Slovenija
9707 ogledov

Kdo so ministri Marjana Šarca? Fakin, Poklukar, Kodelja in Bertoncelj

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Do danes so morale vse stranke mandatarju Marjanu Šarcu sporočiti kandidate za ministrska mesta. Do zadnjega je bilo največ neznank prav pri stranki mandatarja, LMŠ, a zdaj so neuradno znana tudi ta imena ...

V stranki LMŠ so imena za štiri resorje, ki jih bodo vodili, izbrali sinoči, danes ob 18. uri pa bo, kot so nam potrdili v LMŠ, kandidate potrjeval še izvršni odbor stranke.

Samo Fakin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Stranka LMŠ bo tako najverjetneje postavila Sama Fakina na resor zdravstva, ki je v petek za Žurnal24 povedal, da mora biti v tem mandatu "prioriteta organizacija, vodenje in načrtovanje zdravstvenih storitev in s tem v zvezi skrajševanje čakalnih dob ter uvajanje merljivosti kvalitete dela".

V luči "razpršene odgovornosti" so se stranke dogovorile, da bodo na zdravstveno ministrstvo predlagale po enega državnega sekretarja. Desus je že povedal, da bo to Uroš Prikl.

Na mesto notranjega ministra bo LMŠ predlagala Boštjana Poklukarja, ki je kandidiral za poslanca LMŠ v Kranju, sicer pa je udeleženec vojne za Slovenijo in od leta 1991 zaposlen na ministrstvu za obrambo. Od leta 2015 dela na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer opravlja različne naloge na področju podpore upravljanju zaščite, reševanja in pomoči, svetuje vodstvu pri odnosih z javnostmi in pri organizaciji dogodkov. Od leta 2017 je vodja Centra za obveščanje Kranj.

Mesto ministrstva za javno upravo naj bi glede na neuradne informacije prevzel širši javnosti neznani Tugomir Kodelja, ki prinaša izkušnje iz gospodarstva. Deloval je na področju velikim kupcem v podjetju Citroën, danes skupini PSA, za kar je bil z dekretom predsednika Francoske republike je bil leta 2013 imenovan za viteza Nacionalnega reda za zasluge Francoske republike. Za tem se je pretežno ukvarjal pretežno s svetovanjem in deloval na nemškem trgu.

Kodelja nikoli ni bil zaposlen znotraj javne uprave, a naj bi bil po informacijah iz stranke, ki ga na mesto ministra predlaga, "dobro seznanjen s problematiko."

Finančna ministrica Šarcu dala košarico

Finančno ministrstvo, ki ga je Marjan Šarec najprej ponudil dosedanji ministrici Mateji Vraničar Erman, pa naj bi prevzel Andrej Bertoncelj, ki je bil za člana uprave SDH z enoletnim mandatom imenovan soglasno letos aprila. S kabineta ministrice Vraničar Erman so za Večer sporočili, da ponujene funkcije ni mogla sprejeti, ker ni dobila dovolj trdnih zagotovil koalicijskih strank, da bi ukrepe, predvidene v koalicijski pogodbi, izpeljali v okviru javnofinančnih zmožnosti in v skladu s fiskalnim pravilom.

Na LMŠ okoliščin pogovorov z Vraničar Ermanovo niso pripravljeni pojasnjevati.

Najverjetnejši novi finančni minister Bertoncelj je bil od leta 2009 do maja 2018 zaposlen kot profesor za področje managementa na Univerzi na Primorskem. Glede na objavljen življenjepis na spletni strani SDH dvajset let deloval v farmacevtski industriji (med drugim je bil predsednik družbe Lek USA, Inc., pomočnik generalnega direktorja za področje financ v Lek d. d., direktor SPE) in v veledrogeriji z zdravili (direktor sektorja in svetovalec predsednika uprave za korporativno upravljanje v Kemofarmacija d. d.).

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Anže Petkovšek
V strankah še zadnja odločanja in usklajevanja ...

Poleg LMŠ se bodo danes sestali še v SMC, kjer bo svet stranke odločal o vstopu stranke v prihodnjo vladno koalicijo. Enako odločitev bodo sprejemali tudi pozno popoldan v stranki SD. V petek sta odločitev že sprejeli stranki Desus in SAB, ki pa je svoj vstop v koalicijo vezala na pogoja, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra in to v vseh fazah postopka.

Marjan Šarec se na postavljeni ultimat še ni odzval, a naj bi v tem tednu še opravil razgovore z vsemi kandidati za ministre in nato sprejel zadnje odločitve. Konec tedna pa nato sledi podpis koalicijske pogodbe in

Pogovore z ministrskimi kandidati naj bi opravil še Šarec  od jutri naprej. Že v četrtek bi lahko sledil predviden podpis koalicijske pogodbe in vložitev ministrske liste v državni zbor.

Kdo vse so še kandidati?
V SD so se že odločili, da bo ministrstvo za pravosodje vodila dozdajšnja obrambna ministrica Andreja Katič, Dominika Švarc Pipan pa bo državna sekretarka. Vodenje šolskega ministrstva bo najverjetneje prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. SMC predlaga Ksenijo Klampfer na resor dela in sociale, Zdravka Počivalška ponovno na gospodarstvi, Jureta Lebna na mesto okoljskega resorja in Mira Cerarja na mesto zunanjega ministra. Glede na odločitev SAB pa bo ministrstvo za infrastrukturo prevzela predsednica Alenka Bratušek, službo za razvoj in evropsko kohezijsko Marko Bandelli ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Kmetijska ministrica bo na predlog Desus Aleksandra Pivec s Ptuja, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke v službi vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Obrambni minister pa ponovno Karl Erjavec.

 
Komentarjev 7
  • matermila 17:22 29.avgust 2018.

    Na LMŠ okoliščin pogovorov z Vraničar Ermanovo niso pripravljeni pojasnjevati. Tole mi pove dovolj da vem,da se bom moral prijeti za denarnico,pa čeprav ne bo pomagalo dovolj.

  • Avatar praufo
    praufo 13:30 27.avgust 2018.

    a še niste zaćel delat, banda serpentinškova ? dejte se že poslikat, pa razrežte in požrite torto, potem pa MARŠ delat!

  • smuc 10:35 27.avgust 2018.

    Levica vlada ne Šarec. Po nalogu Levice je odpustil sposobno Vraničarjevo in po nalogu Levice nastavil za finančnega ministra nesposobnega kandidata.

Sorodne novice