Šport > Kolesarstvo
457 ogledov

Slovenska zvezdnika kandidata za prestižno nagrado

Tadej Pogačar, Primož Roglič Profimedia
Pogačar in Roglič med nominiranci za zlato kolo.

Slovenska kolesarska zvezdnika Tadej Pogačar in Primož Roglič sta pričakovano med kandidati za zlato kolo, nagrado, ki jo najboljšemu kolesarju na svetu podeljuje Velo Magazine pod okriljem francoskega časnika L'Equipe. Nagrade bodo podelili 6. decembra, glavni kandidat za zmago pa je prav Pogačar.

Temu je omenjena nagrada  pripadla že leta 2021, medtem ko je Roglič slavil leto prej. Lanski zmagovalec je sicer Danec Jonas Vingegaard.

Za Pogačarjem je fantastična sezona 2024, v kateri je zbral kar 25 zmag v vsega 58 tekmovalnih dneh. V že tako bogat življenjepis je zgolj letos dodal zmage na dirki po Franciji, Italiji, Kataloniji, Lombardiji, Liege-Bastogne-Liege, Strade Bianche, VN Montreala, po Emiliji, za nameček pa je konec septembra postal prvi slovenski svetovni prvak v Zürichu.

Pogačar | Avtor: Epa Epa

Roglič se je prav tako znašel med desetimi kandidati za zlato kolo. Še četrtič v karieri je slavil na dirki po Španiji in bil najboljši še na kriteriju po Dofineji. Štiriintridesetletni Zasavec je v dresu novega moštva Red Bull-BORA-hansgrohe letos zabeležil osem zmag, znova pa so njegovo sezono zaznamovali številni padci. Še tretjič zapovrstjo je zaradi enega od teh predčasno sklenil dirko po Franciji.

Med kandidati za zlato kolo so ob obeh Slovencih še Vingegaard, Nizozemec Mathieu van der Poel, Eritrejec Biniam Girmay, Avstralec Ben O'Connor, Američan Matteo Jorgenson, Švicar Marc Hirschi ter Belgijca Tim Merlier in Remco Evenepoel.

Pogačar ni blestel le na etapnih dirkah, temveč tudi na enodnevnih preizkušnjah, zaradi česar je med glavnimi kandidati tudi za naziv najboljšega na klasikah oziroma za nagrado Eddyja Merckxa. Glavni tekmec je v tem pogledu Nizozemec Mathieu van der Poel s prestižnima zmagama na dirkah po Flandriji in Pariz-Roubaixu.

Ob glavnih nagradah najboljšega kolesarja in kolesarke bodo različne nazive 6. decembra v Parizu podelili še v številnih drugih kategorijah.

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Velo Magazine nagrade za najboljše kolesarje sicer podeljuje od leta 1992. Največ zlatih koles je prejel Španec Alberto Contador, in sicer štiri. Sledita mu Britanec Chris Froome s tremi ter še en Španec Miguel Indurain z dvema. To so doslej edini kolesarji, ki so nagrado prejeli več kot enkrat.

Naziv najboljše kolesarke na svetu so prvič podelili leta 2022. Doslej sta nagrado prejeli Nizozemki Annemiek van Vleuten (2022) in Demi Vollering (2023).

Komentarjev 1
  • Enzgg4 20:21 14.oktober 2024.

    Povsem logično je, da zlato kolo dobi Pogi. Ne samo to sezono, ampak v zgodovini kolesarstva je imel redko kakšen kolesar vsaj podobno sezono. Kakšen Merckx, potem bi moral pa že fajn brskat po netu.

Sorodne novice