Slovenija
5568 ogledov

Ne Janša ne Šarec še nimata glasov

Janez Janša in Marjan Šarec Saša Despot / Mediaspeed
Predsednik republike Borut Pahor je pri LMŠ, SD, SMC, NSi in Levici preverjal podporo potencialnemu mandatarskemu kandidatu. Janša ima trenutno zagotovljenih še manj glasov kot Šarec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je po pričakovanju predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da so pogajanja šestih strank, ki jih vodi LMŠ, intenzivna, a za zdaj predsednik LMŠ Marjan Šarec še nima zagotovljenih 46 glasov podpore. Dokler ne bo jasno, kdo bodo člani koalicije in ne bo zagotovljenih 46 glasov, pa Marjan Šarec ne namerava dati soglasja h kandidaturi za mandatarja. Želi, da ga podpre koalicija strank, ki bodo pozneje tudi v vladi.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pri predsedniku republike kot kandidata za mandatarja v imenu SD podprl predsednika LMŠ Marjana Šarca, pod okriljem katerega potekajo tudi danes programska usklajevanja šestih strank. "Tako SD kot NSi in ostale štiri stranke uspešno in korak za korakom premagujemo ovire, ki so pred nami. Jaz mislim, da pride lahko do parafiranja koalicijske pogodbe in lahko vse stranke pridejo pred svoje organe povedati, kaj so dosegle in kaj ne in imamo potem čim prej vlado, ki bo reševala probleme ljudi," je še povedal Han.

"Informacije, ki jih imam, so pozitivne in verjamem, da bo koalicija 5+1 sestavljena," je povedal tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, ki je še pojasnil, da Šarec zagotovo lahko računa na vsaj njihovih devet glasov. Deseti glas namreč pripada Milanu Brglezu, ki ga je SMC izključila iz stranke.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat se je odločil, da po srečanju izjave medijem ne bo dal.

Matej T. Vatovec na sestanku predsednikov strank | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Levica: Podpora Šarcu je nemogoča

Matej T. Vatovec, Levica, je povedal, da so bili z LMŠ dogovorjeni, da jim pošljejo osnutek ukrepov iz koalicijske pogodbe, ki bi bili podlaga za morebitno projektno sodelovanje: "To se ni zgodilo in to še nadalje kaže, da si zdaj že očitno konsolidirana združena sredina enostavne ne želi Levice v vladi in pri teh pogovorih."

Levica po besedah Vatovca zato ne more podpreti Marjana Šarca, kar je povedal tudi predsedniku republike. "Odločitev, da se Levico izključi iz postopkov, je bila med strankami sprejeta že zelo zgodaj, nekaj tednov nazaj," je pojasnjeval Vatovec, ki je dodal, da komunikacije in pogovorov preprosto ni bilo. Na vprašanje, ali so vrata vendarle še priprta, pa je Matej T. Vatovec odgovoril, da je to težko reči in da bodo razpoloženje preverili v ponedeljek na organih stranke: "A glede na to, da je LMŠ že trikrat požrla besedo v dogovorih, ki smo jih imeli in so bili zelo pavšalni, zelo verjetno te želje z njihove strani niti ne bo. Ne vem, ali smo mi tisti, ki moramo puščati odprta vrata ali so že zaprta na drugem koncu."

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Janša ima trenutno zagotovljenih še manj glasov kot Šarec

Predsednik republike se je odločil za drugi krog posvetovanj o izboru kandidata za mandatarja, saj v prvem krogu od strankarskih predstavnikov ni dobil jasnega stališča, kdo od potencialnih kandidatov za mandatarja bi lahko na glasovanju v državnem zboru dobil zadostno podporo. Če bo tudi v nadaljevanju nejasno, kdo utegne imeti politično večino, bo Borut Pahor najverjetneje mandat poveril zmagovalcu volitev Janezu Janši, ki bo imel nato priložnost, da poskuša oblikovati politično večino.

A Janša po prvem neformalnem pogovoru pri predsedniku države napovedal, da mandata ne bo sprejel, če ne bo imel zagotovljene potrebne večine. V tem trenutku ima relativni zmagovalec zagotovljenih še manj glasov kot Šarec, ki mu podporo poleg LMŠ napovedujejo še v SMC, SD, SAB in Desus. Skupno to pomeni 43 glasov. Na drugi strani pa Janša lahko računa na odporo svoje SDS ter SNS in NSi, pri čemer Janše ne bi podprla Ljudmila Novak. Skupno torej 35 glasov.

Ljudmila Novak na seji sveta NSi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ljudmila Novak bo proti Janezu Janši

Poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak je po poročanju STA  ob robu seje kolegija predsednika  državnega zbora pojasnila, da bo pri svoji odločitvi vztrajala, da pa se stranka "seveda lahko odloči tudi drugače", saj sama meni, da "politik, ki deli duhove v Sloveniji in gradi svojo politiko na delitvah, pač ne more biti predsednik vlade".

Ob tem je poudarila, da ne gre za osebne zamere do Janše, ampak za načelno stališče. "Menim, da se v Sloveniji preveč popušča različnim akterjem, ki jih nekdo potrebuje. Meni je pomembno, da nekdo dela pošteno in dela za državo, ne ali je naš ali je vaš. In ker si desni volivci tako zelo želijo, da bi končno tudi desnica igrala pomembno vlogo v Sloveniji, ker jo žal premalokrat, preveč odpuščajo," je prepričana.

 Za vložitev predloga za izvolitev mandatarja ima Pahor čas do 22. julija.

Komentarjev 37
  • Avatar praufo
    praufo 14:31 09.julij 2018.

    a majo levičarji kakšen plan B, oz. kaj spet tuhta in naklepa tisti ta oranžni kadrovnik ?

  • dragec 08:49 09.julij 2018.

    Bravo Ljudmila, samo ne tega šiptarja

  • franc97 07:16 09.julij 2018.

    Nove volitve bi morale iti v breme poslancev in bi verjetno potem našli skupno pot,in to ponoviti dokler jih ne sreča pamet.