Slovenija
10993 ogledov

Pogovori o novi koaliciji že potekajo, takšne so možnosti

državni zbor, poslanci, Matej Tonin Anže Petkovšek Izvolitev predsednika državnega zbora.
Sklepanje novih koalicij na parlamentarnih hodnikih

Pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije po odstopu Marjana Šarca že potekajo, je potrdil poslanec SMC Igor Zorčič. Po besedah Zorčiča pogovori ne potekajo na ravni delegacij strank, pač pa bolj mimogrede.

izjava Marjan Šarec Slovenija Šarec s prstom pokazal na krivce za razpad vlade

Marjan Šarec je v včerajšnji odstopni izjavi SMC pozval, da na predčasnih volitvah nastopi skupaj z LMŠ, vendar je predsednik SMC Zdravko Počivalšek nato dal vedeti, da v SMC niso najbolj naklonjeni predčasnim volitvam. Ankete za SMC ne kažejo ugodnega rezultata, obstaja celo verjetnost, da SMC ostane pred vrati parlamenta. A trenutno ima SMC v parlamentu 10 poslancev in zato pomembno vlogo pri kombinacijah za novo koalicijo.

O novi koaliciji se ne pogovarjajo LMŠ, SD in Levica

Če bodo v SMC ugotovili, da je sodelovanje možno, se bodo pogovarjali, katere projekte lahko izvedejo, je dejal Zorčič in zatrdil, da so poslanci SMC enotni. Da se bodo predčasnim volitvam v SMC skušali izogniti, je s tvitom povedala tudi poslanka Monika Gregorčič, ki se je, kot kaže odgovor Žana Mahniča, z SDS že dogovarjala za sodelovanje. 

SMC in SAB z majhnimi možnostmi za uspeh na volitvah

Najpogosteje omenjana možna koalicija je koalicija med SDS+NSi+SMC+SAB. Skupaj bi imeli 48 poslancev, kar pomeni, da bi za večino zadoščalo že, če se za sodelovanje odločijo le nekateri poslanci stranke SMC ali SAB. SAB ima pet poslancev, ankete javnega mnenja kažejo zelo slabe možnosti, da se na spomladanskih volitvah prebije v parlament. 

Tudi Jelinčiču se na volitve ne mudi

Koalicijo bi lahko sestavile tudi SDS, NSi, SAB in DeSUS, ki bi imele skupaj 43 glasov in bi morale za parlamentarno večino prepričati še SNS. Tudi Jelinčiču se na volitve ne mudi. Nova predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je včeraj dejala, da je pripravljena tako na pogovore kot na volitve, dejstvo pa je, da DeSUS po nedavnem kongresu še ni konsolidiran. 

Možna je tudi kombinacija SDS, NSi, SAB, SNS, kar skupaj nabere 41 glasov, kar pomeni, da bi za to koalicijo morali iskati posamezne poslance drugih strank. V DeSUS bi jim najverjetneje nasproti prišel Robert Polnar.

Han: Šarec je Janši omogočil, da vlada

Matjaž Han | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Do predčasnih volitev lahko pride samo, če Janez Janša reče, da se ne gre. Je pa dejstvo, da je Marjan Šarec omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec," danes dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. "Jaz razumem stranke, ki imajo v tem trenutku malo slabše rezultate volilnih anket. Vsi smo krvavi pod kožo in razumem, da se lahko nekateri pogovarjajo - tudi državotvorno - da lahko naprej še dve leti ostajajo v vladi," še pravi Han. 

"Brez DeSUS ni nič"

Poslanec DeSUS Ivan Hršak ocenjuje, da je velika možnost oblikovanja nove koalicije. "Zagotovo je za državljane boljše, da se tvori neka koalicija, oddela mandat in da se v tem času sprejme zakone," je pojasnil ob robu seje v DZ. 

Nova koalicija je po njegovem mnenju najbolj v interesu strankam, ki se bojijo, da bi ostale zunaj parlamenta, nekaj, kar Hršak meni, se DeSUS ne more zgoditi. "DeSUS je vedno ključen, brez DeSUS ni nič. Dejansko se je pokazalo, da koalicije brez DeSUS ni," je dejal. 

SAB: Spremenili bi volilno zakonodajo

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je povedala, da bodo organi SAB o potezah po Šarčevem odstopu govorili konec tega ali pa v začetku prihodnjega tedna. Zatrdila je, da SAB vse raziskave kažejo, da v primeru volitev ne bodo ostali zunaj parlamenta, njihov cilj je sedem do osem poslancev. 

V SAB menijo, da bi bilo še pred volitvami smiselno poskusiti sprejeti spremembe volilne zakonodaje. Če je to realno, so pripravljeni z volitvami nekoliko počakati. 

Komentarjev 30
  • Pepe007 08:19 29.januar 2020.

    Volitve kar naprej so brezveze. Vendar prevzeti vlado v trenutku, ko sta Šarec in Levica z javnim denarjem razmetavala in kupovala volivce pa je tudi brezveze. Ko je prišla prva resna sprememba na vrsto, pa rep med noge in čimprej ...prikaži več na volitve, da volivci ne pozabijo katere drobtinice so dobili. Jaz čakam, da se vrne stopnja DDV na predkrizno raven. Kdaj?

  • matermila 07:25 29.januar 2020.

    Predčasne volitve so mokre sanje premierja v odstopu.....Mislim,da so tvoje mokre sanje,da še naprej greješ fotelj v parlamentu.ČAO.

  • ponsicar 06:19 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks