Popotnik
3578 ogledov

V največjem visokogorskem jezeru prepovedano plavanje

Krnsko jezero
Naše največje visokogorsko jezero leži na 1394 metrih.

Krnsko jezero, ki se lahko pohvali z globino 17 metrov, velja za največje visokogorsko jezero v Sloveniji in leži na 1394 metrih nadmorske višine. Široko je 150 metrov, dolgo pa 390 metrov. Jezero, ledeniškega nastanka se skriva pod Krnom, ki je visok 2244 metre in pod Batagonico, ki ima 2164 metrov.

Zaradi ohranjanja ekosistema v jezeru je plavanje in namakanje v njem prepovedano. V času med obema svetovnima vojnama so tem krajem vladali Italijani, ki so v jezeru naselili ribice pisanice.

Krnsko jezero | Avtor: Profimedia Profimedia
Jezero skriva tudi zgodovinske dokaze, da je na tem področju vihrala huda vojna. V času prve svetovne vojne so bile med soško fronto čez zaledenelo Krnsko jezero postavljene žične ovire. Te so, po tem ko se je stalil led, potonile na dno jezera, kjer naj bi bile še danes.

Žrtvam soške fronte se na Krnskem jezeru poklonijo vsako leto novembra, ko organizirajo proslavo v ta namen. Takrat jezero obišče več 1000 ljudi.

 

A post shared by @pristava_lepena on

 

A post shared by Martin Frelih (@martinfrelih) on

Komentarjev 3
  • Aro 12:15 05.september 2018.

    Pa jasno da se ne sme noter kopati ali namakati usrane in prešvicane noge. Ljudje ste idioti, če to počnete. Jezero bo kmal kot mrtvo morje...

  • ode 17:49 03.september 2018.

    Plavanje je prepovedano, dovoljeno je pa umivanje prešvicanih planincev.

  • leonardo 13:32 03.september 2018.

    Ja res imamo lepe kotičke. Noge sem pa namočil, ampak ne me zatožit!