Kurja juha ni dobra le za dušo, strokovnjaki njeno uživanje priporočajo predvsem v času prehlada in gripe oziroma ob boleznih dihal.
Pomaga pri izkašljevanju
Dokaze, da kurja juha ob prehladu res pomaga, je našel pulmolog Stephen Rennard iz Univerze v Nebraski. Rennard zatrjuje, da se ob kuhanju kurje juhe iz mesa sprošča aminokislina cistein, ki po kemičnih lastnostih in učinkih spominja na acetilcistein. Ta se uporablja za pomoč pri izkašljevanju in redčenju sluzi pri boleznih dihal kot so denimo pljučnica, bronhitis ali cistična fibroza.
Pri uživanju kurje juhe se v telesu tvorijo tudi bela krvna telesca nevtrofilci, ki zaviranjo vnetja. Nevtrofilci tako zmanjšajo zatekanje, ki je posledica virusnih okužb, kot sta denimo prehlad in gripa. Poleg tega so nevtrofilci ključni pri ohranjanju dobre odpornosti imunskega sistema. Topla kurja juha ob uživanju vlaži vneto sluznico ob prehladu in gripi, s tem pa redči in odpravlja sluz ter izločke v dihalnih poteh.
Če pridete ob mokrih in mrzlih dneh premraženi domov, se pokrijte z oddejo in si privoščite skodelico tople kurje juhe. Takoj vas bo ogrela, vam dvignila odpornost in pomagala v boju proti prehladu.
Njena priprava je sila enostavna, v velik lonec z mrzlo vodo dodate korenček, čebulo, peteršilj, sol in piščančje meso, po željah pa še ostalo zelenjavo, kot so paradižniki, cvetača, zelena, por, gomoljna zelena, peteršiljeva korenina ... Po okusu tudi začinite. Juho kuhate še uro potem, ko voda zavre, jo odcedite in vanjo vmešate jajčne testenine.