Slovenija
19212 ogledov

Ponudniki počasnega interneta naj bi jih dobili po prstih

Internet Profimedias
50/50 Mbit/s, 100/100 Mbit/s, 200/200 Mbit/s ... Tudi vi le sanjate te številke, za katere plačujete? Kmalu boste lahko vsaj znižali račun!

Še zdaleč niste edini, ki meni, da dejanska hitrost domačega interneta močno zaostaja za obljubami ponudnika.

V Veliki Britaniji je pred kratkim stopil v veljavo precej strožji nadzor nad ponudniki interneta, v skladu s katerimi mora biti med drugim vsaka stranka natančno podučena o realni hitrosti, ki jo lahko glede na svoj priključek pričakuje. Znano je namreč, da ogromno kupcev najema pakete s hitrostmi prenosa podatkov, ki jih v realnosti ni mogoče dosegati ali pa le redko. Po novem bodo morali ponudniki bodočim strankam vnaprej jasno napovedati, kakšna bo njihova povprečna hitrost in tudi hitrost v najbolj obremenjenih konicah dneva. Ponudnikom so zagrožene tudi kazni.

Telekomunikacije Slovenija Uspel z reklamacijo za prepočasno internetno povezavo

Zanimalo nas je, kdaj bodo takšno zaščito lahko doživeli slovenski uporabniki interneta, glede na to, da se ponudniki skrivajo za formulacijo, ki da v nekem paketu zagotavljajo hitrosti "do", plača pa se, kot da ta hitrost velja 24 ur na dan in ne le ob 1.30 uri ponoči, ko večina ljudi ne uporablja spleta.

Na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) so za žurnal24.si zatrdili, da se tudi v Sloveniji že dogajajo spremembe na tem področju, spodbujene s strani Evropske uredbe glede zagotavljanja dostopnosti do internta.

Tako so pri Akos poleti objavili priporočila za ponudnike, ki med drugim opredeljujejo tudi postopanja v primeru razhajanja med dejanskimi in pogodbenimi hitrostmi. "Ob ugotovljenem razhajanju za 20 odstotkov ali več naj ima končni uporabnik možnost brezplačnega odstopa od pogodbe oz. naj bo upravičen do brezplačnega prehoda na paket z nižjo hitrostjo prenosa podatkov."

Operater je t. i. vršne ure, ko zaradi velikega navala hitrost običajno pade, dolžan tudi javno objaviti, da se uporabniki njegovih storitev s tem podatkom lahko seznanijo, zahteva Akos. 

Iris Mulej Slovenija Oglaševanje vplivnežev na Instagramu brez omejitev

Akos od ponudnikov zahteva tudi preproste in jasne postopke obveščanja strank in spreminjanja paketov, prav tako bi morali ponudniki na svojih spletnih straneh jasno ponuditi neodvisne merilnike hitrosti, da bi se lahko vsak na svoji lokaciji prepričal o megabitih na sekundo, ki jih ima na voljo tako za dohodne kot odhodne podatke. 

Slovenija 260.11.2013 racunalnik, internet, google, splet, spletno nakupovanje,  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri preverjanju treh glavnih ponudnikov interneta v Sloveniji, Telekomu, Telemachu in T-2 pa smo opazili, da ima le prvi na svoji strani povezavo na zahtevani števec hitrosti, medtem ko pri preostalih dveh povezava vodi do neobstoječih oziroma zastarelih spletnih strani. 

Priporočila Akosa bodo postala obvezujoča, saj nam je Tina Čuček iz agencije zatrdila, da namerava "konec leta agencija začeti tudi z izvajanjem nadzorov nad spoštovanjem zahtev iz priporočila." Agencija je že tudi pričela z vzpostavljanjem ustreznih orodij za nadzor, dodaja Čučkova. 

Ni vse odvisno le od ponudnika, temveč tudi od vas!

Hitrost vašega interneta lahko preverite prek različnih specializiranih strani, enega pa ima tudi Akos na svoji spletni strani. 

Na samo hitrost interneta pri naročniku lahko vpliva veliko dejavnikov, opozarjajo pri Akos. Tako je odvisno, ali do spleta dostopate prek fiksnega ali mobilnega (3G, 4G,...) priključka, pa od vrste in kakovosti dostopovnega omrežja, in tehnologije, ki se na njem uporablja.

"Prav tako je pri tehnologijah, ki v dostopovnem delu temeljijo na principu deljenja obstoječe pasovne širine med več uporabniki, hitrost lahko odvisna od števila uporabnikov na povezavi. Poleg navedenih dejavnikov na hitrost vpliva tudi hišna inštalacija, ponudnikova oprema in njena zmogljivost (modem in usmerjevalnik) ter način povezave naprav na to opremo (kabel, wifi), sama terminalna oprema uporabnika ter število domačih uporabnikov, povezanih na usmerjevalnik, ki sočasno uporabljajo storitve preko interneta."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • fiston 01:07 30.oktober 2017.

    No jaz sem na T-2 vzel 4 uploada, pa potem merim, pa je bilo 2,3 samo. Ko sem poklical, so mi povedali, da žična povezava ne dopušča več. Ko sem vprašal, zakaj potem ponujajo 4 in celo 10, so rekli, ...prikaži več da pri nekaterih je to mogoče, ampak so zelo redki. Potem sem rekel naj se prej preveri, kaj je možno, pa da je tudi od instalacije v stanovanju odvisno in se ne da. Malo nakladanja, jaz sem takrat za adsl vlekel dosti močnejši kabel, tako da ne vem od česa bi bilo potem lahko še odvisno v stanovanju

  • Fulmmer 13:37 29.oktober 2017.

    Pri nas si lahko vesel če sploh dobiš dostop do interneta..... (razen če si v mestu....)

  • smejka 12:04 29.oktober 2017.

    Veliko je vplivov na kakovost in hitrost, a ponudnikom se omogoča, da propagirajo in računajo nemogoče.Ko jih na to opozoriš,se odzovejo po tednu dni(telemach)- katastrofa.

Sorodne novice