Popotnik
2551 ogledov

V najstarejšem gradu v Sloveniji lahko tudi prespite

grad Grad, Goričko
1/7
grad
Naš največji grad ima kar 365 sob!

V občini Grad na Goričkem se skriva grad Grad, ki velja za največji grajski kompleks v Sloveniji in se lahko pohvali s kar 365 sobami. Mogočni grad sega v 11. stoletje, ustno izročilo pa trdi, da naj bi ga zgradili vitezi templarji.

Templarji so bili krščanski cerkveni red, ki je bil ustvarjen da bi ščitili krščanske romarje na poti v Sveto deželo, na poti v Jeruzalem. Red je ustanovil francoski videz Hugo Pavnski.

grad Brestanica Popotnik To je najstarejši slovenski grad

Tu so v naslednjih letih domovali protestanti. Po drugi svetovni vojni je bil dolga leta opuščen in je zato propadel, a so ga pred dobrimi dvajsetimi leti temeljito obnovili.

 

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on

Preživite noč v mogočnem gradu

Od leta 2014 Krajinski park Goričko, ki skrbi za grad Grad tudi oddaja štiri sobe za nočitve. Te oddajajo med marcem in novembrom, ko je grad odprt za obiskovalce. Dve sobi imata samo zakonsko posteljo, dve pa imata ob zakonski še dodatno ležišče, kar pomeni, da lahko s seboj vzamete tudi otroke.

Za sobi z dodatnim ležičšem boste na noč morali odšteti 70 evrov, za sobi brez dodatnega ležišča pa 50 evrov na noč. Kot pišejo na uradni spletni strani Krajinski park Goričko je v ceno poleg najema sobe vkljulčena tudi posteljnina, brisače, brezplačni ogled gradu v katerem spite, brezplačen ogled grajske vinoteke, internet, parkirni prostor in možnost izposoje treking koles. Otroci do 6 let imajo nočitev brezplačno. Več sob si lahko ogledate v galeriji zgoraj.

Grad Grad Goričko | Avtor: javni zavod krajinski park goričko javni zavod krajinski park goričko
Od domačih obrti do poroke

V pritličju je kar nekaj delavnic in prodajaln domače obrti, zato lahko tam najdemo žganjekuho, tkalstvo, zeliščarstvo, lončarstvo, kovaštvo in kolarstvo. V prvem nadstropju so soba za poroke in sobe z zbirkami iz narave. V veliki viteški dvorani imajo stalne razstave, oglede filmov o Goričkem in različne prireditve.

Grad se lahko pohvali z mogočnim vrtom, urejenim v angleškem stilu, v katerem pa rastejo stari tulipanovci, ki spadajo med najstarejše v Sloveniji.

 

A post shared by Hannes Frühwirth (@hannesfh) on

 

A post shared by Beiglee (@beigleesworld) on

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.