Šport > Kolesarstvo
712 ogledov

Pogi edini s tem dosežkom v zgodovini kolesarstva

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je še enkrat premikal meje.

Tadej Pogačar je pred dvema tednoma z zmago na svetovnem prvenstvu prišel do trojne krone kolesarstva. V enem letu je namreč osvojil Giro, Tour in SP. To je pred njim v moški konkurenci uspelo le še legendarnemu Belgijcu Eddyju Merckxu (1974) in Ircu Stephenu Rochu (1987). Z zmago na Lombardiji je storil še korak naprej.

Slovenski kolesarki zvezdnik je namreč postal prvi v zgodovini, ki je trojni kroni v enem letu dodal še dve zmagi na spomenikih.

V tem letu je bil sicer  najprej tretji na dirki Milano - San Remo, kar je njegova najboljša uvrstitev na prvem spomeniku sezone, nato je izpustil dirko po Flandriji, kjer bi sicer branil lansko lovoriko, in Pariz - Roubaix, kjer še ni nastopil, nato pa je s samostojnim napadom dobil Liege - Bastogne - Liege. To je bila njegova druga zmaga na zadnjem spomladanskem spomeniku.

Zdaj je sledil še edini jesenski. Tega je Pogačar dobil že četrtič zapored, število zmag na največjih enodnevnih klasikah pa je tako premaknil na številko sedem. 

S tem je izenačil dosežek legend Gina Bartolija, Toma Boonena in Fabiana Cancellare.

Pred njim so le še Belgijec Rik Van Looy, ki je v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja zbral 8 zmag, Italijana Costante Girardengo (od 1918 do 1928), Fausto Coppi (1946 - 1954) in Irec Sean Kelly, ki so slavili devetkrat, Belgijec Roger De Vlaeminck (1970 - 1979), ki je zbral 11 zmag na spomenikih in Merckx. Ta je od 1966 do 1976 osvojil kar 19 spomenikov - sedemkrat Milano - San Remo, dvakrat Flandrijo, trikrat Paroz - Roubaix, petkrat LBL in dvakrat Lombardijo.

Komentarjev 1
  • Ender3 19:24 12.oktober 2024.

    On je 🚴 stroj kot, nekdo iz drugega planeta..

Sorodne novice