Slovenija
6423 ogledov

Ukinitev DZZ: V SMC še neodločeni

vzajemna Boštjan Tacol
Bodo pri glasovanju o ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že vidni obrisi morebitne nove koalicije?

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev oziroma preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga zavarovanci zdaj plačujemo zavarovalnicam Vzajemna, Triglav ali Adriatic Slovenica.

Današnje glasovanje o enem ključnih zdravstvenih sistemskih zakonov, lahko pokaže na oblikovanje morebitne nove koalicije, o kateri, kot so včeraj potrdili v SMC, potekajo pogovori na hodnikih državnega zbora.

Marjan Šarec Kakšne so možnosti? Slovenija Pogovori o novi koaliciji že potekajo, takšne so možnosti

Kaj je v ozadju pomislekov SMC?

Zakon bodo podprli poslanci Levice, LMŠ, SAB in SD, ki je ponovno vložila svoj amandma o oblikovanju solidarnostne lestvice, vendar v poslanski skupini glasov ZA ne pogojujejo s sprejetjem tega dopolnila. Koalicijski DeSUS je proti sprejetju tega zakona, iz SMC, kjer zakonu doslej sicer niso nasprotovali pa so sporočili, da se bodo odločili danes, torej tik pred zdajci. Ali bo zakon v državnem zboru sprejet je zaenkrat negotovo. 

Proti bodo tudi v opozicijskih  v SDS, NSi, SNS. 

Poslanci se bodo danes seznanili z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca. S tem bo celotni vladi prenehal mandat in bo opravljala zgolj tekoče posle. Predsednik republike Borut Pahor je že opravil prve pogovore s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, sestal naj bi se s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.

Zaradi dopolnila LMŠ odstopil finančni minister

Zakon je v parlamentarno razpravo vložila Levica, ki je predvidela ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in povišanje prispevnih stopenj s katerimi, koalicijske stranke, predvsem LMŠ pa so zakon z dopolnili preoblikovale tako, da bi namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v prvi fazi plačevali obvezni prispevek Zavodu za zdravstveno zavarovanje, v drugem koraku pa bi oblikovali solidarnostno lestvico. 

Sprva je bilo predvideno, da bi obvezno nadomestilo znašalo 29 evrov, vendar so izračuni pokazali, da bi v zdravstvenem sistemu zmanjkalo 70 milijonov evrov. LMŠ je tako zadnji trenutek vnesel dopolnilo po katerem bi obvezno nadomestilo znašalo 32 evrov, kar bi po zagotovilih Marjana Šarca, predsednika vlade v odstopu, bilo dovolj za vzdržnost sistema.

LMŠ je pretekli teden dodala še amandma, ki je bil v drugem branju sicer črtan. Amandma predideva, da bi manko v zdravstvenem sistemu, če bi do njega prišlo, kril proračun. Amandma je podprl minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je menil, da je s tem vnešena minimalna varovalka za delovanje zdravstvenega sistema, finančni minister pa je, ker kritje iz proračuna ni omejeno niti časovno, niti ne na višino, v petek skupaj s svojimi državnimi sekretarji, odstopil. Kot je znano, je takoj za tem odstopil tudi premier Marjan Šarec.

Andrej Bertoncelj Zavarovanje Zdravje Zaostrovanje v vladi: Šarec "povozil" Bertonclja, ta mu odgovarja s pisno izjavo izjava Marjan Šarec Padec vlade Slovenija "Da bom odstopil, sem vedel v petek"

Zavarovalnice spet pisale poslancem

"Predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vprašljiv in tvegan ter prinaša veliko pasti," so včeraj vnovič sporočili iz Slovenskega zavarovalnega združenja in delodajalskih organizacijah. Pismo so poslali vsem poslancem. Pred tem je poslance s pismom prepričevala tudi Vzajemna. 

Komentarjev 4
  • alfagirl 09:48 29.januar 2020.

    Upokojenci DESUS bo glasoval proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da se pomika na desno. Upoštevajte to na naslednjih volitvah.

  • Silva Drevensek 09:00 29.januar 2020.

    kaka ukinitev če ga bodo samo preimenovali iz dodatnega v obvezno,ne pisati takih naslovov saj ljudje nismo nepismeni