Slovenija
19969 ogledov

Prava zima morda šele prihaja

Mrzlo jutro
Zjutraj so namerili tudi le -23 stopinj Celzija, a pravi vdor polarnega zraka nas morda šele čaka.

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno jasno vreme. "Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 9 stopinj Celzija."

Zbudili smo se v zelo hladno jutro. Na Babnem Polju in Novi vasi na Blokah so namerili le -23 oz. -22 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, več oblačnosti bo na severovzhodu. "Zjutraj in dopoldne se bo po nižinah zadrževala megla," pravijo pri Arsu. "Popoldne so na Štajerskem in v Pomurju možne manjše padavine, po nižinah večinoma kot rahel dež. Najnižje jutranje temperature bodo od -15 do -5, na Primorskem od -6 do 0, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija."

V soboto in nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Jutra bodo manj hladna.

Do vključno ponedeljka bodo po napovedih Arsa naši kraji v območju visokega zračnega tlaka, nadaljnji razvoj vremena pa je še negotov.

Mrzlo jutro | Avtor: Profimedia Profimedia

Nepredvidljiv razvoj vremena v prihodnjem tednu

"Ob koncu tedna bo zmerno, občasno pretežno oblačno in suho vreme," pišejo pri Arsu. "Tudi v prvih dneh prihodnjega tedna se bo nadaljevalo suho vreme, največ sonca bo v zahodni Sloveniji. Za torek in sredo se verjetnost za padavine sicer nekoliko poveča, obilnejših padavin pa predvidoma ne bo. Temperature bodo zimske."

Na vremenskem portalu Neurje.si pa napovedujejo možnost, da se bo še krepko ohladilo. "Vrhunec zime morda šele prihaja," so zapisali. "Posledice trenutnega dogajanja nad Arktiko bomo v naslednjih tednih občutili tudi pri nas."

Vdor polarnega zraka?

"Zaradi nenadnega ogrevanja stratosfere večinoma nad območjem znotraj severnega šestdesetega vzporednika je v teh dneh prišlo do razcepa polarnega vrtinca na dva dela," razlagajo pri Neurje.si. "To v grobem omogoča prodore polarnega zraka južneje kot običajno."

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

O tem so pred nekaj dnevi pisali tudi pri vremenskem portalu Ciklon.si. "En del razcepljenega polarnega vrtinca se bo v troposferi odvrtel nad severno Kanado, drugi del pa nad severno Evrazijo – sprva nad Sibirijo, nato pa bi lahko polarna zračna masa z vzhodnimi vetrovi napredovala od severozahodne Rusije proti Evropi," razlagajo pri Neurje.si. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Vesna Dolšak 23:14 16.februar 2018.

    Vreme 100 procentno bo. Ziher, Pika. To je edino ziher pri napovedi vremena. :)

  • Snežinko 16:59 15.februar 2018.

    Dajte se vi malo med seboj zmenit. Vi pišete, da najhujše šele prihaja, ostali pa, da je to to in da tako mrzlo ne bo več. Bodite raje tiho...

  • supreme 10:54 15.februar 2018.

    Na drugem portalu preberem,da tko mrzlo nebo vec....kdo zdaj laze