Slovenija
3 ogledov

Predlagal več, kot je dobil

Želel sem, da dajo višje donacije, kot so jih, je brez zadržkov večkrat dejal žu Žurnal24 main
Donacije. Donatorje je poklical župan, predlagal pa celo višje zneske od doniranih.

“Po mojem mnenju v Ljubljani ustvarjate nevarno prakso, ki vodi v razmah korupcije,” je v uvodu k zaslišanju župana Mestne občine Ljubljana (MOL) Zorana Jankovića dejala predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS). Komisija se ukvarja s preiskovanjem gradbenih poslov in s tem povezanih donacij, v četrtek sta prednjo sedla tudi Jurij Krč iz Gratela in Hilda Tovšak iz Vegrada.

Jerajeva je dejala, da donacije kot take res niso problematične, ampak je problematičen način, kako se do njih pride: “Do zdaj opravljena zaslišanja pred preiskovalno komisijo so imela več skupnih imenovalcev. Prvi je ta, da ste donacije predlagali vi, drugi pa, da so bili donatorji odvisni od vaše osebne volje pri odobritvi projektov v MOL.”

Neodgovorjeno
Electa. Župan Zoran Janković pred komisijo ni odgovoril na vprašanje, ali je od sina Damijana Jankovića že dobil vso kupnino za prodajo Electe. Na naše novinarsko vprašanje je odgovoril, da je še ni dobil. Komisija mu je namreč očitala, da z izvedbenim prostorskim načtrtom MOL spreminja namembnost 5,5 hektarja zemljišča ob Cesti dveh cesarjev v lasti Electe.

“K doniranju vabim javno”
“Da, sem povabil donatorje, in da, sem predlagal donacije,” je na vprašanja komisije odgovarjal Janković. Zanikal pa je, da bi pridobitev poslov ali spremembe prostorskih načrtov pogojeval z donacijami. “Tisti, ki v Ljubljani ustvarjajo svoj dobiček, svoj prihodek, lahko družbi tudi nekaj dajo,” je poudaril. Dodal je, da zdaj išče sponzorja za košarko, za Olimpijo, in povedal, da javno vabi k doniranju vsa podjetja, ki delujejo v Ljubljani, in da je večino direktorjev poklical prav on. Edina donatorja, ki sta donirala samodejno, pa sta bila BMW in Medis. Župan je pojasnil, da je predlagal tudi višino donacij, vendar višje, kot so jih naposled donirala obravnavana podjetja.

“Te donacije niso bile donirane iz entuziazma,” je Jerajeva citirala zaslišanega Bogdana Korošca iz iProjekta. Župan je odvrnil, da ga ne zanima, kaj meni priča: “Donacije so bile dane prostovoljno.”

Jerajeva je opozorila na nenavadnost, ko so bile donacije dane za obnove Palacija, Stanovske dvorane in Peterokotnega stolpa na Ljubljanskem gradu; na MOL so nato po dveh letih ugotovili, da so bili prostori, za katere so donirali, že obnovljeni leta pred doniranjem. Župan je pojasnil, da se je to zgodilo zaradi širšega pojmovanja prostorov, donacije pa so bile nato vseeno porabljene za grad.

Župan potunkal Tovšakovo
Župan poslov v Ljubljani ni pogojeval z donacijo, sta zagotovila tudi Jurij Krč iz Gratela in Hilda Tovšak iz Vegrada. Prvi je MOL za obnovo gradu doniral 250 tisoč evrov, Vegrad pa za ureditev Poljanskega nabrežja 550 tisoč evrov. “Skupaj z občino smo se odločili za donacijo,” je dejal Krč in zanikal, da so donirali zato, da bi jim Janković odmrznil koncesijo za polaganje optičnega omrežja, ki so jo sklenili še med županovanjem Danice Simšič, po nastopu funkcije pa jo je župan zamrznil. Tudi Tovšakova iz Vegrada je dejala, da so se za prodajo stanovanj prijavili na javni razpis in da donacija s tem nima nobene zveze. Ni se spomnila, ali je bila sama na sestanku o donaciji pri županu, a je župan njeno prisotnost kar dvakrat potrdil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.