Slovenija
52 ogledov

Avstrija zavrača tujce, ki jim ni potrjena identiteta

Begunci v Avstriji EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Avstrija je povišala stopnjo ogroženosti in povišala nadzor nad tujci, ki vstopajo v državo. Avstrijski policisti so zavrnili tri avtobuse tujcev, ki niso hoteli sodelovati v postopku identifikacije. Slovenska policija jih je odpeljala v Center za tujce v Postojni.

"Republika Avstrija v zadnjih dneh sooča s povečano stopnjo ogroženosti, zaradi česar so poostrili varnostne ukrepe v državi. Med drugimi so tudi poostrili nadzor nad tujci, ki vstopajo v državo. Tujcem, katerih identiteta ni ugotovljena oziroma potrjena njihova izvorna država, zaradi določene stopnje tveganja avstrijski varnostni organi ne dovoljujejo vstopa," je pojasnil predstavnik Policije Drago Menegalija.

Razkrinkajo jih s pomočjo tolmačev

Avstrijski organi so s striknejšo registracijo tujcev začeli 26. decembra. "V ta namen so na vstopno točko Karavanke/Rosenbash pripeljali več tolmačev, ki jezikovno preverjajo tujce ali dejansko prihajajo iz držav, za katere trdijo da so državljani," razlaga Vesna Drole s Policije. 

Razlog zavrnitve: ne navajajo prave države izvora

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA
Do danes zjutraj so tako Avstrijci zavrnili skupno 413 tujcev. "Edini razlog zavrnitve je ugotovitev avstrijskih varnostnih organov, da tujci ne prihajajo iz držav, za katere trdijo, da so državljani. Razlog zavrnitev torej ni v tem, da tujci prihajajo iz varnih držav oziroma nevojnih območjih. Avstrijski varnostni organi tako sprejemajo tudi državljene
Maroka, Alžirije, Irana...," pojasnjujejo na Policiji.

"Avstrijski varnostni organi so jim pripravljeni dovoliti vstop v državo, ko bo njihova identiteta oziroma država izvora ugotovljena," dodaja Menegalija. 

V Sloveniji povedo pravo državljanstvo, v Avstriji pa ga skrivajo

Zavrnjene tujce so namestili v Center za tujce v Postojni. "Po ponovni registraciji, v katero vljučujemo tudi pogodbene prevajalce, smo včeraj avstrijskim varnostnim organom uspešno predali 91 tujcev, ki so bili predhodno zavrnjeni. Trenutno je na poti v Avstrijo še dodatnih sto tujcev, ki so bili zavrnjeni v preteklih dneh," razlaga Droletova. "Dogaja pa se, da v naših postopkih pri ponovni registraciji tujci praviloma povedo pravo državljanstvo, ko pa jih pripeljemo avstrijskim varnostnim organom, ponovno skrivajo svoje pravo poreklo. Predvidevamom, da zaradi nadaljnjega zaprosila za mednarodno zaščito."

200 jih je že odšlo naprej

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je pojasnil, da avstrijski varnostni organi v luči varnostnih tveganj in poostrenega nadzora zavračajo migrante, za katere ne morejo potrditi identitete. "Zavrnili so nekaj več kot 400 migrantov, po naknadnem preverjanju so jih od tega sprejeli več kot 200, za preostale postopek poteka," je povedal v izjavi za medije. 

Dodal je, da v Evropski uniji poteka razprava o nadaljnjih ukrepih za zaščito meje, tudi glede sprememb 7. člena schengenskega zakona, ki predvideva poostren nadzor državljanov EU pri prehodu meje, kar bi povzročilo težave v turistični sezoni. 

"Slovenija postopke registracije migrantov že sedaj dobro opravlja," je poudaril državni sekretar. "Računamo, da bodo tudi migranti, ki jih je Avstrija zavrnila, po uspešno opravljenem postopku ugotavljanja identitete odšli naprej."

Obveščeni o možnosti napada med novoletnimi prazniki

Avstrijski varnostni organi so v soboto na Dunaju in v več drugih mestih dvignili raven pripravljenosti pred terorističnimi napadi. Kot je poročala agencija AFP, ki jo povzema STA, so avstrijski varnostni organi obveščeni o možnosti napada med novoletnimi prazniki. 

PREBERITE TUDI: 

Dunajska policija je sporočila tudi, da so od obveščevalne službe s katero sodelujejo, opozorila več evropskih prestolnic na možnost strelskega ali bombnega napada v Evropi pred novim letom.

Tudi EU zahteva zaostritev mejnih kontrol

Avstrijska policija | Avtor: EPA EPA
Spremembe v postopkih na meji so povezane tudi z napovedanimi zaostritvami mejne kontrole na evropski ravni. Evropska komisija je namreč 16.12.2015 predlagala spremembe Zakonika o schengenskih mejah. Mejna kontrola ob izstopu in vstopu naj bi tako vsebovala preverjanje državljanstva osebe in potovalnih dokumentov, vključno s preverjanjem v SIS, Interpol in nacionalnih bazah podatkov policije ter preverjanje, ali oseba ne predstavlja grožnje notranji varnosti, javnemu redu ali mednarodnim odnosom ter javnemu zdravju.

Poostreni nadzor meje bi pomenil velike čakalne dobe

Gre za predlog Komisije, ki bo predmet razprave in usklajevanj na strokovnem in političnem nivoju Evropske unije. "Slovenska policija ima v tej zvezi zadržek, saj to pomeni sistematično kontrolo vseh potnikov, ki prestopajo slovensko – hrvaško mejo. Tako bi morali torej sistematično kontrolirati vse, ki v poletnih mesecih potujejo na poletni dopust na Hrvaško (tudi avtobuse z upokojenci, otroke, ki potujejo z družinami ipd). Nedvomno bi taka mejna kontrola imela velik vpliv tudi na povečane čakalne dobe."

sergeja.hadner@zurnal24.s

Komentarjev 81
  • Vesna Dolšak 10:45 03.januar 2016.

    Pravilo, da se jih zavrača, če skrivajo svojo identiteto. Če lažeš o tem, od kje si in nimaš dokumentov, da bi dokazal, kdo si, potem imaš nekaj "za bregom" in "ajd, nazaj, od koder si prišel". Prav je, da jih ...prikaži več Avstija zavrača, morala bi jih tudi Slovenija, ne pa, da nam jih Hrvati uturijo, mi jih pošljemo naprej, Avstrijci nam jih vrnejo, mi pa ... kaj bomo pa mi z njimi?! Vrniti Hrvaški jih ne moremo, ker jih ne bodo sprejeli. Štala v glavnem! Vsi tisti pa, ki ste tukaj skriti pod raznimi vzdevki in na tak način komentirate članke, kot jih, žaljivo in nespoštljivo do drugih "komentatorjev" - dajte razkrit svojo identiteto in pokazat svoje pravo ime in potem pišite žaljive in nesramne komentarje. Vsak ima pravico do svojega mnenja, pa naj bo tako ali drugačno.

  • dragec 12:45 30.december 2015.

    SLO strahotepci, nacionalisti, fašisti, ksenofobi, eurofili.....skratka gnoj od ljudi

  • sprehajalec 10:05 30.december 2015.

    Sami se bomo naredili za "hot spot". Nimamo ne sredstev za vračilo teh ljudi odkoder so prišli, niti neke strategije, kaj z njimi. Če jih avtrijci s tolmači preverjajo, potem je treba narediti enako na Hrvaški meji. Ne potem odlagati ...prikaži več v Postojno. Ker Hrvatom jih ne bomo vtišali nazaj, upam, da se kdo ne slepi s tem. Pa kar protestirajte proti žici., prihaja pomlad, da ne bo nekega cviljenja slovencelskega potem, ko bodo gomazeli čez travnike pa Kolpo. Če so prišli čez morje, bodo tudi čez Kolpo. Da ne bo potem tistega morali bi, treba bi bilo in podobnih fiksacij nesposobnosti.