Slovenija
6937 ogledov

Morebitni minister za zdravje: "Minister mora biti vrhovni komandant"

Samo Fakin Anže Petkovšek
Samo Fakin, kandidat za ministra, ki so ga v SMC že rušili.

Samo Fakin, dolgoletni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je potrdil, da se je prejšnji teden sestal s predstavniki Lista Marjana Šarca in se z njimi pogovarjal o morebitnem prevzemu ministrstva za zdravje. "Razgrnili smo poglede na zdravstvo in ugotovili, da imamo veliko skupnih pogledov," je dejal Fakin, ki trenutno velja za enega najbolj resnih kandidatov.

"Ukinitev doponilnega zavarovanja naj ne bo prioriteta"

Fakinu so na sestanku predstavili osnutek koalicijske pogodbe, ki med drugim predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Dejal sem jim, da je to vabljiva ideja, tudi pravična, vendar je potrebno zato najprej zagotoviti dovolj sredstev, zato sem predlagal, da to ne bi bila prioriteta," razlaga Fakin. "Prioriteta mora biti organizacija, vodenje in načrtovanje zdravstvenih storitev in s tem v zvezi skrajševanje čakalnih dob ter uvajanje merljivosti kvalitete dela," pravi Fakin.

"Minister mora biti vrhovni komandant"

"Organizacijo je potrebno postaviti od ministrstva navzdol. Minister mora biti vrhovni komandant, tega v zadnjih letih ni bilo, zato so se dogajale reči, kot je otroška kardiologija," nam je dejal Fakin.

Ali ga bo LMŠ, ki bo med drugim prevzel vodenje ministrstva za zdravje, predlagal kot svojega kandidata, bo znano najkasneje v ponedeljek, ko morajo koalicijske stranke, ki te dni v svojih organih iščejo zeleno luč za vstop v vlado, predložiti končni seznam svojih kandidatov za ministre. Peterček se je dogovoril, da bo odgovornost za vodenje ministrstva za zdravje razpršena, kar pomeni, da bodo vse stranke za področje zdravstva imenovale svoje sekretarje.

Marjan Šarec v DZ Dogovor Slovenija Kateri stranki katero ministrstvo?

Kako krajšati čakalne dobe?

Poslanci so na četrtkovi seji kljub številnim kritikam, potrdili predlog vlade, da se 35 milijonov evrov presežka iz zdravstvene blagajne, nameni za skrajševanje čakalnih dob. Analize strokovnjakov so namreč pokazale, da so podatki o dolžinah čakalnih dob relevantni le v 27 odstotkih, zato se postavlja vprašanje, v katere storitve nameniti dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih dob.
Pacienti bodo prek spleta imeli pregled nad čakalnimi vrstami v slovenskih bolni zdravstvo Zdravje 35 milijonov za čakalne dobe o katerih sploh ne vemo, dolge so

Samo Fakin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ocena je, da za odpravo čakalnih dob potrebujemo od 100 do 120 milijonov evrov, 35 milijonov evrov je četrtina tega denarja, za to pa se ve, kje so čakalne dobe najbolj kritične," pravi Fakin, ki pa izraža bojazen, da bo do konca leta premalo časa, da bi bolnišnice lahko teh 35 milijonov evrov dobro porabile. "Že v prvem tednu septembra bi se bilo treba usesti z direktorji bolnišnic in zavihati rokave," pravi Fakin. 

SMC v prejšnjem mandatu zrušil Fakina

Na čelu zdravstvene blagajne, ki upravlja z več kot dvema milijardama davkoplačevalskega denarja, je bil Fakin devet let. Pred tem  je bil direktor Splošne bolnišnice Celje in direktor zdravstvenega doma Trbovlje.

Na čelo ZZZS je bil prvič imenovan leta 2007, drugič štiri leta pozneje. Nato je dobro leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Dvakrat namreč v DZ ni dobil zadostne podpore za nov mandat, medtem ko sta ga upravni odbor in skupščina ZZZS podpirala, je ponovnemu imenovanju Fakina na mesto direktorja ZZZS v parlamentu nasprotovala vladna SMC, iz katere je bila tudi ministrica Milojka Kolar Celarc.  SMC je tudi v Šarčevi vladi koalicijska stranka. 

Samo Fakin Slovenija Samo Fakin zapušča ZZZS

Za uvedbo zdravstvenega centa

Z mesta direktorja ZZZS se je Fakin 2016 preselil v gospodarstvo in postal direktor Thermane Laško. S tega mesta je spomladi zaradi osebnih razlogov odstopil.

Fakin se je v času delovanja na čelu zdravstvene blagajne večkrat zavzel za uvedbo zdravstvenega centa, s katerim bi zagotovili dodatna sredstva za zdravstvo. Sicer še nedokonča verzija koalicijske pogodbe peterčka predvideva uvedbo zdravstvenea centa, ki bi ga zaračunavali pri alkoholu, tobaku in sladkih pijačah. "To je edina pot za pridobitev dodatnih sredstev v zdravstvu, ki ne prizadene plač in poviša davkov, pozitivno pa vpliva tudi na kvaliteto zdravja," pravi Fakin.

Komentarjev 10
  • jakec42 08:40 25.avgust 2018.

    Pa mislim da so davki na alkohol in tobak zadosti veliki da lahko država da cent od njih za zdravstvo,tako voditi zdravstvo zna vsak butelj.

  • Avatar Arlisotta
    Arlisotta 01:29 25.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==> Sexydrom.com

  • jakec42 00:37 25.avgust 2018.

    Jemati denar od ljudi zna vsak butelj,kraje,podkupovanje in preplačevanje zdravstvenih pripomočkov,to mu naj bo prioriteta ,samo to si nobeden minister ne upa