Slovenija
31568 ogledov

Bo to vplivalo na mojo pokojnino?

Upokojenec
Upokojenca skrbi, ali bi lahko morebitno delo po upokojitvi lahko vplivalo na njegovo pokojnino. Pravni strokovnjak odgovarja.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Mene zanima, ali drži, da lahko upokojenci po upokojitvi ponovno začnemo delati, brez da bi to vplivalo na našo pokojnino? Star sem 66 let, po poklicu elektrotehnik, še precej vitalen in s precej dobrimi delovnimi navadami, saj sem bil zaposlen že od 18. leta dalje. Hvala!

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. To drži. Upokojencem je omogočen ponoven vstop na trg dela. S ponovno aktivacijo na trg dela ter možnostjo dodatnega zaslužka upokojenci na ta način ohranjate tudi družbeno in individualno udejstvovanje.

Upokojena oseba torej lahko dela tudi potem, ko je že uveljavila pravico do pokojnine, pri čemer določene vrste dela ne vplivajo na samo uživanje pokojnine, niti se zanje ne zahteva vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Take vrste dela so: delo v okviru pogodbe civilnega prava (denimo avtorska pogodba, podjemna pogodba), začasno ali občasno delo, osebno dopolnilno delo, kratkotrajno delo, opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji, delo uživalca invalidske pokojnine, pa tudi nekatere funkcije družbenika, prokurista ali poslovodne osebe. 

Če boste denimo delali preko podjemne pogodbe, to ne bo vplivalo na obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je pa vaš izplačevalec dohodka dolžan plačevati prispevek po stopnji 8,85 odstotka od zneska izplačila, s čimer se vam zagotavlja zavarovanje za primer invalidnosti ali smrti. 

Pri opravljanju dela v okviru drugega pravnega razmerja ni omejitve glede števila ur opravljanja dela in višine zaslužka. Večji prihodek vpliva le na plačilo dohodnine, saj se tovrstni dohodek šteje kot dohodek iz drugega pravnega razmerja.

Prav tako lahko opravljate tudi začasno ali občasno delo, ki se opravljata na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela kot posebnega civilnopravnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upravičencem, ki ima lahko tudi nekatere elemente delovnega razmerja.

Najnižja bruto urno postavka za opravljano začasno ali občasno delo upokojenca od 1. marca letos pa do 28. februarja 2025 sicer znaša 7,21 EUR.

Mag. Boštjan J. Turk   
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 17:51 13.oktober 2024.

    Čez nekaj let bodo podjetja iskala pretežno upokojence, saj je menda med mladimi iskalci vedno več nesposobnih za resno in odgovorno delo. Vprašanje torej, kdo bo komu plačeval ležanje na kavču!

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:46 13.oktober 2024.

    Ker bo čez par let preveč penzionistov,in ne bo denarja,ker ga gre preveč za javne službe, imeli vsi penzionisti najnižje penzije pod robom revščine,in za to se ne bo nobeden nč sekiral,razen penzionisti

  • andrija 08:05 13.oktober 2024.

    obstaja določena vsota za delo,ki pa ne vpliva na pokojnino