Slovenija
33022 ogledov

Srednjeročna napoved: za ljubitelje mraza in snega

Sneg Profimedia
Orkan Leslie se približuje zahodni Evropi. Kakšno vreme nas čaka?

Orkan Leslie se približuje zahodni obali Evrope, poročajo meteorologi. Na svoji poti prek Atlantika bo oslabel v tropsko nevihto, v začetku tedna naj bi dosegel Portugalsko in Španijo. Kot poroča Weather Nation, orkan trenutno zavzema status posttropske nevihte, v jugovzhodno Evropo naj bi prinesel močno deževje.

Na vreme v Sloveniji ne bo imel neposrednega vpliva, hrvaški meteorolog na N1 Bojan Lipovšćak je zapisal, da bo orkan ob dosegu kopnega oslabel. Manjša količina nestabilnega zraka bo prodrla tudi nad zahodno Sredozemlje, možen je celo nastanek sredozemske depresije medicana, silovitega sredozemskega ciklona. Napovedi sicer še niso gotove.

Kakšna je srednjeročna napoved za naše kraje?

Kot navajajo pri portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved, JMA osveži sezonsko napoved vsak mesec okoli desetega v mesecu in velja za naslednje tri mesece. Dodajajo, da je JMA napoved za december precej ugodna za ljubitelje mraza in snega.

"Kot lahko vidimo so negativne anomalije geopotencialnih višin prisotne nad našim območjem, v visokih geografskih širinah je prisoten visok zračni tlak. To bi lahko pripeljalo do pogostih sneženj nad nami in zgodnje zime, kar za la nino ne bi bilo nobeno presenečenje. Januarja se situacija spremeni z milejšim tipom vremena," opisujejo. 

Na Primorskem do 23 stopinj Celzija

"Mislim, da je napoved do konca oktobra že kar zanesljiva. Po gledanju vsako dnevnih izračunov, se kaže vsaj na začetku na suho in deloma sončno vreme. Območje visokega zračnega pritiska bo vztrajalo do petka, potem pa bo nekoliko oslabelo. Sprva bomo pod vplivom severozahodnih višinskih vetrov, po nižinah bo pihal šibak veter severnih smeri in nekaj šibke burje na Primorskem. Zato bo najbolj toplo na Primorskem, tja do 23 °C. Z odcepom doline v zahodno Sredozemlje pa se verjetnost padavin na zahodu v noči na petek spet poveča. Precej verjetno pa nas bo ta višinska dolina v petek tudi prešla, zato bo več padavin povsod po državi," navajajo pri Ciklon.si/Srednjeročna napoved.

Ponedeljek oblačen, a povečini suh

"Danes bo v krajih zahodno od nas in ob severnem Jadranu pretežno oblačno, drugod bo deloma jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Jutri bo prevladovalo oblačno, a povečini suho vreme," napovedujejo pri Agenciji RS za okolje

V torek bo po njihovi napovedi večinoma sončno, le v zahodni in osrednji Sloveniji bo sprva še precej nizke oblačnosti: "V sredo bo na Primorskem precej jasno s šibko burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Nelaži 18:02 13.oktober 2024.

    Na agenciji ARSO, in Ciklon.si so sami teoretiki zarote, ki se delajo, da o vremenskem vojskovanju nimajo pojma ali pa so zares toliko butasti, da ne znajo o tem prebrati na wikipedii. Pedofilna fašistična kabaala mafija odloča o tem kje ...prikaži več bo kakšno vreme fašistični NATO pa je samo izvajalec vremenskega vojskovanja. .

  • Avatar NickMason
    NickMason 16:48 13.oktober 2024.

    Vsaj meter ga naj bo pol pa mraz do -30

  • bobubob 14:26 13.oktober 2024.

    Od nekdaj so cikloni/anticikloni potovali od zahoda proti vzhodu, le da se do nedavnega niso ustavljali na novi 'zavesi' Atene-Helsinki, temveč so šli naprej proti vzhodu...no, dandanes, od pričetka evropskega ukrajinovanja pa pač ostanejo tu, gredo malce na sever, malce ...prikaži več na jug, nato pa razpadejo. Zato pa suše in poplave ter sedaj še 'orkani'. Tako je to, ko dovolimo 'prijatelju', da z našim ku**** maha po tujih koprivah, ker ga le-te preveč motijo.