Slovenija
3529 ogledov

Pahor namerava za mandatarja predlagati Janšo

Janez Janša, Borut Pahor in novinarji Saša Despot
Predsednik preublike namerava za mandatarja predlagati Janeza Janšo, a se bo z njim o tem še posvetoval.

Po drugem posvetovanju z vodji poslanskih skupin v državnem zboru je predsednik Borut Pahor sporočil, da ugotavlja, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade. Zato bo, kot je že napovedal, v tem primeru predlagal za predsednika vlade predsednika stranke, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev. Predvidoma v drugi polovici tedna se bo sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo in se posvetoval o možnosti, da ga predlaga za predsednika vlade.

Ali bo Janša sprejel ponujeni mandat še ni povsem jasno, saj je Janša po prvem neformalnem pogovoru pri predsedniku države napovedal, da mandata ne bo sprejel, če ne bo imel zagotovljene potrebne večine. V tem trenutku ima relativni zmagovalec zagotovljenih še manj glasov kot Šarec, ki mu podporo poleg LMŠ napovedujejo še v SMC, SD, SAB in Desus. Skupno to pomeni 43 glasov. Na drugi strani pa Janša lahko računa na odporo svoje SDS ter SNS in NSi, pri čemer Janše ne bi podprla Ljudmila Novak. Skupno torej 35 glasov.

Janez Janša in Marjan Šarec Ne Janša ne Šarec še nimata glasov Slovenija Ne Janša ne Šarec še nimata glasov

Predsednik Borut Pahor pa se bo že pred tem v prvi polovici prihodnjega tedna na uradnem srečanju sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom.

 

Komentarjev 20
  • Avatar Žare Dolenc
    zare 16:34 08.julij 2018.

    J. I. Janša, pri 17. v politično šolo v Kumrovec, najmlajši član KP v Grosupljem, Titov štipendist, član občinskega in zveznih organizacij ZSM in SZDL, politični komisar Slovenske pohodne brigade v spomin na drugo zasedanje AVNOJ, etc. Pa to spada ...prikaži več v Murgle ne pa v parlament sestavljat DESNO vlado. Pa kdo koga farba?

  • jezero 17:47 07.julij 2018.

    Zanimivo, Pahor je začel kolaborirati z narodnimi izdajalci. Čeprav že vse življenje je slovenski kruh.

  • amanita 09:40 07.julij 2018.

    Tudi jaz vidim edino rešitev v ponovnih volitvah, ker v tem času so se marsikatere stvari izkristalizirale in postavile na pravo mesto. V trenutni situaciji mislim, da bi bil Janša edini temu kos. Časi so skrajno resni in rabimo izkušenega ...prikaži večga in modrega voditelja. Za obujanje starih zamer in "vihanja nosov" - zdaj ni pravi čas. Bodimo pošteni in priznajmo zasluge tistemu, ki mu resnično gredo.