Slovenija
22 ogledov

Kršijo se vedno enake pravice

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nerešena ostajajo vprašanja izbrisanih, sodnih zaostankov, nepriznanih manjšin in mobilizirancev, ureja pa se romska problematika, piše v poročilu varuha človekovih pravic za leto 2006.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je v predstavitvi poročila opozorila, da se nekatere enake ali precej podobne težave ponavljajo več let zapored, kar kaže, da se zadeve rešujejo prepočasi, obenem pa dejala, da v uradu opažajo tudi napredek. Med področji, kjer bi lahko država za varovanje človekovih pravic naredila več, je izpostavila sodelovanje državljanov pri pripravi zakonodaje. Po njenih besedah številni zakonski dokumenti v javnost prihajajo tik pred obravnavo na vladi, zaradi česar zainteresirana civilna družba nima dovolj časa, da bi nanje podala svoje pripombe in predloge. "Če pa te že poda, potem je odziv predlagateljev nanje zelo slab," je dejala.

Po besedah varuhinje človekove pravice bolj ali manj kršijo vse države, razlikuje pa se njihov odziv na poročila o kršitvah: "Demokratične države poskušajo ugotavljati vzroke za kršitve in jih odpravljati, druge pa poskušajo utišati tiste, ki nanje opozarjajo, ali pa jim odvzeti potrebno avtoriteto." Zadnje naj bi varuhinja izkusila tudi sama: "Ta pritisk sem čutila pri imenovanju posebnih varuhov za posamezna področja, zmanjševanju plače varuha in težavah pri imenovanju pomočnikov," je dejala.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt je kot predstavnik vlade pri obravnavi poročila povedal, da se vlada zaveda pomena človekovih pravic in odgovornosti, ki jih ima pri tem sama. Vlada daje po Maroltovih besedah velik pomen predvsem preprečevanju nasilja v družbi – v ta namen je tudi sprejela zakon o preprečevanju nasilja v družini in nacionalni program za mladino, hkrati pa si vseskozi prizadeva za vzpostavitev strpnosti in medsebojnega sodelovanja.

"Posebno pozornost vlada namenja reševanju romske problematike. Ta prizadevanja vključujejo urejanje bivalnih razmer Romov in njihovo vključevanje v večkulturno družbo," je dejal Marolt. Poudaril je tudi prizadevanja vlade na področju zmanjševanja sodnih zaostankov, ki so se lani po njegovih podatkih zmanjšali za pet odstotkov, v prvi polovici letošnjega leta pa že za 6,5 odstotka. Marolt pričakuje njihovo popolno odpravo v nekaj letih. Glede izbrisanih se po Maroltovih besedah vlada zaveda resnosti in teže problema, ki naj bi ga dokončno rešil pred kratkim pripravljeni ustavni zakon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.