglič Priznali napako Šport Pri Bori priznali, da česa takega po Primoževem prestopu niso pričakovali

Zdaj petdesetletni Ullrich je dejal, da je bil zelo naiven, ko je verjel predstavnikom moštva, češ da je bil doping del celotnega športa.

"Od takrat naprej seveda razmišljaš o tem, od takrat naprej si seveda želiš uporabljati to isto orožje. Nočeš priti na strelske vaje, oborožen zgolj z nožem, tako pač je," je dejal.

"Želiš še naprej kazati svoj talent. Mislil sem, da je to del poklica, in potem sem se strinjal s tem," je dejal Ullrich.

Leta 1997 je postal prvi in za zdaj edini Nemec, ki je zmagal na Tour de France. Tega njegovega dosežka niso razveljavili.

Ga je pa leta 2012 športno razsodišče v Lozani Cas spoznalo za krivega uporabe krvnega dopinga, uporabljal je sredstvo EPO, ki ga preiskovalci dolga leta niso uspeli zaznati. Za nazaj so mu črtali vse njegove rezultate od leta 2005. To je vključevalo tudi odvzem tretjega mesta na Touru leta 2005.

Primož Roglič Veliki junak Šport Roglič razkril, kakšne so posledice padca: "Ne morem niti ..."

EPO ali eritropoetin je hormon, ki ga proizvajajo ledvice in ima ključno vlogo pri proizvodnji in regulaciji rdečih krvnih celic. Spodbuja kostni mozeg, da proizvede več rdečih krvničk, ki so odgovorne za prenos kisika po telesu. EPO pomembno vpliva na atletsko zmogljivost, zlasti pri vzdržljivostnih športih, kot so kolesarjenje, tek in tek na smučeh.

O sredstvu EPO je dejal: "Ko sem slišal, da se ga uporablja na vseh področjih, sem želel sodelovati, da."

Prepričan je, da bi zavračanje dopinga "verjetno pomenilo konec kariere" in da je bil v "stanju šoka", ko so ga leta 2006 izključili iz ekipe.

"Verjamete, da ne počnete nič prepovedanega," je dejal in govoril v svojem imenu in v imenu kolesarske skupnosti. "Vodilno telo, Mednarodna kolesarska zveza UCI, je vedelo za te prakse, a je ostalo tiho."

Primož Roglič Kriterij Dauphine Šport To je zadnja ovira, ki stoji na poti Rogliču do največje zmage z novo ekipo

Zdaj pravi "roke stran od teh substanc". Verjame v čiste kolesarske dirke, vključno s Tour de France, ki se bo začel 29. junija.

"Verjamem, da se danes ni več mogoče dopingirati na vseh področjih. Ker verjamem, da se je nova generacija naučila iz naših napak," je dejal v športnem studiu ZDF. Poleg tega ima kolesarska zveza na voljo več finančnih sredstev za boj proti dopingu.

Ullrich je prepričan, da imajo kolesarji na voljo bolj profesionalno prehrano v primerjavi z njegovim časom, kar je tudi razlog za izjemno močne predstave superzvezdnikov, kot sta Danec Jonas Vingegaard in Slovenec Tadej Pogačar. Treningi so danes drugačni in aerodinamika koles se je izboljšala. Zanj so njuni dosežki povsem razložljivi in nič kaj sporni.

Dejal je, da je v stiku s trenutnim zmagovalcem Gira Pogačarjem. Označil ga je za izjemnega kolesarja. "Fantom dam priložnost, to je tudi moj šport. Če bi kaj opazil, bi takoj povedal."

Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice