Slovenija
24619 ogledov

Na to "neprijetno" novost se bo treba navaditi

mestni utrip Saša Despot
"PCT pogoj je na eni strani varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, po drugi strani pa je varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo takšne storitve, kot varne lokacije," je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Od ponedeljka dalje bo v vseh regijah čas opravljanja gostinskih dejavnosti podaljšan, in sicer od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa ni več določena. Pogoj omejitve štirih oseb za eno mizo v gostinskih obratih ne velja več za družine z otroki do 18. leta. 

Pogoj 20 kvadratnih metrov na enega potrošnika ne velja več za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnika ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo. "Če ste prej ob vstopu v trgovino skupaj z otrokom šteli kot dve osebi, se zdaj štejete kot en mehurček," je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc

Kampi po vsej državi bodo lahko po novem ponujali do 70 odstotkov razpoložljivih kapacitet. "Sem niso všteti pavšalisti, torej tisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono," je dodatno pojasnil Zajc. 

Enak delovni čas kot v gostinskih lokalih velja tudi za igralne salone, ki se bodo s ponedeljkom spet lahko odprli. Ponujajo lahko do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet. 

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za vstop v notranjost gostinskih obratov in igralnic velja pogoj PCT. "Verjamem, da je ta pogoj pomembna novost, hkrati pa tudi neprijetnost, če svoje življenje primerjamo s pomladjo dve leti nazaj. Danes je naša realnost drugačna. PCT pogoj je na eni strani varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, po drugi strani pa je varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo takšne storitve, kot varne lokacije," je dejal Zajc. "Iskanje ovinkov in izigravanje pravil na dolgi rok ne koristi nikomur."

Mlajši od 18 let lahko gredo v gostinski lokal ob upoštevanju pogoja PCT, kadar niso v spremstvu staršev. 

Za koriščenje toaletnih prostorov PCT ni pogoj. Gost, ki se zadržuje na terasi oz. zunanjem prostoru gostinskega lokala, pa mora v primeru uporabe toaletnih prostorov v notranjosti lokala nositi masko. 

Odgovornost lastnikov lokala je, da goste opozorijo na izpolnjevanje pogoja PCT, če želijo v notranjost lokala, morebitno kazen v primeru neizpolnjevanja pogojev pa nosi gost.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 23
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:29 13.maj 2021.

    Navadili se ne bomo nikoli, se bomo pa verjetno podredili, saj četica inkasantov nikoli ne počiva, mi pa vam denarja za filanje vašega ega in žepov ne bi dajali.

  • Avatar jezeran
    jezeran 17:40 13.maj 2021.

    Bedarija, covid je isto kot gripa, v tem času pojenja, nato septembra-oktobra zopet podivja, cepljeni gor ali dol, vsi se boste morali ponovno cepiti proti koncu leta

  • Solton 16:54 13.maj 2021.

    ne bomo hodili v lokale in je stvar rešena...sicer se da pa brez gostinskih lokalov čist lepo živet in še prišparaš precej denarja.