"Reja drobnice je tradicionalna kmetijska dejavnost in je ena do okolja najbolj prijaznih oblik živinoreje," pravijo na kmetijskem ministrstvu. Večina reje se nahaja v območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.
Leta 1869 smo v Sloveniji redili skoraj 300.000 ovc in okoli 150.000 koz. Nato je število upadalo do leta 1940 na okoli 70.000 ovc, ko se je ponovno začelo višati in se nato drastično zmanjševalo v petdesetih in šestdesetih letih, tako da smo leta 1970 v Sloveniji redili le še slabo petino ovac v primerjavi s staležem iz leta 1921, koze pa so praktično izginile s kmečkih dvorišč.
V letu 1980 je število drobnice padlo na samo okrog 15.000, nato je začelo naraščati, še posebej hitro v zadnjem desetletju do leta 2005, nato se je trend naraščanja zaustavil oziroma stabiliziral na staležu 131.180 ovc in 28.228 koz v letu 2007. Po zadnjih statističnih podatkih pa je stalež ovc v letu 2012 znašal 114.152, število koz pa je padlo na 26.351.
Poraba pod evropskim povprečjem
Po zadnjih podatkih ministrstva je od skupno 74.711 slovenskih kmetijskih gospodarstev ovce redilo več kot 6.000 (8 %), koze pa več kot 4.000 (5,5%) kmetijskih gospodarstev. Povprečna velikost črede na teh gospodarstvih je znašala 22,2 ovc oziroma 8,3 koze.
Ob po obsegu še vedno skromni zunanji trgovini je stopnja samooskrbe z mesom drobnice na ravni 98 %. Poraba mesa drobnice na prebivalca je v letu 2011 znašala 0,9 kg, vendar je še vedno daleč pod povprečjem EU (2,2 kg).