Slovenija
31 ogledov

Slovenske kopalne vode čiste

V Sloveniji lahko brez strahu skačete v vodo. (Foto: Goran Roče) Žurnal24 main
Slovensko morje, jezera in reke so čiste, ugotavlja v letnem poročilu Evropska komisija. Le Soča pri Solkanu ni primerna za kopanje.

Vsa slovenska kopališča ob morju in 96 odstotkov slovenskih rek in jezer je v lanski celotni kopalni sezoni izpolnjevalo minimalne standarde čistosti. Težava je le s Sočo pri Solkanu zaradi odpadnih voda, ugotavlja v svojem rednem poročilu Evropska komisija. Dobra novica je tudi, da slovenske vode, kar se čistosti tiče, "napredujejo", saj so rezultati boljši, kot so bili za leto 2008.

Evropske vode na splošno čiste
Spodbudni rezultati so tudi za celotno območje Evropske unije, kjer kar 96 odstotkov kopališč ob morju in 90 odstotkov rek in jezer izpolnjuje minimalne standarde.

Največ težav z umazanijo imajo v Italiji, kjer so morali v lanskem letu nekatera kopališča zaradi umazanije zapreti, medtem ko Grčija, Francija, Ciper in Portugalska prav tako uživajo sloves čistih voda.

"V zadnjih tridesetih letih sta EU in nacionalna zakonodaja znatno izboljšali kakovost kopalnih voda v Evropi, vendar naše delo s tem ni zaključeno. Kljub temu da smo v zadnjem desetletju zabeležili zelo dobre rezultate, si moramo še naprej prizadevati, da bi te rezultate ohranili in jih tudi izboljšali," pravi evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Izvršna direktorica Evropske agencije za okolje Jacqueline McGlade pa dodaja, da morajo predvsem državljani poskrbeti za čisto vodo in s tem ne misli le tega, da so državljani ekološko ozaveščeni: "To pomeni, da se je treba predvsem seznaniti s trenutnim stanjem našega okolja in ga razumeti, nato pa od pristojnih organov zahtevati čistejšo vodo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.