Šport > Kolesarstvo
3696 ogledov

Legendarni Merckx v šoku: "Nikoli si nisem predstavljal ..."

Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je s fenomenalno predstavo na cestni dirki SP očaral tudi največjega kolesarja vseh časov Eddyja Merckxa.

Tadej Pogačar (26) je na SP v Zürichu še enkrat potrdil status najboljšega kolesarja na svetu in izjemno sezono, v kateri je osvojil tudi dirki po Italiji oziroma Franciji, kronal z naslovom svetovnega prvaka na cestni dirki.

Pogačarju se po zgodovinski predstavi, s katero je postal prvi kolesar po 37 letih, ki je v eni sezoni osvojil trojno krono kolesarstva, klanjajo tako aktualni kot nekdanji velikani tega športa. 

Izjema ni niti največji vseh časov Eddy Merckx, ki je ob veličastni vožnji slovenskega asa kot prikovan obsedel pred televizijskim zaslonom. 

Tadej Pogačar Svetovni prvak: Šport "To je najlepša majica, od nekdaj je bila moja velika želja"

Pogačar je na trasi z daljšimi klanci in 4500 višinskim metri napadel 102 kilometra pred ciljem in s tem razbil glavnino, nato pa se je tudi s pomočjo reprezentančnega kolega Jana Tratnika zavihtel na čelo ubežne skupine, od koder je nato tekmecem prizadejal odločilni udarec in se odpeljal zlati medalji naproti.

Nekaj časa mu je v ospredju sledil moštveni kolega iz ekipe UAE Team Emirates Pavel Sivakov, a je na začetku predadnjega kroga tudi on omagal, tako da smo bili v zadnjih 50 kilometrih priča solo vožnji slovenskega šampiona.

Tadej Pogačar Šampion Šport To je Pogi najprej storil ob prihodu v cilj: Morda je bilo res neumno

Pogačarjev napad več kot 100 kilometrov pred koncem etape je privzdignil obrvi tako tekmecem ko navijačem, saj so nekateri menili, da gre za strateško brco v temo. Tudi novopečeni svetovni prvak je po koncu dirke v ciljni areni priznal, da je bila odločitev precej tvegana.

"Dirka se je hitro odvijala, na čelu je bil močan beg. Mogoče sem neumno napadel 100 km pred ciljem, ampak na srečo je bil z mano nato Jan in mi pomagal. Seveda tega nisem načrtoval. Skušali smo nadzorovati dirko, a hitro je eksplodirala. Nisem vedel, o čem razmišljam, ko sem napadel. Šel sem na polno in na srečo mi je uspelo. Težko je bilo," je povedal 26-letnik.

Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačarjev 86. karierni uspeh, od tega jih je kar 23 zabeležil v letošnji sezoni ter spotoma postal tretji kolesar v zgodovini z zmagami na Giru, Touru in SP, je prek televizijskega zaslona spremljal tudi veliki Merckx.

Legendarni "Kanibal" je v pogovoru za Le Parisien iskreno čestital slovenskemu asu in priznal, da si takšnega napada, kakršnemu smo bili priča na cestni dirki v Zürichu, sam niti v najboljših časih ne bi upal uprizoriti.

Tadej Pogačar Zgodovinsko Šport To se je pisalo in govorilo o novem svetovnem prvaku

"Kar je naredil, je zares neverjetno, ne najdem besed. Ta fant nima konkurence," je bil očaran Merckx, ki je trojno krono osvojil v sezoni 1974. Njegov dosežek je 13 let kasneje ponovil Irec Stephen Roche (1987), družbo pa jima po novem dela tudi Pogačar (2024).

"Je najmočnejši kolesar svoje generacije, o tem ni prav nobenega dvoma. Veste, pri mojih letih (79, op. a.) name ni lahko narediti vtisa. A on ga je. Pričakoval sem, da bo postal svetovni prvak, vendar si nikoli nisem predstavljal, da bo to storil na takšen način. Res je najboljši, vse čestitke," je priznal nekdanji belgijski kolesar.

Eddy Merckx | Avtor: Profimedia Profimedia

"Moraš biti nor (da napadeš 100 km pred ciljem, op. a.). Ko je napadel, sem se zbal zanj. Skrbelo me je, da je to storil prezgodaj. Običajno je nemogoče zmagati z napadom 100 km pred ciljem, toda njemu je uspelo."

Tadej Pogačar, Primož Roglič Kolegi Šport Roglič ponosen in z velikim nasmehom v cilju: Res je neverjetno

Brez zdaj že kar obvezne primerjave med obema kolesarskima velikanoma tudi tokrat ni šlo. "Če moram imenovati enega kolesarja, čigar kariera bo najbojl podobna moji, potem je to on. Zmagovati je začel že zelo mlad in v njem vidim ogromno željo, da bi osvojil čisto vse. Takoj ko sede na kolo, se čuti tisti srd. To mi je všeč," je sklenil Merckx.

Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3