Slovenija
33 ogledov

Podpise bodo začeli zbirati v ponedeljek

Protest Saša Despot
Zbiranje podpisov se bo zaključilo pred prvomajskimi prazniki. Referendum lahko pod vprašaj postavijo že poslanci državnega zbora pa tudi ustavno sodišče.

Predsednik DZ Milan Brglez je kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določil ponedeljek, 23. marec. Zadnji, petintrideseti dan za zbiranje podpisov je 26. april, je danes pojasnil Brglez.

Zbrati morajo 40 tisoč overjenih podpisov

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.

Koalicija "Za otroke gre!" je v DZ minuli torek vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli, s katero istospolni pari dobivajo možnost poroke in s tem tudi posvojitve otrok. V koaliciji so prepričani, da bodo volivci kljub zahtevanemu visokemu kvorumu zavrnili novelo.

Referendum lahko zavrnejo že poslanci

Če bo zahteva tudi vložena, mora DZ razpisati referendum. O tem, ali je referendumska pobuda skladna s spremembami ustave, sprejetimi maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin., lahko odločajo že poslanci DZ.

Pričakovati je, da bo, ko bodo podpisi zbrani ali pa še pred tem, na glasovanje v DZ podan sklep, po katerem bi se ugotovilo, da razpis ni v skladu s spremenjeno ustavo. Zaradi pravne varnosti tistih, ki zbirajo podpise, pa bi bilo po njegovih besedah primerneje, da bi bilo to morebitno glasovanje čim prej, je pojasnil Brglez.

Če bi o tem vprašanju potrebovali hitro odločitev, bi bilo treba sklicati izredno sejo, a predlagatelji za to potrebujejo 23 poslanskih podpisov. Ali bi SMC te podpise prispevala, se v poslanski skupini še niso odločili, je pojasnil Brglez. Sicer pa imajo predlagatelji iz ZL za to čas od ponedeljka in še sedem dni po koncu zbiranja podpisov.

Če se pobudniki ne strinjajo s takšno odločitvijo DZ, se lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

O starševstvu in odnosih lahko razpravljate na forumu med.over.net

Komentarjev 7
  • astibo8020 21:52 17.marec 2015.

    Človekove pravice so nad vsako ustavo, vendar tu ne gre za človekove pravice, gre za pravice otrok, ki bodo nič krivi lahko pristali v družinah, katere si mogoče niso želeli. Zato referendum ni neustaven. Brglez pa naj raje razmišlja, kako ...prikaži več bo preprečil bistveno večjo zgodbo, ki se dogaja v ozadju in sicer 3. val lastninjenja razvrednotenih podjetij in razprodaji bank, katere smo dokapitalizirali, razen, če vrnejo denar v proračun.

  • dragec 18:12 17.marec 2015.

    odstranite komentar - čavez ni toplovodar, on je ena navadna"peder....čina"

  • Avatar čavez
    čavez 11:53 17.marec 2015.

    Referendum naj bo da je treba toplovodarje iztrebit.