Slovenija
1735 ogledov

Brezplačni internet v vse vasi in mesta

računalnik internet splet Boštjan Tacol
Ministrstvo za javno upravo je pojasnilo, kakšne so možnosti za to, da vsa mesta in vasi v Sloveniji dobili brezplačen internet.

Na spletni strani Predlagam vladi se je pred kratkim pojavilo vprašanje državljana, ki je predlagal, da vlada poskrbi za brezplačni internet določene hitrosti v vsa mesta in vse vasi, da bo dostopen vsem prebivalcem. V elektronskem pismu vladi pravi, da smo si po ustavi vsi enaki in moramo imeti vsi enake možnosti za razvoj, izobraževanje itd.

Internet Ponudniki interneta Slovenija Ponudniki počasnega interneta naj bi jih dobili po prstih

Vsem enake možnosti

"Kar zadeva izobraževanje nimajo vsi otroci enake možnosti, saj nimajo vsi dostopa do internetnega omrežja. V osnovnih šolah (vsaj nekaterih, če ne že vseh), se vse več oziroma v večini uporablja e-gradivo in e-vaje, ki so dostopne preko medmrežja. Ker je osnovna šola po zakonu obvezna ima tudi država dolžnost, da poskrbi za enake možnosti razvoja otrok na vseh območjih. Če država daje prednost e- gradivom in interaktivnim vajam, za katere tudi plačuje učitelje, da jih ti sestavljajo, mora tudi omogočiti vsem enako možnost uporabe. Veliko je ljudi, ki si interneta ne morejo privoščiti. Poleg tega nekateri učitelji zahtevajo, da otroci doma pripravljajo računalniške predstavitve in rešujejo naloge in ankete preko medmrežja, kar je po moje nezakonito in neustavno," je zapisal državljan.

Volkswagen dieselgate Na internet Avto Volkswagen bo ukinil nekatere prodajne salone, prodajo seli na internet

Internet | Avtor: Profimedias Profimedias

Opravili raziskavo

Dobil je odziv Ministrstva za javno upravo, kjer so v uvodu pojasnili, da že vzpostavljajo področje širokopasovne infrastrukture, ki deloma že omogoča in bo v prihodnje omogočala vsem gospodinjstvom Republike Slovenije (v nadaljevanju RS) dostop do interneta. Do leta 2020 naj bi bila gradnja širokopasovne infrastrukture, ki bo omogočila visokohitrostni dostop do interneta, končana. Testirali so tudi tržni interes v geografskih segmentih goste in redke poseljenosti. Na podlagi obeh testiranj tržnega interesa ter na podlagi opravljene analize pridobljenih podatkov o izraženem tržnem interesu zainteresiranih operaterjev-investitorjev je bilo možno sklepati, da obstaja tržni interes tudi na podeželskih območjih. Na podlagi obeh testiranj tržnega interesa in analize obstoječe infrastrukture je bilo 27.285 gospodinjstev, za katera ni bil izražen tržni interes.

Citroën je eden prvih, ki ponuja internetno tehnologijo tudi v avtomobilih nižje Avto Internet je boljši kanal avto industrije za prodajo vozil kot televizija

Na podlagi podatkov o izkazanem tržnem interesu operaterjev-investitorjev je ministrstvo podpisalo dogovore o izvedbi tržnega interesa v naslednjih treh letih. Na ministrstvu so med drugim v odgovoru pojasnili, da je giga-bitna povezljivost za vse pomembne socialno-ekonomske deležnike, neprekinjena 5G pokritost za vsa urbana območja in večje kopenske prometne poti ter dostop do povezave ter ne nazadnje 100 Mb/s povezljivost za vsa gospodinjstva, zagotovili za digitalno prihodnost Evrope kot celote.

Mladi na internetu | Avtor: Profimedias Profimedias

Internet Slovenija Vse to se v zgolj sekundi zgodi na internetu

Brezplačni internet želja EU

Evropska komisija sicer spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta povsod v Evropi za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. Za dosego ciljev brezplačnega brezžičnega internetnega dostopa je bila predstavljena pobuda EU, kjer Evropska komisija s shemo WiFi4EU spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta. V shemi WiFi4EU bodo lahko sodelovali subjekti javnega sektorja, denimo občine, knjižnice, zdravstveni domovi itd. Shema bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme (javne točke za dostop do interneta), medtem ko bodo prejemniki plačali stroške povezljivosti (internetna naročnina) in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta. V okviru sheme bodo lahko kandidirali lokalni javni organi, ki bodo želeli vzpostaviti brezžično omrežje Wi-Fi na območjih, kjer še ni podobnega javnega ali zasebnega omrežja ter tisti, ki iščejo finančna sredstva za opremo in njeno namestitev ter lahko svojim občanom več let zagotavljajo brezplačen dostop WiFi. Na Ministrstvu za Javno upravo pravijo, da so aktivno udeleženi pri WiFi4EU projektu. V januarju leta 2018 se bodo zainteresirane občine lahko preko spletne prijave na EU nivoju predprijavile na javni razpis WiFi4EU za pridobitev bona (voucherja) za vzpostavitev brezplačne WiFi točke, nato bodo predprijavljene občine v februarju 2018 kandidirale za pridobitev bona po sistemu (kdor prej pride-prej melje).

tv sprejemnik Popolna nelogičnost v ponudbi Slovenija Internet ali trojček: nelogičnost v ponudbi, "prisilijo" te, da imaš televizijo

Cilj je preko te pobude vzpostavitev področij, kjer bo možen brezplačni dostop do interneta tudi za prebivalce RS, ki si stroškov interneta ne morejo privoščiti. To velja predvsem za šoloobvezne otroke, ki jim bo s tem omogočena enaka možnost izobraževanja in s tem enakopraven intelektualen razvoj, še pojasnjujejo v odgovoru.

vlak SLOVENSKE ŽELEZNICE Slovenija Prihajajo dvonadstropni vlaki in brezžičen internet
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.