Slovenija
13200 ogledov

Dopolnilno zavarovanje bodo še naprej pobirale zasebne zavarovalnice

vzajemna Boštjan Tacol
"Danes se je pokazalo, kdo je kdo, kdo kje stoji, kdo brani javni interes, kdo brani zavarovalnice. Na žalost tudi po 17 letih, čeprav smo na pobudo Levice zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja uspeli prvič vsaj pripeljati do obravnave v DZ, ukinitev ni uspela," pravi koordinator Levice Luka Mesec.

Poslanci državnega zbora so zavrnili zakon, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila Levica, koalicija pa bistveno preoblikovala. Proti zakonu je glasovalo 51 poslancev, 32 jih je bilo za. Zakon so podprli poslanci Levice, LMŠ in SD. Proti so glasovali poslanci SMC ter tudi dva poslanca SAB. 

SMC zakona ni podprla

SMC ne bo podprla ukinitve dopolnilnega zavarovanja, je v na današnji seji državnega zbora, v imenu poslanske skupine sporočil poslanec Jani Möderndorfer.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga zdaj plačujemo zasebnim zavarovalnicam in plačevanje obveznega pavšalnega zneska podpirajo v Levici, SD in LMŠ, med koalicijskimi partnerji pa zakona ne podpirajo tudi v DeSUS, njihovi poslanci bodo glasovali proti. Proti so tudi v opozicijskih SDS, NSi in SNS. 

"SMC je podpira takega gnilega kompromisa za ceno novih volilnih glasov," je odločitev SMC utemeljil vodja poslanske skupine, ki se je spotaknil ob dopolnilo LMŠ, ki predvideva, da bi morebitni primanjkljaj, ki bi se zgodil po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kril proračun.
"Če mi bo kdo razložil matematiko, če ima kdo dobiček pet milijonov, pa zavarovalnice nimajo takega dobička, ker gre za sredstva, ki gredo v režijo, in če rečemo, da je to dobiček, blizu dveh milijonov, ne razumem, kako bo, če bomo ves za denar prenesli na ZZZS morali še odpreti vrata proračuna, če pazdaj to ni bilo potrebno," pravi Möderndorfer.  Drugi razlog za odklonilo stališče SMC je po besedah Möderndorferja, da novela sploh ne ukinja dopolnilnega zavarovanja, ampak se dajatev le prenaša dajatev z enega na drug naslov.

"Bodite pozorni na današnje glasovanje, današnje glasovanje zna pokazati tudi kako nastaja neka nova politična skupina v slovenskem parlamentu, mogoče tudi neka nova koalicija, nekateri bomo glasovali za širjenje javnega polja v zdravstvu, druga stran bo glasovala drugače," je opozoril predsednik SD Dejan Židan.

Möderndorfer: "Ne gre za nobeno novo koalicijo"

SMC zakonu, ki ga je v zakonodajno proceduro vložila Levica, koalicija pa z dopolnili bistveno preoblikovala, v dosedanjih branjih, do dopolnila LMŠ, ki predvideva kritje primanjkljaja iz proračuna, ni nasprotoval.

Včeraj so sporočili, da se o podpori zakonu in dopolnilom, ki jih je vložil LMŠ, še odločajo. V LMŠ so vložili dopolnili po katerih bi obvezni prispevek znašal 32 in ne več 29 evrov, morebitni primanjkljaj v zdravstvenem sistemu po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja pa bi kril proračun. 

 "Glede na vsa namigovanja, da je to napoved, nove koalicije pa sporočam, da to ni nobena napoved nove koalicije," pa je dejal MöderndorferSMC je namreč po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca sporočila, da predčasne volitve niso edina možnost za sestavo nove koalicije in da so se pripravljeni pogovarjati tudi o drugih možnostih koalicije v tem mandatu, torej tudi o možnosti sodelovanja s SDS.  

Šabedrov poslovilni govor

"Podpiram ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar mora biti to vzdržno. Predlog zakona in amandmaji so poslanski, odločitev je vaša," so besede s katerimi je poslance nagovoril minister za zdravje Aleš Šabeder. Šabeder je vztrajal pri proračunski varovalki. "Ob hitrih parcialnih potezah je proračun za zagotavljanje kritja stroškov ob morebitni krizi minimalna varovalka, da se financiranje ne zruši," pojasnjuje Šabeder. Vztrajanje pri varovalki po kateri bi morebitni primanjkljaj po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja krili iz proračuna pa je razlog za odstop ministra za finance Andreja Bertonclja. 

"S čakalnimi vrstami nihče ne ukvarja"

"Za manj denarja ni mogoče dobiti več," je bila do predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju kritična Iva Dimic (NSi). Po njenih besedah v poslanski skupini menijo, da bi novela povzročila otežen dostop bolnikov do zdravstvenih storitev, saj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni reden plačnik. "Prav tako obseg pravic, ki jih financira zdravstvena blagajna, ni prilagojen potrebam prebivalstva. To se kaže v dolgih čakalnih vrstah, s katerimi se nihče resno ne ukvarja," je opozorila.

"Niso bili pripravljeni počakati, da bi zakon pripravilo ministrstvo"

Maša Kociper (SAB) je spomnila, da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med prednostnimi nalogami koalicijskega sporazuma. "Ni torej res, da smo se tega lotili samo in zgolj zaradi vztrajanja Levice," je poudarila in dodala, da je treba preprosto držati obljubo, ki jo daš ljudem. Je pa po njenih besedah Levica vztrajala pri zakonskem predlogu, za katerega se je pokazalo, da ni finančno vzdržen in dovolj strokovno domišljen: "Niso bili pripravljeni počakati, da bi zakon pripravilo ministrstvo."

"Ne ukinjate, zgolj preoblikujete prostovoljno dodatno zavarovanje v obvezni pavšal"

Po mnenju Jelke Godec (SDS) novela in dopolnila ne zasledujejo nobenega od ključnih ciljev javnega zdravstva, kot so prosta izbira zdravnika, dostopnost storitev, in to ne gleda na dohodek, zdrava konkurenčnost, urejeno financiranje in urejenost sistema nasploh. "Ne ukinjate, zgolj preoblikujete prostovoljno dodatno zavarovanje v obvezni pavšal," je navrgla predlagateljem. Dodala je, da se bo morala nova vlada, katerakoli že bo, najprej soočiti z zdravstveno reformo, ki bo šla v dobro bolnikov.

Levica: Slovenski sistem je najmanj solidaren

Luka Mesec (Levica) se ni strinjal s stališčem SDS, da dopolnilo zdravstveno zavarovanje ni davek: "Prvič, to zavarovanje ni prostovoljno in drugič, to zavarovanje je davek ravno zato, ker ni prostovoljno. Namreč, če ne plačaš tega zavarovanja, če ti socialni in materialni položaj ne omogoča, da bi plačal 35 evrov na mesec, ne moreš zdravniku brez doplačila." Po njegovih besedah se Slovenija po vseh mednarodnih lestvicah, ki merijo solidarnost zdravstvenih sistemov glede na to, kako se vanje prispeva, uvršča slabo prav zaradi dopolnilnega zavarovanja.

SD s svojo solidarnostno lestvico

Bojana Muršič (SD) je današnje odločanje o noveli označila za "tisti odločilni trenutek in možnost, da brez kalkulacij naredimo, kar je edino prav, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinemo". Pri tem je poslanske kolege pozvala, naj podprejo "do ljudi pravično in s finančnega vidika vzdržno solidarnostno lestvico prispevkov, ki jo predlagajo v SD. Po njenih besedah bo to dokaz, da zmore DZ v negotovi politični situaciji narediti pravi korak, "ne za politiko in ne za njene kalkulacije, temveč za dobro ljudi".

"Sistem bo v naslednjem letu pridelal 40 milijonov evrov dobička"

Robert Pavšič (LMŠ) je navedel, da slovenski zdravstveni sistem v zadnjih treh desetletjih ni dočakal reforme. "Če se to zatakne že pri osnovnemu financiranju, potem nikakor ne moremo iti naprej na vsebinska vprašanja in dejansko razreševati težav, ki v zdravstvu so," je opozoril. Po njegovih besedah bi določitev pavšalnega prispevka v višini 32 evrov, kot z dopolnilom predlagajo v njihovi poslanski skupini, zagotovila finančno vzdržnost. Spomnil je na zadnje izračune ministrstva za finance, "da bi sistem v naslednjem letu pridelal 40 milijonov evrov dobička".

DeSUS zahteva še zakon o dolgotrajni oskrbi

"Prepričala nas niso niti vložena dopolnila za tretjo obravnavo, ki pravzaprav obvezni pavšalni prispevek, kot naj bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje imenovalo po novem, še višajo z 29 na 32 evrov, namesto da bi ga popravili v bolj solidarnostnega," je dejal Branko Simonovič (DeSUS). Poudaril je nujnost hkratne priprave novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o dolgotrajni oskrbi: "Pomembno je sprejeti oba hkrati in hkrati priskrbeti stabilne vire financiranja."

"Ta predlog je ena velika bedarija"

"Ta predlog je ena velika bedarija," pa je bil oster Dušan Šiško (SNS). "Res je, da vlada odhaja, minister odhaja, ampak papirji bodo ostali. In v naši poslanski skupini sigurno ne bomo podprli tega predloga z z dopolnili, ker ne želimo novi vladi, ki bo prišla, takoj naprtiti ogromno delo," je dodal.

Poslanci bodo o zakonskemu predlogu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja glasovali ob današnjem koncu januarske redne seje DZ.

Komentarjev 20
  • crniovcar 07:25 30.januar 2020.

    Kako se je pa živelo pred uvedbo dopolnilnega zavarovanja ??????????

  • max 22:03 29.januar 2020.

    Kako se že reče. Korita so ostala, samo sv...e se menjajo.

  • Avatar drecos
    drecos 21:09 29.januar 2020.

    izdajalci lopovski smrdljivi, ne grem na volitve nikoli